Bild
Nästa artikel
Mallorcas nordligaste punkt Cap de Formentor ligger två kilometers bilkörning från Puerto Pollença. Vyerna från den vindlande vägsträckan är svårslagna. Längst ute ligger fyren med milsvid utsikt över Medelhavet.
Mallorcas nordligaste punkt Cap de Formentor ligger två kilometers bilkörning från Puerto Pollença. Vyerna från den vindlande vägsträckan är svårslagna. Längst ute ligger fyren med milsvid utsikt över Medelhavet.

Mallis nya sida

Resa

Hållbar turism har blivit den forna grisfestön Mallorcas nya signum. Vi hyr en finca, bilar runt på den nordvästra delen av ön, besöker lokala producenter och får uppleva det genuina Mallorca som finns där trots sina 15 miljoner besökande turister per år.

Ja det verkar som att alla älskar Mallorca nu. En snabb scrollning i sociala medier visar upp mängder med bilder från ön. Stränder, restauranger, shopping och det alltid lika lockande azurblåa havet. Men så har det inte alltid varit. Mallorca har visserligen varit ett populärt semestermål ända sedan 1950-talet, men för bara några decennier sedan var Mallorca på väg att bli helt sönderexploaterat. Ön hade blivit synonymt med charter, grisfester, fylla och packade sandstränder. Sedan dess har mycket hänt. Turistmyndigheterna och politikerna har medvetet satsat på kvalitetsturism – inte bara under sommarmånaderna utan året om.

Vi har valt att hålla oss uppe på Mallor-cas nordöstra kust. Bara en vik norr om de enorma turistkomplexen i Alcúdiabukten ligger den lite mer stillsamma turistorten Puerto Pollença som även under högsäsong ger intryck av att kunna ge oss en lugn och stilfull semester. Ett par kilometer in från kusten, intill vägen Ma-2201 som går mellan Alcúdia och Pollença, har vi hyrt ett hus. Antalet uthyrare på Mallorca är många och priserna är rätt låga sett till vad man får. Via en uthyrningssida på Internet har vi fått tag på en gammal finca med pool där vi verkligen får njuta av livet på landet. Att vi blir väckta av granngårdens tupp eller en skördetröska som ställer till det en kväll genom att virvla upp en massa torrt gräs som landar i vår pool hör liksom till. Det är en ynnest att få hyra en privatbostad på det här viset och huset utgör en utmärkt utgångspunkt för att utforska vår del av ön. Vår första utflykt tar oss till strandorten Puerto Pollença.


 

Staden består av en hamn samt en nordlig och en sydlig strandpromenad. På den norra ligger många restauranger och ett antal stiliga hotell som sedan lämnar plats för fina gamla envåningshus, träpirer och pinjeträd som doppar sina grenar i vattnet. Söder om hamnen finns en mer typisk, palmkantad, strandpromenad som ligger parallellt med en lång och ljuvlig sandstrand med gott om solsängar och parasoller. Vi tillbringar några timmar här i skuggan under ett parasoll. När det blir dags för lunch väljer vi bort turistfällorna på strandpromenaden, bara något kvarter upp ligger betydligt trevligare alternativ. Efter rekommendationer går vi till populära och prisvärda Al Fresco Deli. Stället är litet och har bara några få platser på innergården, men vi väljer att göra så som de flesta gör: vi köper med oss av den hemlagade traditionella mallorkinska maten och dukar upp lunchen i skuggan på verandan till vårt hyrda hus.

 

Vår nästa utflykt tar oss till en av Mallorcas vackraste­ platser­. Längst ute på den nordligaste spetsen ligger klippudden Cap de Formentor. Där finns en fyr och en parkering med en helt otrolig utsikt, men faktum är att hela den två mil långa vägsträckan från Puerto Pollença ut till udden är så vacker att man tappar andan mest hela tiden. Vyerna är oslagbara med berg som stupar rakt ner i det oändliga vidsträckta havet. Via slingrande vägar över bergen och genom vackra barrskogslundar tar vi oss fram till målet. Vägen känns säker trots stup men är inget för den åksjuke. Längs med vägen får man också se upp för cyklister som har gjort det till en sport att cykla dessa 20 kilometer uppför (och nedför) serpentinvägarna.

 

Halvvägs ut till udden, inne i en skyddad vik, ligger Platja de Formentor. Stranden är ungefär en kilometer lång men smal, med vit finkorning sand. Stranden är uppdelad i olika sektioner där en del tillhör öns första och mesta lyxhotell. Barcélo Formentor, som det heter, har sedan­ det öppnade 1929 lockat rika och berömda där de mest prominenta gästerna lär vara prinsessan Grace av Monaco och furst Rainier som firade delar av sin smekmånad där. Eftersom vi är nyfikna, och svaga för flärd, tar vi en omväg genom hotellets lobby innan vi tar oss ner till stranden via hotellets välskötta trädgårdar. Vattnet är nästan ofattbart klart och går i olika nyanser av turkost. Kantad av pinjeträd och med bergen som inramning förstår vi varför den anses vara en av Europas vackraste stränder. Här har vi sedan semesterns ljuvligaste dag. Solstolarna är dyra men det finns också platser i sanden för den som vill ta med eget parasoll eller hitta skugga under pinjeträden. Restaurang och parkering finns.

 

Vårt stilla liv på landet tar oss nästa dag till olivoljetillverkaren Solivellas som ligger längs med väg Ma-2201 bara ett stenkast från Alcúdia. Det är en mindre familjeägd gård men med oljor av absolut toppklass som återfinns både på lyxhotell och stjärnkrogar. När vi kör in på gårdsplanen möts vi av ägaren Pep Solivella som står under ett magnifikt olivträd. Pep berättar att det är över 600 år gammalt, men att dom har planterat det där. Det är en gåva från en vän som tagit ner det från bergen där olivträd vuxit i alla tider.

– Förr planterade man olivträd på bergssluttningar för det var det enda som ville växa där. Här nere på platåerna odlades det vete för bröd. Vi gjorde det här på vår gård, men efter att morfar dog 1998 bestämde jag, min pappa och min bror oss för att plantera olivträd istället. Veteodlingen var inte lönsam längre. Några år senare började vi göra olivolja och nu producerar vi ungefär 35 000 liter per år. Av det går ungefär en fjärdedel på export medan den största delen säljs här på ön.

Pep tar oss på en promenad bland träden på gården och berättar om skörden.

– Den gör vi för hand sista veckan i oktober eller första veckan i november och efter bara några timmar pressar vi dom. Man måste pressa oliverna fort för annars får man för hög syra i oljan, förklarar han innan han tar oss med på en provsmakning. Han lär oss att ju pepprigare en olivolja känns i halsen, ju färskare är den:

– Om en olivolja nästan ger dig halsbränna vet du att den är riktigt färsk.

 

Vidare på väg Ma-2201 svänger vi av till den lilla vingården Ca’n Vidalet som ligger idylliskt till, inramad av böljande kullar draperade i vinrankor. Trots att vi inte har föranmält ett besök blir vi vänligt bemötta av Anja Köhler som låter oss provsmaka gårdens olika viner. Hon berättar att vi befinner oss i en riktigt historisk vinregion:

– Redan romarna visste att det var särskilt gynnsamma förhållande här i området runt Pollença, berättar Anja. Klimatet är milt, det är solsäkert och den mineralhaltiga jorden är optimal för vinodling.

Medan hon ger oss en tur runt i lokalerna berättar hon om tillverkningen.

– Vi är en liten vingård. Här tillverkas bara 60 000 flaskor per år ungefär och av dessa säljs nästan allt här på ön, resten online. Då oftast till återkommande kunder som har varit här på ett besök.

Innan vi lämnar vingården med en låda rosévin går vi runt bland vinrankorna och tittar på de mognande druvklasarna. Vi fantiserar om skörden som liksom hos olivoljetillverkaren sker för hand innan de pressas och får mogna till viner.

 

Vår sist utflykt går till Alcúdia. Det är en av öns största turistorter, populär hos barnfamiljer tack vare det långgrunda vattnet i bukten. Men det är inte stranden som lockar oss. Ett kvarter upp från hotellkomplexen ligger restaurang Jardín som har en stjärna i Guide Michelin. Men eftersom vårt sällskap inkluderar två tvååringar har vi bokat bord på Bistró del Jardín som är det enklare konceptet hos stjärnkrogen. Även hos bistrovarianten får vi prova på den kvinnliga kökschefen Macarena de Castros helt otroliga kokkonst. Eller vad sägs om en förrätt med mallorkinska vitlöksräkor serverade med ibericoskinka och körvel eller en körsbärsgazpacho med grillad hummer och fänkålsdill? Till huvudrätt får vi in en mör oxfilé som karamelliserats på ett sätt som ingen av oss någonsin sett eller hört talas om. Så upplivande!

Efter middagen lämnar vi restaurangen till förmån för havet och barnens badsug får fullt spelrum i den av solnedgången rosafärgade Alcúdiabukten.

När vi står där, med ljummet vatten som sköljer över våra fötter och hjärtan fyllda av semesterminnen för livet så säger vi att: Ja den har verkligen något visst, den största av öarna i Balearerna. Med tanke på att den varje år drar till sig miljontals utländska besökare är det lite märkligt att känna så här: men Mallorca är verkligen ett unikt paradis. Vi vill aldrig åka härifrån. Vi kommer tillbaka.

MALLORCA

Tillhör Spanien, area 3 640 km².

Invånare: Cirka 862 000, varav cirka 375 800 i huvudstaden Palma. Omkring 15 miljoner turister besöker Mallorca varje år

Hyra hus: www.airbnb.se, www.homeaway.se.

Vingårdar: Det ligger vingårdar spridda över hela Mallorca och vill man göra en vintur finns det varianter med tåg, helikopter eller cykel. Info: www.mallorcawinetours.com.

Taggar: Resor

Ja det verkar som att alla älskar Mallorca nu. En snabb scrollning i sociala medier visar upp mängder med bilder från ön. Stränder, restauranger, shopping och det alltid lika lockande azurblåa havet. Men så har det inte alltid varit. Mallorca har visserligen varit ett populärt semestermål ända sedan 1950-talet, men för bara några decennier sedan var Mallorca på väg att bli helt sönderexploaterat. Ön hade blivit synonymt med charter, grisfester, fylla och packade sandstränder. Sedan dess har mycket hänt. Turistmyndigheterna och politikerna har medvetet satsat på kvalitetsturism – inte bara under sommarmånaderna utan året om.

Vi har valt att hålla oss uppe på Mallor-cas nordöstra kust. Bara en vik norr om de enorma turistkomplexen i Alcúdiabukten ligger den lite mer stillsamma turistorten Puerto Pollença som även under högsäsong ger intryck av att kunna ge oss en lugn och stilfull semester. Ett par kilometer in från kusten, intill vägen Ma-2201 som går mellan Alcúdia och Pollença, har vi hyrt ett hus. Antalet uthyrare på Mallorca är många och priserna är rätt låga sett till vad man får. Via en uthyrningssida på Internet har vi fått tag på en gammal

Är du tidningsprenumerant? Skapa din digitala inloggning.

Registrera
Digital prenumeration
Läs allt – Testa för endast 19 kr!

Det här är en del av vårt premium-innehåll. För att läsa vidare behöver du starta en prenumeration eller logga in ifall du redan har ett konto.

✅ Tillgång till alla artiklar ✅ Digital tidning ingår ✅ Exklusivt nyhetsbrev

Läs mer

60

Det är cirka 60 år sedan de första svenska charterturisterna landade på Mallorca men vi är inte ensamma om att åka dit. Runt 80 procent av öns inkomster kommer från turismen.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.