Bild
Nästa artikel
En båttur eller en promenad utefter Themsen och över broarna ger också fin utsikt. Från London Bridge ser vi över till Tower Bridge.
En båttur eller en promenad utefter Themsen och över broarna ger också fin utsikt. Från London Bridge ser vi över till Tower Bridge.

Magiskt i metropolen London

Resor

Vi letar efter godbitar och bra utsiktsplatser under ett par dagar i Storbritanniens huvudstad.

Metropolen London är fylld av sevärdheter, nöjen och shopping. Här finns flera av världens bästa gallerier och museer. Många av dem är dessutom gratis att besöka.

Varje vardag anländer över en miljon pendlare till storstaden. Av dessa åker de flesta kollektivt och kollektivtrafiken är väl utbyggd. Från flygplatsen går både vanliga tåg och snabbtåg in till Londons centrala delar. Det är onödigt att betala extra för snabbtågen. Tidsvinsten är inte särskilt stor.

Vårt flygplan landar på Gatwick. Där köper vi tågbiljett tur och retur till Victoria station och varsitt Oyster Card som är en slags reskassa för buss och tunnelbana. Korten laddar vi med 20 engelska pund vardera. Det räcker bra för två–tre dagars resor.

 

Första dagen inleder vi med en bussresa. Strax efter att vi klivit på, reser sig en man upp för att erbjuda oss sin plats längst fram. Han förstår att vi är turister eftersom han inte känner igen vårt språk. Vi pratar en stund och han berättar om platser som vi passerar.

– Bästa sättet att se London är från en sådan här dubbeldäckad buss, säger Michael som gärna åker en tur bara för att koppla av och se sig om i staden.

Första stoppet på vår sightseeing blir 221b Baker Street. Här ligger Sherlock Holmes Museum och utanför ringlar sig kön fram till entrén. Här inne hittar vi vackert klädda Kizzie och Jamie som jobbar på museet. De berättar att de har många besökare året runt.


Sherlocks 221b Baker Street är den adress som nämns i böcker och filmer, adressen finns på riktigt och är ett museum.

Den inspelningsplats som används i TV-serien Sherlock med Benedict Cumberbatch och Martin Freeman, ligger vid ett café flera kvarter bort från museet. Vi är inte ensamma om att hitta det caféet. Här står redan några entusiaster och tar selfies framför byggnaden.

 

En annan berömd karaktär från både litteraturens och filmens värld är Harry Potter. I Brittish Library är det pyntat med rött, gult, blått och grönt, de färger som återfinns i berättelserna om den unge trollkarlen Harry. Här finns även en utställning med rekvisita från filmerna och en butik där det går att köpa böcker, souvenirer, halsdukar och t-shirtar.

Inne i butiken på Brittish Library träffar vi Nariné Der Hakobian och hennes mamma. Runt halsen har Nariné en grön halsduk.

– Ja, jag har Slytherins färger på halsduken. Jag tycker att den är fin och jag gillar både böckerna och filmerna jättemycket. Vi har varit på Harry Potter Studios också, berättar Narinè och vid en monter i butiken visar hon oss att de säljer likadana halsdukar som hon själv har.

Nariné tycker att vi måste gå till King’s Cross Station. Där finns en vagn som ser ut att försvinna rakt in i väggen vid plattform 9 ¾. Turister kan låta sig fotograferas som om de själva ska bege sig med tåget till Hogwarts skola och precis som Harry Potter få lära sig bemästra trollkonster.

Det är inte långt att gå till King’s Cross. Inne på stationen köar besökare för att bli fotograferade med vagnen. De får halsdukar på sig och trollspön i handen. Halsduken kastas upp så att det ser ut som om de far in genom väggen i full fart när fotografen förevigar dem.

Lite längre bort i stationshallen hittar vi ett stånd där de säljer konstnärliga chokladverk. Här finns kameror, skor och verktyg av choklad. Här frestas vi att köpa med oss ett par konstverk men de är nästan för fina för att äta upp. De blir bra presenter.

Utanför stationen samlas några duvor för att tigga mat av förbipasserande som slagit sig ner för att vila benen. Vi känner också att tiden är inne för en matbit och letar oss fram till en pub där vi beställer en portion fish and chips och en sheperd’s pie.

 

Efter lunchen tar vi fram vår buss-linjekarta och letar oss mot en lämplig buss för att ta oss vidare. Vi väljer en som går till en hållplats nära Brittish Museum i Bloomsbury.

Det kostar inget inträde på museet trots att Brittish Museum räknas som Londons största kulturella institution och rymmer en av världens största samlingar av skatter. Några är så gamla som 7 000 år. Här finns till exempel den unika Rosettastenen som gjorde det möjligt att tyda de egyptiska hieroglyfernas hemlighetsfulla tecken.

Museets samlingar kommer från världens många hörn. Antika skulpturer och friser berättar sin historia och ger oss inblick i hur världen sett ut för tusentals år sedan. Även själva byggnaden är värd ett besök med sin arkitektur och ljusinsläpp från taket.

Museets samlingar är så omfattande att det kan ta flera dagar att gå igenom det. Besökare som har begränsad tid får lov att prioritera. Det går också att besöka museets hemsida i förväg för att läsa om de olika samlingarna och planera sin tid på museet.

En stunds vila kan med fördel avsättas i serveringen där det går att beställa Afternoon Tea med både matiga och söta bakverk. Här slår vi oss ner och njuter av de brittiska specialiteterna.

Tiden går fort och snart är det dags att bege sig vidare. Vi har nytta av busslinjekartan så att vi hamnar på rätt buss till en hållplats nära Her Majesty’s Theatre där vi ser Phantom of the Opera från våra platser högt upp.

Som avslutning på kvällen blir det en promenad till Piccadilly Circus och de stora ljustavlorna. En upplyst skylt visar vägen till tunnelbanan som snabbt tar oss hem till hotellet.

 

Nästa dag låter vi en buss köra oss till gamla historiska kvarter och vi kliver av i närheten av St Paul’s Cathedral. Den medeltida katedralen drabbades hårt av den stora branden 1666 men byggdes upp igen. Under andra världskriget klarade sig byggnaden däremot förhållandevis bra trots att den anfölls och bombades vid flera tillfällen.

Det finns guidad tur i katedralen men det går bra att bara gå in för att köpa och tända ljus också.

Vi kliver på en annan buss som tar oss till London Bridge och promenerar över bron medan vi mer eller mindre omedvetet börjar nynna på den gamla visan ”London Bridge is falling down”. Härifrån beundrar vi de vackra tornen på nästa bro, Tower Bridge, som är ett av de största turistmålen i London och en av världens mest kända broar.

Vi fortsätter vår promenad utefter Themsen förbi Shake-speares Globe, konstgalleriet Tate Modern och fram till det enorma pariserhjulet London Eye, som är ett av Europas största hjul med en fantastisk utsikt för de som klarar av höga höjder.

Härifrån vandrar vi vidare mot Westminster Bridge som leder över Themsen till Big Ben, Parlamentet och Westminster Abbey.

Big Ben håller på att restaureras och är klädd i byggställningar men det går ändå att ana silhuetten som blivit en av de mest kända symbolerna för England och London. Det gamla klocktornet har drygt 150 år på nacken och är 96 meter högt.

 

Lite trötta i fötterna tar vi en buss från bron. Vi får sittplatser längst fram i dubbeldäckaren och har bästa utsikten när vi passerar Big Ben och Parlamentet.

Ur högtalaren ropas hållplatserna ut och vi sitter kvar på en liten sightseeingtur för att försöka få en skymt av Westminster Abbey, Buckingham Palace och andra kända byggnader.

Det är vår sista kväll i London och vi vill köpa med oss något typiskt engelskt.

Varuhuset Selfridges verkar ha allt från leksaker, kläder och skor till mat och dryck av alla möjliga slag. Det finns så mycket att handla att vi nästan kommer av oss och det slutar med att vi bara köper ett par tvålar, lite engelskt te och shortbread. Sedan slår vi oss ner och tittar på andra som handlar medan vi själva vilar benen och släcker törsten.

Vi kliver på en buss som går utefter norra sidan av Hyde Park och åker med nästan till Notting Hill innan vi byter färdmedel.

Metron tar oss via Kensington till södra sidan av Hyde Park där vi kliver av vid Knigtsbridge.

Här ligger det gamla anrika varuhuset Harrods och dit beger vi oss mest för att fönstershoppa och se på den fina och ofta annorlunda skyltningen av varor.

Här är det lyxigt och dyrt men det är en upplevelse bara att se det överdådiga utbudet. Harrods är känt för att man ska kunna köpa vad som helst här men vi nöjer oss med ett par exklusiva praliner i gyllene presentask. Den blir lätt att packa ner i resväskan inför hemfärden.

Taggar: Resor

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.