Bild
Nästa artikel
Fjällnäs anrika pensionat lever upp på nytt tack vare Lars och Christina Bertmar.
Fjällnäs anrika pensionat lever upp på nytt tack vare Lars och Christina Bertmar.

Lyx på pang

Resa

Högfjällshotellet i Fjällnäs tar emot med en sprakande vedbrasa utanför huvudbyggnaden, högklassiga trerättersmenyer, ett omfattande bibliotek och golvvärme överallt, nästan.

Det är en lyxig och bekväm fjällanläggning Lars Bertmar, tidigare vd för Carnegie, och hans hustru Christina har skapat. Att värdparet håller reda på och handhälsar på och småpratar med alla nya gäster känns extra välkomnande och skapar en pensionatsstämning.

– De flesta tror att de kommer hit för kroppens skull, men det är för själen. Man mår bra i den här lugna och storslagna naturen. Det är tyst och ligger väldigt vackert och den höga nivån producerar mycket röda blodkroppar så att blodet syresätts, säger Lars Bertmar.

För tio år sedan köpte paret Bertmar det som anses vara Sveriges äldsta högfjällshotell, från början byggt som sommarställe och 1882 förvandlat till pensionat. Det första namnet var Fjellnes Högfjellssanatorium, men tbc-patienter var inte välkomna. Man vände sig till friska, förmögna luftgäster. En månads inackordering 1890 kostade 100 kr, tillägg tre kr/dag för kost.

Åtskilliga miljoner för renoveringar, ny-byggen och förbättringar har skapat dagens anläggning med mycket hög standard.

Och gästerna är beredda att betala vad det kostar. En grov generalisering ger vid handen att vid vårt besök kommer de flesta från Stockholmstrakten, förutom den franska familjen med de artiga sönerna som bockar och ursäktar sig när de tror sig vara i vägen vid frukostbuffén, som för övrigt har en förödande god hemmagjord och knaprig müsli.

De flesta har bokat helpension vilket ger tillfälle att plocka med sig matsäck, bland annat tunnbrödsrullar med olika pålägg. Vi får våra fina kopparfärgade termos fylld med varm choklad, härlig att dricka ute i terrängen.


 

Middag i den stämningsfulla restaurangen serveras mellan 18 och 21; utvalda viner och trerättersmenyer signerade köksmästaren Magnus Bjurstedt med meriter från stjärnbeströdda krogar som Oaxen och Mattias Dahlgren.

Det är stärkta dukar och servetter och fasta bord under hela vistelsen. En utmärkt idé som ger tillfälle till nya trevliga bekantskaper, nya tips och erfarenheter. Vilken mat som serveras och dagens vintips visar sig när man vecklar ut den ihoprullade menyn. Dagens bästa överraskning! Vi kalasar på crème dubbel, rökt rödingkrokett, eldad pilgrimsmussla, kärnmjölksglass… Efterrätterna är i slicka tallriken-klass.

– Vi har tre ledstjärnor: kvalitet, lokala råvaror och hållbarhet. Det innebär bland annat att den lokala aspekten inte får innebära avsteg från kvaliteten. Vi är emot överkonsumtion. I kväll har vi till exempel biff från Skottland som vi väljer just nu av både pris- och kvalitetsskäl. Då knapersteker vi kappan som tillbehör istället för att slänga den, säger Martin Bjurstedt.

 

Fjällnäs Spa-avdelning har en enastående utsikt. Det första vi siktar från vilorummet utanför bastun är en hermelin som kilar i strandkanten. Efter en tröttande dag i skidspåren är det skönt med bastu och en stund i den 38-gradiga utomhusbubbelpoolen. Här sitter vi med andra gäster och filosoferar i olika huvudbonader – det är 17 grader kallt i luften – och ryser över de tuffingar som kastar sig i isvaken intill.

Ibland får man faktiskt erkänna att det strapatsrika fjällivet inte är allas cup of tea och inse att middagsbordet är ens bästa gren.

Taggar: Resor

Det är en lyxig och bekväm fjällanläggning Lars Bertmar, tidigare vd för Carnegie, och hans hustru Christina har skapat. Att värdparet håller reda på och handhälsar på och småpratar med alla nya gäster känns extra välkomnande och skapar en pensionatsstämning.

– De flesta tror att de kommer hit för kroppens skull, men det är för själen. Man mår bra i den här lugna och storslagna naturen. Det är tyst och ligger väldigt vackert och den höga nivån producerar mycket röda blodkroppar så att blodet syresätts, säger Lars Bertmar.

För tio år sedan köpte paret Bertmar det som anses vara Sveriges äldsta högfjällshotell, från början byggt som sommarställe och 1882 förvandlat till pensionat. Det första namnet var Fjellnes Högfjellssanatorium, men tbc-patienter var inte välkomna. Man vände sig till friska, förmögna luftgäster. En månads inackordering 1890 kostade 100 kr, tillägg tre kr/dag för kost.

Åtskilliga miljoner för renoveringar, ny-byggen och förbättringar har skapat dagens anläggning med mycket hög standard.

Och gästerna är beredda att betala vad det kostar. En grov generalisering ger vid handen att vid vårt besök kommer de flest

Är du tidningsprenumerant? Skapa din digitala inloggning.

Registrera
Digital prenumeration
Läs allt – Testa för endast 19 kr!

Det här är en del av vårt premium-innehåll. För att läsa vidare behöver du starta en prenumeration eller logga in ifall du redan har ett konto. ✅ Tillgång till alla artiklar ✅ Digital tidning ingår ✅ Exklusivt nyhetsbrev

Läs mer

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.