Bild
Nästa artikel
Stilla flyter Nissan genom Halmstad.
Stilla flyter Nissan genom Halmstad.

Lugnt flyt längs västkusten

Resa

E6:ans gamla sträckning längs Västkusten är, åtminstone bitvis, markerad och för bilsemestern är den betydligt trevligare än motorvägen. Variationen är stor med körning längs kust, genom skog, jordbrukslandskap och städer.

Vi kör söderut från Göteborg och hamnar först i Kungsbacka. Innerstaden består till stor del av gamla trähus som skapar en trevlig atmosfär. Vid Kungsbackaån finns uteserveringar men är man inte sugen på mat och dryck är ån också känd för sina stora abborrar, fiske-kort krävs men då finns också chansen att få både lax och öring.

På Onsalahalvön i Kungsbacka finns det gott om stränder och badplatser. Vill man kombinera bad med kultur är Tjolöholms slott ett praktiskt alternativ, guidade visningar finns för både slottet och trädgården. En bit in i landet hittar vi Fjärås bräcka, ett istidsfenomen som nu är en populär utflyktsplats. Här har arkeologer hittat spår som tyder på att området varit fast befolkat sedan bronsåldern. På västra sidan av bräckan ligger Li gravfält som innehåller omkring 160 fornlämningar från järnåldern, dessutom är utsikten fin. På östra sidan hittar du sjön Lygnern och en fin strandsträcka.

 

Varberg är en klassisk sommarstad och här finns mycket att göra förutom att ligga på stranden hela dagarna, men vill man göra det finns fantastiska möjligheter. Apelviken är en av Europas bästa platser för vindsurfing och ligger vinden på från rätt håll går det till och med att vågsurfa här. All utrustning finns att hyra och surfskolan har öppet hela sommaren. Barnens badstrand ligger precis jämte kallbadhuset och är en riktigt bra strand för de mindre barnen. Längs strandpromenaden finns också gott om möjligheter att doppa sig, inte minst för nakenbadare. Här finns två nakenbad för damer och ett för herrar. På kort bil- eller cykelavstånd ligger Getterön med flera badvikar, den något fantasilöst döpta Tredje vik är dessutom öppen för badsugna hundar.


Onsdagar och lördagar är torgdagar i Varberg och då går det att handla lite allt möjligt på torget mellan kyrkan och stadshotellet. Färska frukter och grönsaker, träskor och plånböcker säljs från det myller av bodar och stånd som ställs upp. Ett stenkast från torget ligger hamnen som är en bra plats för mat och dryck eller glass. Härifrån går färja till Danmark om resan ska fortsätta åt det hållet. För den som vill fiska går också båtturer ut till Fladens grund och Middelgrund (”Millegronn”) och särskilt sensommarens makrillfiske är populärt både bland varbergare och turister.

Nära hamnen ligger Varbergs fästning som inhyser Hallands länsmuseum. Det går guidade turer genom fästningen flera gånger om dagen och inne i museet finns, förutom det stora dragplåstret Bockstensmannen, stora samlingar som visar Hallands historia genom krig, jordbruk och fiske. På sommarkvällarna är fästningen ett populärt ställe för en picknick. Fästningsvallarna bjuder på fantastisk utsikt antingen över Varberg eller över havet.

 

Någon mil inåt landet ligger den världsarvsmärkta Grimetons radiostation. Stationen är den sista bevarade från det nätverk som gjorde kommunikation över Atlanten möjlig. Fortsätter man till andra sidan av Grimeton hittar man Bexells talande stenar. Av oklar anledning lät riksdagsmannen och godsägaren Alfred Bexell hugga in namn, ordspråk och visdomsord på ett ännu okänt antal stenar i skogen på sin mark. Efter Bexells död glömdes stenarna bort men de återupptäcktes och underhålls numera av Grimetons hembygdsförening. Det är en lätt skogspromenad till stenarna men de kan vara lite kluriga att hitta. GPS-koordinater till alla stenarna finns på hembygd.se.

Nästa stad på Hallandskusten är Falkenberg. Det stora sommardragplåstret är Skrea strand, en lång strandremsa med restauranger, glasscaféer och kiosker. Att stranden dessutom är ganska centralt be-lägen gör inte saken sämre. När semestern kom till Sverige på allvar på 30-talet blev Skrea strand en populär plats och det började byggas badstugor för ombyte. I dag finns cirka 1 600 hytter, de flesta byggda snarare för övernattning, och det går bra att hyra en stuga i ett par dagar.

 

Följer vi Hallands kustväg söderut passerar vi Ugglarp. Här invigdes 1961 Skandinaviens första bilmuseum, Svedinos. Trollkarlen och bilentusiasten Lennart Svedfelt, känd under artistnamnet Svedino, ställde ut 35 bilar i en 550 kvadratmeter stor lokal efter att ha turnerat med samlingen. I dag är museet Skandinaviens största bil- och flygmuseum, det är cirka 5 000 kvadratmeter stort och innehåller bland annat hembyggda bilar, veteranbilar, motorer och flygplan. Här finns också ett café så det är lätt hänt att bli kvar länge.

Halmstad har satsat hårt på att bli en kulturstad och det märks. Här finns flera konstmuseer och statyer och annan konst syns överallt. Självklart finns det också gott om restauranger, barer och shopping, men den stora sommarattraktionen är Tylösand. Den sju kilometer långa stranden med de böljande sanddynorna lockar mängder med människor. Här finns flera campingmöjligheter, hotell, lekplatser och vandrings- och cykelleder. Bland annat går Ginstleden förbi Tylösand, om du ställer bilen ett par dagar går det fint att cykla längs hela Hallandskusten på den.

Följer vi kusten vidare söderut härifrån befinner vi oss vid Laholmsbukten. Utmed hela bukten ligger badorterna tätt. Bland de mer namnkunniga syns till exempel Båstad och Mellbystrand. Kraftig algblomning och andra miljöproblem gör dock att det lönar sig att kolla upp om området man ska till har fått den blå flaggan som visar att vattenkvaliteten är god.

 

Direkt söder om bukten ligger Skälderviken, här går det också alldeles utmärkt att bada men mest populär är nog viken ändå bland fritidsdykare. I synnerhet området runt Kullens fyr är omåttligt populärt bland undervattensbesökare. Flera campingplatser i området fungerar som dykcenter och kan erbjuda kurser eller uthyrning och påfyllning av utrustning. Området är också promenadvänligt, Kullabergs naturreservat inrymmer bra vandringsstigar, inte minst till Kullens fyr som är Sveriges äldsta fyrplats och med 78,5 meter över havet dessutom den högst belägna fyren i Sverige. I naturreservatet finns också Lars Vilks drivvedsskulptur Nimis och hans kvadratkilometerstora ”stat” Ladonien, oavsett om man är intresserad av konstverken eller inte är det en trevlig väg att promenera.

 

Vid Skäldervikens inre kust ligger också UFO-monumentet. Här syns ofta en del tämligen excentriska människor som hoppas på att få se ett UFO eller bara besöka platsen där ”Pollenkungen” påstås ha haft närkontakt med utomjordiska besökare.

Följer vi kusten söderut finns det gott om badplatser och fiskelägen. Här ligger Höganäs som är mest känt för sin keramik; här finns kurser, museum och möjlighet att köpa de klassiska krusen och annan keramik. Längs kusten finns det förstås gott om möjligheter till fiske, bland annat vid hamnpirarna i Helsingborg. En del fiskebåtar kör också turer på Öresund för fritidsfiskare, att få hjälp att hitta fisken kan vara ett bra sätt att övertyga mindre entusiastiska familjemedlemmar om att delta.

Från Helsingborg går färjorna till Helsingör tätt hela dagarna och kan fungera som port till Europa likaväl som flytande pub för yngre helsingborgare. Går man ombord och lämnar bilen i Sverige är det ett snabbt och billigt sätt att ta sig till Danmark och Helsingör är en gemytlig stad som är värd ett besök.

 

Om strandlivet börjar bli långrandigt är Malmö ett bra avbrott. Ett tips är att bege sig till området Västra hamnen och titta på skyskrapan Turning torso och området däromkring.

Hela sträckan Göteborg–Malmö går att köra på ungefär tre timmar om man väljer E6:an. Men vill man njuta av körningen och allt som kusten kan erbjuda är den gamla vägen helt klart att föredra, även om den är betydligt långsammare.

Utomjordingar med affärsidéer

Gösta Carlsson, bäst känd som Pollenkungen, byggde upp en hel industri baserad på pollen. Men hur kunde en biodlare och tågklarerare lyckas med de vetenskapliga bragder som krävdes för att förstå hur pollen kan användas?

Enligt Carlsson själv var det utomjordingar som gav honom de nödvändiga insikterna. Den 18 maj 1946 träffade han tre rymdmän och deras flygande tefat i området Sibirien utanför Ängelholm. De förklarade för honom hur pollen kan utvinnas och användas och med de kunskaperna i ryggen satsade han allt på sin pollenindustri – och lyckades.

Han lät till och med uppföra ett monument på platsen för mötet. Det lockar nu turister från hela världen som antingen bara vill se monumentet och fundera på det ganska lustiga kapitlet i svensk industrihistoria eller som hoppas på att själva springa på utomjordingar på återbesök.

Taggar: Resor

Vi kör söderut från Göteborg och hamnar först i Kungsbacka. Innerstaden består till stor del av gamla trähus som skapar en trevlig atmosfär. Vid Kungsbackaån finns uteserveringar men är man inte sugen på mat och dryck är ån också känd för sina stora abborrar, fiske-kort krävs men då finns också chansen att få både lax och öring.

På Onsalahalvön i Kungsbacka finns det gott om stränder och badplatser. Vill man kombinera bad med kultur är Tjolöholms slott ett praktiskt alternativ, guidade visningar finns för både slottet och trädgården. En bit in i landet hittar vi Fjärås bräcka, ett istidsfenomen som nu är en populär utflyktsplats. Här har arkeologer hittat spår som tyder på att området varit fast befolkat sedan bronsåldern. På västra sidan av bräckan ligger Li gravfält som innehåller omkring 160 fornlämningar från järnåldern, dessutom är utsikten fin. På östra sidan hittar du sjön Lygnern och en fin strandsträcka.

 

Varberg är en klassisk sommarstad och här finns mycket att göra förutom att ligga på stranden hela dagarna, men vill man göra det finns fantastiska möjligheter. Apelviken är en av Europas

Är du tidningsprenumerant? Skapa din digitala inloggning.

Registrera
Digital prenumeration
Läs allt – Testa för endast 19 kr!

Det här är en del av vårt premium-innehåll. För att läsa vidare behöver du starta en prenumeration eller logga in ifall du redan har ett konto. ✅ Tillgång till alla artiklar ✅ Digital tidning ingår ✅ Exklusivt nyhetsbrev

Läs mer

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.