Bild
Nästa artikel
Vid leden upp på Vetteberget finns sittplatser med utsikt över Fjällbacka och havet.
Vid leden upp på Vetteberget finns sittplatser med utsikt över Fjällbacka och havet.

Kustnära intryck

Resor

I Tanum vandrar vi mellan fiskesamhällen, världsarv och fiktiv dramatik. Följ med till en utflyktspärla.

En tur till Tanums kommun bjuder på klippor, hällar, hav och vackra vyer som inspirerat till många berättelser i bilder, visor och böcker.

Tanum ligger i norra Bohuslän med Skagerrak invid knuten. Närheten mellan orterna i kommunen gör det lätt att hitta olika slags utflyktsmål och även om du bara spenderar en kort ledighet här, hinner Tanum visa upp sig från flera sidor.

Vi har bestämt oss för att börja uppe på Stöberget i Grebbestad och efter en brant promenad belönas vi med en storslagen utsikt över havet.

Att skärgården nedanför oss beundrats av många, visar inte minst vår svenska visskatt. Evert Taube hämtade mycket av sin inspiration från Bohusläns skärgård i början av 1950-talet då han bodde på Otterön som ligger sydväst om Grebbestad. Under den tiden skrev han bland annat ”Så länge skutan kan gå” och ”Solig morgon”.

Vi vandrar vidare över berget medan vinden drar i kläderna och rufsar om i håret.  

Lagom andfådda hittar vi snart utsiktsplatsens bänkar och härifrån ser vi ner över centrum och hamnen där vinden nu lyfter flaggorna från sina stänger.

Grebbestad är ett charmigt fiskesamhälle och härifrån kommer en stor del av Sveriges skaldjur.

Grebbestads mikrobryggeri tillverkar en Ostronporter och det ljusa ölet Close to water som ska passa till skaldjur.

Från bland annat Grebbestad och Fjällbacka går det att boka turer ut i Bohusläns skärgård med lokala fiskare. Ofta tillagas fångsten och avsmakas i anslutning till fisketuren. 

Havskräfta, ostron och krabba får fiskas året runt men för hummer finns det begränsningar.

Hummerpremiären är en bohuslänsk höjdpunkt och startskottet för hummerfisket går klockan 07.00 den första måndagen efter 20 september.

Havets svarta guld är hett eftertraktat men för att en hummer ska vara godkänd, ska den i Sverige ha ett minimimått på 9 centimeter mätt från ögonhålans bakkant till huvudsköldens bakkant.

På våren är det havsöringspremiären som är mest efterlängtad för den fiskeintresserade och den premiären infaller första april.

Alla går försiktigt genom Kungsklyftan, där stenarna är fuktiga och hala efter regnet.
Alla går försiktigt genom Kungsklyftan, där stenarna är fuktiga och hala efter regnet.

Nästa stopp blir TanumStrand. Nere vid strandpromenaden träffar vi familjen Stensson och hunden Sigge. Det är inte tillåtet för hundar att gå precis vid badstranden så Sigge får en bekväm transport just den sträckan i famnen på husse.

Familjen kommer från Lidköping och nu njuter de av sin semester vid havet.

Kvällspromenaden nere vid stranden är något som hela familjen uppskattar.

Sommartid är det som på många andra ställen mycket semesterlediga gäster och barnfamiljer som besöker Tanum.

Då lockar badstränderna och de goda möjligheterna till utflykter både på land och till havs.

Evelina Carlén som är marknadschef på TanumStrands hotell och konferensanläggning berättar för oss att resten av året är det mer skaldjur på temat för deras besökare. Skaldjurssäsongen drar igång i slutet av augusti och då erbjuder Ostronakademin från Grebbestad en ostronskola.

– Vi är väldigt stolta över våra skaldjur här på Västkusten, säger Evelina och visar hur ett äkta Grebbestadsostron ser ut.

Vid en av bryggorna ligger en fiskeskuta som brukar åka med gäster på Sälsafari och på skärgårdsturer till Väderöarna.

Under hösthelgerna i september till november går det att boka hummerfiskepaket med mat och logi på hotellet och hummerfisketur med en fiskare.

Vi går på bryggpromenaden och Evelina pekar ut mot en liten stuga på en av bryggorna.

– Där ute har vi en bastu och man kan bada året om i havet. På vintern också, säger Evelina glatt men hon ser nog på våra miner att vi hellre tar ett varmt bad då.

Sjöluften och promenaden gör oss hungriga och till kvällsmat vill vi smaka något gott från havet. Sashimilaxen blir ett lyckat val.

Linnea visar oss Grebbestads lokala öl som passar till skaldjur. Ett ljust öl och en porter.
Linnea visar oss Grebbestads lokala öl som passar till skaldjur. Ett ljust öl och en porter.
På TanumStrand går det alltid att välja något från havet. I dag serveras sashimilax till förrätt.
På TanumStrand går det alltid att välja något från havet. I dag serveras sashimilax till förrätt.

Nästa dag vill vi känna historiska vingslag och gör en utflykt till Greby som har ett stort och märkligt gravfält från romersk järnålder och folkvandringstid. Några av stenarna är uppåt 4,5 meter höga. 

Här har stora delar av marken bevarats som ljunghed och den är känd för sina många fjärilar som trivs bland ängsblommorna och ljungen. Tyvärr är det en regnig förmiddag och fjärilarna lyser med sin frånvaro men det är ändå vackert på heden.

Vi åker vidare till Tanumsslättens stora hällristningsområde från bronsåldern. Det är med på Unesco:s världsarvslista. 

Området är 45 km2 stort och där finns fler än 600 hällristningsplatser med bilder från 1 700 f. Kr. till 300 år e. Kr.

För omkring 3 500 år sedan låg kustlinjen ungefär vid Tanumshede och där på hällarna ristade våra förfäder in sina bilder.

Många av bilderna är ifyllda med färg för att synas bättre men det finns också de som är omålade.

I Vitlycke finns en av världens mest kända hällristningar. Den kallas Brudparet och är unik både eftersom den skildrar en bröllopsritual för så länge sedan och för att kvinnor inte är vanliga på hällristningarna.

Vitlyckehällen med Brudparet ligger på ena sidan av vägen och på den andra ligger Vitlycke museum.

Vid vägen finns en rastplats med utsikt över hällen och det går att besöka platsen året runt så länge inte snön gömmer ristningarna.

Familjen Gradalski studerar bilderna på Vitlyckehällen som berättar om livet vid havet under bronsålderstid.
Familjen Gradalski studerar bilderna på Vitlyckehällen som berättar om livet vid havet under bronsålderstid.

Framme vid hällen står familjen Gradalski. En av pojkarna försöker se vart vattnet från regnet tar vägen under träavsatsen medan föräldrarna fotograferar bilderna från olika vinklar.

Vi pratar en stund om brudparet och de skålgropar, människor, skepp och djur som finns avbildade. 

Vitlyckehällens bilder kretsar kring kärlek, makt och magi. Flera av bildscenerna visar samband med en fruktbarhetskult. De flesta bilderna gjordes under 1 000–500 år f Kr. och de knackades in i hällen med en hård och seg sten av till exempel diabas eller kvartsit. 

Vitlycke museum har öppet från påsk till november och det är gratis entré. 

Årligen arrangeras olika föreläsningar och evenemang här. Det kan vara att smaka på bronsåldersmat eller att samlas vid fullmånen eller vid sommarsolståndet.

Här finns guidningar om en mörk och motsägelsefull tidsperiod med barnamord, häxprocesser och massgravar. Det erbjuds även guidning i ficklampans sken om natten.

 

Nästa mål på resan är Fjällbacka. Sjöfart, fiske och handel är en viktig del av Fjällbackas historia men under senare tid har turismen också fått stor betydelse för staden som i dag är en modern fiskeort med hummersafari och fisketurer.

Här finns ett litet torg tillägnat Ingrid Bergman. Hennes man Lars Schmidt köpte ön Dannholmen som ligger utanför Fjällbacka på 1950-talet och paret vistades gärna här under somrarna. På torget finns en bronsbyst av henne och en liten utställning om hennes tid i Fjällbacka.

Fjällbacka förknippas också med Camilla Läckberg och hennes kriminalromaner. Under sommarhalvåret erbjuds guidade turer i Läckbergs litterära och dramatiska fotspår. Turerna går också genom historiska kvarter.

I Fjällbacka finns en utställning och ett litet torg tillägnat Ingrid Bergman som gärna vistades här.
I Fjällbacka finns en utställning och ett litet torg tillägnat Ingrid Bergman som gärna vistades här.

Många turister lockas upp på Vetteberget för att njuta av utsikten därifrån. Här uppe finns också Kungsklyftan som var en av kulisserna under filmatiseringen av Astrid Lindgrens Ronja Rövardotter.

På skylten vid ingången står det att terrängen på vissa ställen är svårtillgänglig och att det förekommer branta partier och trappor. Det stämmer bra med vad vi ser framför oss. En dam som är på väg ner med sin hund lovar att det ändå absolut är värt besväret för de fina vyerna över staden och havet nedanför.

Vi traskar tappert uppför trapporna och stannar sedan vid en bänk för att njuta av utsikten.

Medan vi hämtar andan hälsar vi på några ungdomar som varit hela vägen upp genom Kungsklyftan till vandringsleden. De försäkrar oss på tyska om att vandringen är säker så vi fortsätter.

Från klippväggen droppar vatten som ser ut att ha format små fåror genom åren. Snart kommer ett äldre par och en familj med ett litet barn i bärsele ikapp oss. Vi går försiktigt vidare med dem i en liten klunga mellan branta och fuktiga bergväggar genom Kungsklyftan fram till klippblocket som bildar ett tak över oss. Det blir nästan mörkt här inne men det är en häftig plats. 

Några regndroppar faller mellan solstrålarna när vi går tillbaka och stenarna blir lite hala. Det krävs en smula försiktighet men det går bra att ta sig ner igen. Trots att fotbeklädnaden korkat nog består av hala sommarsandaler. 

Väl nere blir det en stillsam promenad tillbaka på de smala gatorna mellan Fjällbackas hamn och berget.

Nu känns det lite skönt att sätta sig i bilen igen och vila fötterna en stund.

Kungsklyftan i Fjällbacka är en av de platser som finns med i Camilla Läckbergs kriminalromaner.
Kungsklyftan i Fjällbacka är en av de platser som finns med i Camilla Läckbergs kriminalromaner.
– Där ute har vi en bastu och man kan bada året om i havet. På vintern också, säger Evelina Carlén.
– Där ute har vi en bastu och man kan bada året om i havet. På vintern också, säger Evelina Carlén.
»Vitlyckehällens bilder kretsar kring kärlek, makt och magi.«
Efter en aktiv dag är det extra njutbart med lugnet i SPA och utsikten över hamnen vid TanumStrand.
Efter en aktiv dag är det extra njutbart med lugnet i SPA och utsikten över hamnen vid TanumStrand.
Fakta Tanums kommun

Invånare: 12 800.

Centralort: Tanumshede.

Län: Västra Götaland.

Landskap: Bohuslän.

Landskapsdjur: Knubbsäl.

Länkar

Tanums kommun:
www.tanum.se

Aktiviteter och evenemang: 

www.vastsverige.com/tanum/
evenemang/

Hällristningar och världsarv:
www.tanumworldheritage.se

www.vitlyckemuseum.se/tanums-varldsarv/vitlyckehallen/

Taggar: Resor

En tur till Tanums kommun bjuder på klippor, hällar, hav och vackra vyer som inspirerat till många berättelser i bilder, visor och böcker.

Tanum ligger i norra Bohuslän med Skagerrak invid knuten. Närheten mellan orterna i kommunen gör det lätt att hitta olika slags utflyktsmål och även om du bara spenderar en kort ledighet här, hinner Tanum visa upp sig från flera sidor.

Vi har bestämt oss för att börja uppe på Stöberget i Grebbestad och efter en brant promenad belönas vi med en storslagen utsikt över havet.

Att skärgården nedanför oss beundrats av många, visar inte minst vår svenska visskatt. Evert Taube hämtade mycket av sin inspiration fr

Är du tidningsprenumerant? Skapa din digitala inloggning.

Registrera
Digital prenumeration
Läs allt – Testa en månad för 1 krona!

Det här är en del av vårt premium-innehåll. För att läsa vidare behöver du starta en prenumeration eller logga in ifall du redan har ett konto.

Läs mer

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.