Bild
Nästa artikel
Järvsöbackens skidanläggning har hunnit fylla 80 år och i dag finns här 20 nedfarter.
Järvsöbackens skidanläggning har hunnit fylla 80 år och i dag finns här 20 nedfarter.

Järvsö - Ett vinterland med vilda toner

Resa

Vi åker till skidbackar, längdskidspår och möten med rovdjur i vintervita Järvsö.

Väg 83 tar oss genom tät snöpudrad skog och landsbygd med isglittrande sjöar till Järvsö. Många skidåkare letar sig hit både för en tur på längden och för att åka utför i backarna.

Redan 1937 invigdes Öjebacken som i dag är mer känd som Järvsöbacken. Allt eftersom besökarna ökat i antal, har också backen vuxit och invid den finns nu ett stort hotell med restaurang och skiduthyrning.

Järvsöbacken har tjugo nedfarter med olika svårighetgrad. Där finns också en snöpark för barn, en juniorpark och ”Big Air Bag” som är en jättestor luftkudde där de lite mer våghalsiga kan träna på hopp och landningar.

Inger Eriksson och hennes dotter Elin Eriksson kommer åkande bredvid varandra i backen, bromsar in och tar en liten paus innan de kör fram mot den sista branten ner mot liftarna. Båda gillar Järvsö och tycker att Järvsöbacken är trevlig och familjevänlig.

– Järvsö ligger också lagom långt bort, tycker Elin. Hon har åkt upp med familjen från Odensala över helgen för att åka skidor. Tre generationer roar sig samtidigt i backen och i dag tar Elin och hennes mamma sällskap nerför berget. De är vana åkare och trivs i backarna.

– Jag började åka som treåring. Det är mysigt med snö och det är skönt att komma ut och göra något tillsammans med familjen, tycker Elin.

Inger berättar hur hon sett skidanläggningen byggas ut med nedfarter och liftar under åren.

– När jag började åka skidor här, betalade vi tjugo kronor för en skjuts uppför backen med snöskoter, minns Inger och skrattar.


Mor och dotter tar sats ut i backen igen och svänger mjukt sida vid sida ner mot liftkön. De ser väldigt säkra ut tillsammans. Jag står kvar och följer dem med blicken medan jag tänker att det vore kul att anmäla sig till en privatlektion för vuxna. Det erbjuds även privatlektioner för familjer och andra mindre grupper. Allt från nybörjarlektion för de som aldrig förr stått på skidor eller snowboard, till avancerad lektion för de som vill utveckla åkandet.

I skiduthyrningen jobbar före detta rektorn Lisa Fransson. Hon trivs med sitt nya arbete och är nöjd med beslutet att byta sysselsättning. I dag jobbar hon sida vid sida med sin tidigare elev Sofie Axelsson.

– Vi möter positiva kunder hela dagen och de är alla här på sin lediga tid. Jag känner mig glad när jag går till jobbet, säger Lisa. Sofie håller med och får en kram av sin gamla rektor.

– Det här var absolut ett bra beslut. Jag behövde ”downshifta” och ta det lite lugnare. Nu jobbar jag bara heltid, skrattar Lisa. Efter att hennes arbetsdag är slut, väntar nu vare sig mejl eller andra arbetsuppgifter på att skötas.

– Man behöver vara ledig när arbetsdagen är slut och det går inte att jobba hur mycket som helst. Man ska vara rädd om sig och om kroppen säger ifrån, ska man lyssna på den, säger Lisa. Hon tycker om att vara aktiv och känner att jobbet i Järvsöbacken passar henne.

– Det bästa med Järvsö är människorna och människors vilja att utveckla och förbättra. Sedan gillar jag det mesta som hör till friluftsliv och det får du här i Järvsö, menar Lisa.

 

För turister som vill göra annat än att spänna på sig skidor på fötterna, finns det inom Ljusdals kommun gott om andra aktiviteter och utflykter. Kanske vill du följa med på skoterturer, åka med hundspann, klättra i berg eller besöka en koboltgruva.

För de som vill ta en paus från en hektisk vardag, bjuder Järvsö på en rofylld och vacker omgivning för långa avkopplande promenader. Den friska luften stimulerar aptiten och kanske avrundas promenaden vid något av de inbjudande caféerna och matställena.

Den som vill pyssla om och skämma bort sig själv eller någon annan, bokar in spa-paket, massage eller fotvård på Järvsöbadens SPA. Här finns ångande gosig värme i jacuzzin och för de som vill känna både porerna och andra delar av kroppen krulla ihop sig, finns möjlighet till kallbad i Öjebergets källvatten.

 

Det finns också olika sätt att smaka på bygden för alla som är intresserade av kokkonst och dryckeskonst. I Järvsö Bryggeri bryggs det öl och på Tevsjö Destilleri tillverkas likörer, snapsar, vodka, gin och punsch. Här går det också att beställa en presentkorg med smått och gott till den som annars har allt. Eller också beställer du din egen önskekorg.

Hos Hälsingestintan finns mums för finsmakaren när det gäller charkprodukter, hängmörad oxfilé, biff, entrecote och högrev. Du beställer i den manuella disken och får det skivat som du vill ha det. Här finns också kvalitetspresenter till vännen som älskar att laga mat. Eller kanske du själv vill unna dig en ny gjutjärnspanna eller något annorlunda tillbehör.

Ett annat mathantverk som du lätt köper med dig hem och fortsätter njuta av under någon vecka, är Jarseostarna som går att köpa på flera ställen i Järvsö.

I Lill-Babs Caffär kan du bli serverad en stor lyxig räkmacka och det finns mycket annat nybakat att välja på om du hellre vill ha något sött.

Birgitta Daniels har rest från Falun för att hälsa på Anna Daniels som bor i Järvsö och de har slagit sig ner för att beställa varsin räksmörgås inne i Lill-Babs Caffär.

– Det är trevligt att fika här, säger Birgitta och Anna håller med. Caffärens väggar pryds av bilder ur Lill-Babs karriär och tvärs över gården finns ett litet museum där besökarna kan strosa runt bland gamla minnen.

 

Det är inte bara när vintersnön ligger djup, som Järvsö lockar turister. På sommaren förvandlas hela Järvsöbygden till ett sommarparadis med fäbodvallar, nationalparker, badstränder och fiskevatten. Då är det också läge för en rofylld resa via Dellenbygdens vattenvägar med kanot eller kajak. Ett annat sätt att ta sig fram är med dressin på Dellenbanan eller varför inte en längre tågresa lite längre västerut med Inlandsbanan då landskapet hela tiden förändras utanför fönstret. Kanske lockar en cykeltur i Bergcykel Park eller en åktur med häst och vagn på grusvägar mellan åkrar och ängar där kossorna idisslande betraktar de förbipasserande ekipagen.

Oavsett säsong kommer många till Järvsö för att besöka Järvzoo och få en skymt av rovdjuren på nära håll. Här finns också Varghotellet inne vid varghägnet för de som vill bo riktigt nära vargarna.

Järvzoo har också konferensverksamhet och aktiviteter året runt men mest känd är kanske djurparken.

Catrine Forsman jobbar i entrén och visar oss runt. Hon berättar att hon också brukar jobba som konferensvärdinna när grupper bokar konferens hos dem. Järvzoo arran-gerar tillsammans med Rovdjurscentret ”De 5 Stora” både seminarier, föreläsningar och andra former av utbildningar både för skolor och andra grupper. Med ”de fem stora rovdjuren” menar man här brunbjörn, varg, lodjur, järv och människa.

 

Inne i hägnet busar järvarna i snön. Det är snart matdags och personalen lägger ut och hänger upp deras mat så att järvarna får leta lite. Vi står vid fönstret inne på rovdjurscentret och järvarna bryr sig inte om oss där vi står med näsorna tryckta mot glaset. Några familjer står bredvid oss och vi tränger ihop oss så att alla kan se. Vi får komma väldigt nära järvarna härifrån även om det är en glasruta emellan.

Familjen Fredin som står bredvid oss, har åkt till Järvsö från Stockholm för att åka längdskidor. De tycker att det är lagom långt att åka. Från Stockholm tar det knappt tre och en halv timme att resa till Järvsö med tåg eller bil.

Pappa Magnus tränar inför Toblach–Cortina, ett femmilalopp som körs i Italien i början av februari. Banan passerar genom Dolomiternas berg och avslutar Ski Classics Alp Tour. Magnus tycker att det är bra spår i både Harsa och Järvsö och nu har han tränat några dagar med familjen. Hustrun Christina och sonen Jakob berättar att de tar det lite lugnare medan pappan behöver träna mer.

– Vi följer med som sällskap och vi åker skidor mer för att det är roligt, säger Christina och Jakob nickar.

– Medan vi har åkt ett varv, har pappa åkt tre. Ibland åker han fler än så, berättar Jakob.

Järvarna på andra sidan fönstret visar sig vara duktiga klättrare. Snart är all mat funnen och de skuttar lekfullt iväg medan snön yr omkring dem.

 

Vi börjar också bli sugna på något ätbart och hittar en trevlig plats vid backen. Med lite vinterstela fingrar breder vi ut sittunderläggen och slår oss ner med utsikt över Öjeberget. I ryggsäcken väntar vår rykande varma choklad och några ostmackor. Den smakkombinationen kan inte ens de bästa restauranger mäta sig med. En mycket njutbar stund.

JÄRVSÖ

Järvsö ligger i Ljusdals kommun i Hälsingland. Av Ljusdals 19 000 invånare bor 4 000 i Järvsö. Turistnäringen är viktig i området och under vintern lockar Järvzoo och de goda möjligheterna till skidåkning många besökare.

www.jarvsobacken.se

www.jarvzoo.se

www.lillbabscaffar.se

www.jarvsobaden.se

www.ljusdal.se

Taggar: Resor

Väg 83 tar oss genom tät snöpudrad skog och landsbygd med isglittrande sjöar till Järvsö. Många skidåkare letar sig hit både för en tur på längden och för att åka utför i backarna.

Redan 1937 invigdes Öjebacken som i dag är mer känd som Järvsöbacken. Allt eftersom besökarna ökat i antal, har också backen vuxit och invid den finns nu ett stort hotell med restaurang och skiduthyrning.

Järvsöbacken har tjugo nedfarter med olika svårighetgrad. Där finns också en snöpark för barn, en juniorpark och ”Big Air Bag” som är en jättestor luftkudde där de lite mer våghalsiga kan träna på hopp och landningar.

Inger Eriksson och hennes dotter Elin Eriksson kommer åkande bredvid varandra i backen, bromsar in och tar en liten paus innan de kör fram mot den sista branten ner mot liftarna. Båda gillar Järvsö och tycker att Järvsöbacken är trevlig och familjevänlig.

– Järvsö ligger också lagom långt bort, tycker Elin. Hon har åkt upp med familjen från Odensala över helgen för att åka skidor. Tre generationer roar sig samtidigt i backen och i dag tar Elin och hennes mamma sällskap nerför berget. De är vana åkare och trivs i bac

Är du tidningsprenumerant? Skapa din digitala inloggning.

Registrera
Digital prenumeration
Läs allt – Testa för endast 19 kr!

Det här är en del av vårt premium-innehåll. För att läsa vidare behöver du starta en prenumeration eller logga in ifall du redan har ett konto. ✅ Tillgång till alla artiklar ✅ Digital tidning ingår ✅ Exklusivt nyhetsbrev

Läs mer

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.