Bild
Nästa artikel
Spökprästgården i Borgvattnet är ett av Sveriges mest populära spökhus. Sommartid är hus och caféverksamhet öppna. Modiga gäster kan övernatta med spökena.
Spökprästgården i Borgvattnet är ett av Sveriges mest populära spökhus. Sommartid är hus och caféverksamhet öppna. Modiga gäster kan övernatta med spökena.

Jämtlands lockande vålnader

Resa

Spökturism är en trend som växer. Vi träffar moderna spökjägare och kör mot Jämtland för att besöka Sveriges mest kända spökhus.

Medan många väljer att koppla av hemma framför brasvärmen och semestra där allt känns tryggt och mysigt, finns det turister som föredrar spöklika platser. Historiska spökvandringar, spökmiddagar och övernattningar i spökhus blir allt vanligare och intresset för det okända är stort.

I TV och på YouTube visas övernaturliga inslag, medium och moderna spökjägare. För hugade spekulanter finns också utrustning att köpa för en egen spökjakt och oavsett om vi hör till de som tror på andar och spöken eller om vi är skeptiker, kan en bra spökhistoria vara spännande när mörkret faller.

Uttrycket spökjägare för kanske tankarna till filmer som ”Ghost Busters” men verklighetens spökjakter ser annorlunda ut.

LaxTon Ghost Sweden är fyra svenska spökjägare som reser Sverige runt för att undersöka paranormal aktivitet och fånga spår av spöken och andar. De lägger ut sina inspelningar på YouTube och håller föreläsningar om sitt intresse. En blandad publik fyller snabbt salen i Forsbacka Värdshus där vi får veta mer om spökjakter.

– Vi är inga medium. Vi är spökjägare och publicerar det som vi lyckas fånga på film, säger bröderna Tony Martinsson och Niclas Laaksonen. Linda Martinsson och Sofia Siekas nickar instämmande.

Under veckan har de varit på Örebro slott och Sjömanskyrkan i Gävle och intresset för deras dokumentation av spökjakter är stort. De har 150 000 fans på sociala medier och de följs av närmare 84 000 prenumeranter på YouTube där filmklippen har över sex miljoner visningar.


– Vi vill veta om det finns liv efter döden och vi vill dokumentera det som händer, säger Tony och visar olika mätinstrument som ska registrera eventuell närvaro.

 

Tony och Niclas växte upp i Kiruna under 1980-talet. De miste två kusiner i en brand när de var barn och kort efter branden började oförklarliga saker hända. Leksaker och föremål med anknytning till kusinerna rörde sig hemma hos bröderna vid ett flertal tillfällen och även om det skrämde dem, väckte det också deras nyfikenhet.

När bröderna blev äldre växte sig intresset för det övernaturliga allt starkare och 2014 bestämde de sig för att bli spökjägare. De senaste åren har deras fritid fyllts av resande till platser som är kända för oförklarliga händelser. Med sig har de kameror, ljudinspelare och olika slags mätutrustning för temperatur, rörelse och energi. Deras respektive följer med även om Linda säger sig vara väldigt mörkrädd.

– Man blir rädd för man vet ju inte vad det är, menar Sofia.

Under föreläsningen visar LaxTon inspelningar med oförklarliga ljud- och ljusfenomen, en dörr rör sig och bollar rullar över golvet och ner från bord.

– Allt går ut på att mäta energier och fånga det som händer, säger Tony.

Bröderna berättar att en del utrustning är väldigt dyr men att de har nytta av den.

– I Borgvattnets prästgård, började kommunikationsboxen låta vid soffan på övre våningen. Det gjorde att vi hittade en dold dörr till vinden. Där inne kändes det som om någon tog tag i mig och efteråt hade jag märken, berättar Niclas.

LaxTon ger oss lite tips om vi vill pröva lyckan som spökjägare.

– Bra ställen att besöka är Sala silvergruva, Spökprästgården i Borgvattnet och Örebro slott, tycker Niclas.

– Utrustning som mäter värme eller energi kan kosta 300–800 kronor men alla har ju en magkänsla och det är det första vi går på. Sedan är mobiltelefon bra för att fotografera, filma och spela in ljud med, menar Tony.

Efter föreläsningen ska de fyra spökjägarna resa till Norberg där en familj bett om hjälp för att mycket konstigt hänt i deras 1800-talshus. Familjen uppskattar inte alls spökerierna men LaxTon Ghost är glada för ett nytt ställe att jaga spöken på.

 

Eftersom spökvandringar och övernattningar i spökhus lockar turister, besöker vi också ett sådant ställe. Vi kör genom jämtländska skogar på vägar som verkar leda in i eviga skogsmarker, innan vi kommer till Sveriges mest kända och populära spökhus, Borgvattnets Spökprästgård.

Prästgården byggdes på 1800-talet och präster som bott eller haft sitt arbetsrum här, sägs ha haft dåligt med arbetsro. Här finns numera caféverksamhet dagtid under sommaren och fem sovrum att övernatta i. De som klarar en natt på spökprästgården, får ett diplom som bevisar att de har det mod som krävs. Vi anser oss vara modiga och bokar sängplats.

Anna-Carin Hellström Wallén och Martina Wallén är här för att få uppleva något övernaturligt och har med sig en energimätare. Vi går runt gården för att se om den ger utslag någonstans. Martina har hört berättas att ett spädbarn ska ha fått sin grav bakom huset för länge sedan men ingen vet exakt var. Mätaren ger inget utslag ute så vi går in istället men spökena vill visst inte komma fram ännu.

I hallen sitter Yvonne och Per-Olof Sundholm med tre barn och läser dagböcker som tidigare gäster har skrivit i. Familjen bor utanför Östersund och semestrar med husbilen. De har inte sett något spöke än men Yvonne tycker att det känns olustigt inne i huset.

– Men det är mer fint än läskigt här och det är jättefina rum, säger barnen.

Vi väntar tålmodigt till kvällen och läser många dagböcker. Några har sovit gott i huset och inte upplevt något konstigt medan andra knappt sovit alls. Fotsteg, röster och barngråt har hörts. Någon har sett att kulor flyttats i en gammal kulram. En annan har blivit väckt av att någon satt sig på sängkanten. Andra har känt att någon tagit tag i dem. Martina och Anna-Carin är förväntansfulla och hoppas på att något ska hända dem också. Skeptikern är nöjd ändå.

En gungstol som står vid öppna spisen nere i matsalen, sägs vid ett par tillfällen ha kastat ur den som suttit där. Gungstolen ska ha provsuttits av Sickan Carlsson och Simon Brehm i Hylands Hörna och varit i Povel Ramels ägo innan den köptes tillbaka till prästgården.

 

På kvällen blinkar Martinas energimätare och samtidigt börjar en gratisapp med spökradio på hennes telefon prata. Vi urskiljer ordet ”hemligheter” och efter en stund ordet ”prästen”. Skeptikern menar att appen programmerats med slumpgenerator men barnfamiljen som kommer upp till övre våningen tycker att det är väldigt spännande när appen fortsätter prata med oss även om det inte är något sammanhängande som sägs.

Nattgästerna tycker att det är märkligt tryckande luft i huset. En kvinna börjar må illa och få huvudvärk så hon går ut.

Anna-Carins telefon slås av när hon går in i ett rum, trots att den är fullt laddad. Telefonen fungerar igen när hon går där-ifrån. Skeptikern tittar misstroget på den men hittar ingen förklaring.

På morgonen diskuteras nattens händelser. En kula verkar ha rört sig i kulramen och Martina berättar att hon känt någon som dragit henne i armen i blå rummet så hon är mycket nöjd.

Ute i husbilen har natten varit lugn men Ramona Zigbertsson och Christian Karlsson från Sundsvall som sovit i rosa rummet, berättar att extrasängen har flyttat sig under natten och de har hört fotsteg i rummet.

Ägaren Gudrun Odstad kommer och öppnar caféet. Familjen har upplevt mycket underligt sedan de köpte prästgården 2011.

– Någon brukar klappa min man i nacken när han är här och i blå rummet har någon puttat på den som legat i sängen. Min dotter såg en gammal dam i köket och sedan dess är hon aldrig här ensam, berättar Gudrun.

Hennes första egna upplevelse var när de precis köpt huset och övernattade uppe i ”gråterskornas rum”. Gudrun hörde ytterdörren öppnas. Någon kom in, stampade av sig snö och gick uppför trappan.

– Jag visste ju att dörren var låst och ingen kunde vara där. Min man hade somnat och jag ville inte väcka honom. Stegen närmade sig och det knackade på rumsdörren men jag vågade inte titta. Jag är inte medial av mig och det sägs ju att man inte får vara med om mer än man klarar av och jag skulle nog inte klara mer, avslutar Gudrun.

Vi får diplom för övernattningen och sätter oss ute för att äta frukostvåfflor. På hemvägen ber vi för säkerhets skull eventuella osynliga fripassagerare att stanna kvar på spökprästgården. Tydligen fungerar det och vi kan lugnt vända hemåt.

SPÖKTURISM

Guidad spökvandring finns i till exempel Sala silvergruva, Örebro slott, Ekenäs slott i Linköping och Gamla stan i Stockholm:

www.salasilvergruva.se/?huvudlink=Evenemang&plats=inlagg

www.visitorebro.se/gora/aktorer/orebro-slott/

www.ekenasslott.se/ekenas-slottet/aktiviteter/spokvandring

www.stockholmghostwalk.com/info/

Stockholm, Göteborg och Malmö erbjuder spökmiddagar:

www.liveit.se/upplevelser/upplevelsepresenter-spökmiddag

På Borgvattnets spökprästgård finns övernattning och sommarfika i caféet:

www.borgvattnet.nu/?page_id=30

Spökjägarna LaxTons filmer:

www.laxton.se/utredningar/

Taggar: Resor

Medan många väljer att koppla av hemma framför brasvärmen och semestra där allt känns tryggt och mysigt, finns det turister som föredrar spöklika platser. Historiska spökvandringar, spökmiddagar och övernattningar i spökhus blir allt vanligare och intresset för det okända är stort.

I TV och på YouTube visas övernaturliga inslag, medium och moderna spökjägare. För hugade spekulanter finns också utrustning att köpa för en egen spökjakt och oavsett om vi hör till de som tror på andar och spöken eller om vi är skeptiker, kan en bra spökhistoria vara spännande när mörkret faller.

Uttrycket spökjägare för kanske tankarna till filmer som ”Ghost Busters” men verklighetens spökjakter ser annorlunda ut.

LaxTon Ghost Sweden är fyra svenska spökjägare som reser Sverige runt för att undersöka paranormal aktivitet och fånga spår av spöken och andar. De lägger ut sina inspelningar på YouTube och håller föreläsningar om sitt intresse. En blandad publik fyller snabbt salen i Forsbacka Värdshus där vi får veta mer om spökjakter.

– Vi är inga medium. Vi är spökjägare och publicerar det som vi lyckas fånga på film, säger bröder

Är du tidningsprenumerant? Skapa din digitala inloggning.

Registrera
Digital prenumeration
Läs allt – Testa för endast 19 kr!

Det här är en del av vårt premium-innehåll. För att läsa vidare behöver du starta en prenumeration eller logga in ifall du redan har ett konto. ✅ Tillgång till alla artiklar ✅ Digital tidning ingår ✅ Exklusivt nyhetsbrev

Läs mer

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.