Bild
Nästa artikel
Turen med linfärjan från Hamburgsund till Hamburgö är inte lång men bildskön ändå.
Turen med linfärjan från Hamburgsund till Hamburgö är inte lång men bildskön ändå.

Inbjudande Bohuslän

Resa

Det bohuslänska landskapet lockar stora mängder turister varje år, och det finns gott om anledningar till det. Vi svänger av från E6 in på Kustvägen.

Resan börjar i Göteborg. E6 tar oss norrut förbi Kungälv, som i sig inte är ett så dumt stopp. Här finns Göteborgs Kex:s butik Bräckboden som säljer kakor som inte blivit godkända, oftast tappade, till förmånliga priser. Här finns också Bohus fästning som gett namn åt hela Bohuslän och där man under sommaren kan få veta en hel del om landskapets historia, samtidigt som man kan lära sig skjuta pilbåge eller gå en guidad tur. Med fikabrödet inhandlat kan man sedan ta väg 168 till Marstrand och titta på Karlstens fästning.

Vi fortsätter norrut och svänger av mot Stenungsund för att ta oss över Tjörnbron.

Tjörnbron är helt klart värd ett stopp, utsikten är fenomenal och det är en väl vald plats att avnjuta en solnedgång. Men stanna inte på bron, turister som kör långsamt eller stannar orsakar irritation och en del olyckor. Kör istället över och sväng in på utkiksplatsen, där finns gott om p-platser, en restaurang och naturligtvis en fantastisk vy. Vill man upp på bron för att få till den perfekta semesterbilden finns en gång- och cykelbana som kan användas utan att provocera Tjörnborna.

 

Efter bron väljer vi att köra västerut mot Bleket och därifrån till Klädesholmen. Den lilla orten är utspridd över två öar,  men utspridd kan kännas som lite av en överdrift, husen ligger tätt och vägarna är smala. Biltrafik är tillåten men de trånga gränderna och de begränsade parkeringsmöjligheterna gör att det oftast lönar sig att promenera den sista biten ut på öarna.


Väl ute finns goda badmöjligheter, mycket vackert att titta på och om vädret är klart kan man se Pater Noster-fyren som förklarats som statligt byggnadsminne.

Sillfisket har varit huvudnäring för Klädesholmen sedan 1200-talet och det märks fortfarande, inte minst i det lilla museet Sillebua som berättar öns historia med tonvikt på sill. Nuförtiden är det i första hand konservtillverkningen som är livsnerven i samhället, en stor del av den svenska sillen hanteras här.

Tio minuters körning från Klädesholmen ligger Tjörns centralort Skärhamn. Förutom att vara hem för en ansenlig del av Sveriges rederinäring erbjuder orten en femstjärnig gästhamn, stort utbud av restauranger och fik, och Nordiska akvarellmuseet. Till skillnad från många andra orter i Bohuslän håller de flesta affärer och restauranger öppet året om, det gör att priserna överlag inte är lika turistanpassade som på många andra platser.

Tjörns grannö Orust är ett populärt tillhåll för fritidsfiskare, vikarna runt ön lämpar sig bra för fiske från land och med rätt drag på linan kan man få bland annat havsöring, makrill och torsk på kroken utan att ge sig ut med båt.

 

Efter att vi lämnat Orust svänger vi av mot väg 161, tar bilfärjan över Gullmarn och svänger ner mot Lysekil. Gullmarn är enligt den internationella definitionen Sveriges enda fjord, det kan diskuteras men det är utan tvekan den enda så kallade tröskelfjorden. Det innebär att fjorden är grundare i mynningen än längre in, vilket gett upphov till en unik marinmiljö som lockar dykare. Från Lysekil utgår mängder med dykresor och det finns något för alla dykare, allt från kurser för den som vill skaffa sig ett dykarcertifikat till riktigt djupa dyk för erfarna dykare med specialutrustning. När vattnet är som klarast dras tankarna nästan till karibiska vatten men även under normalförhållanden är dykupplevelsen i Gullmarn något utöver det vanliga.

Om man inte vill ge sig ner under vattnet finns Havets hus i centrala Lysekil. Det är ett akvarium som ger en helt torrskodd möjlighet att se hur det ser ut under ytan i Gullmarn, där finns också ett ”klappakvarium” där barnen får möjlighet att känna på olika havsdjur. Havets hus anordnar också sälsafari varje dag under sommaren, en båttur på ungefär en och en halv timme genom skärgården utanför Lysekil där man spanar efter knubbsälar som ligger på klipporna och lapar sol.

Gullmarn markerar också det geologiska skiftet från gnejs i söder till granit i norr, vilket inneburit att många orter haft stora stenbrott och att kyrkor och andra äldre byggnader ofta är byggda i granit istället för trä eller tegel som är vanligare söder om fjorden.

 

Norr om Lysekil, längs väg 171, ligger Nordens Ark som i första hand är byggt för att hjälpa utrotningshotade djur runt om i världen. Djur avlas fram och sätts sedan ut i det vilda för att stärka hotade stammar av allt från sibiriska amurtigrar till norska fjällgäss. Aveln sker, tacksamt nog, i en avskild avdelning som inte visas för besökare. De djur som inte är tänkta för utplacering befinner sig i djurparken, där lever de i stora hägn som är tänkta att efterlikna deras naturliga miljöer.

Vill man vara säker på att få se tigrar och leoparder i rörelse finns information om matningstider på nätet (nordensark.se). Det är en mäktig syn att se när tigrarna släpps in i hägnet där deras mat gömts för att stimulera deras jaktinstinkter.

Stora delar av parken är pedagogiskt uppbyggd och ger både barn och vuxna en chans att lära sig mer om djur och natur. Det är en bra idé att ta på sig promenadvänliga skor och att ha gott om tid på sig för besöket, parken är en härlig upplevelse men det tar en del tid att se allt. Det finns skrindor att hyra i parken vilket kan avlasta de minstas fötter, eller de vuxnas ryggar för den delen.

Vi fortsätter på väg 171 och svänger av mot Kungshamn och Smögen. Smögen är sinnebilden för det bohuslänska fiskarsamhället med de vackra bryggorna som kantas av sjöbodar, de tätliggande trähusen och det ständigt närvarande fisket.

Turismen är numera Smögens stora industri och det märks tydligt längs de kända bryggorna, i bodarna säljs det märkeskläder och dyra designerprylar, oftast med maritimt tema, och i gästhamnen ligger exklusiva motorjakter förtöjda under större delen av sommaren.

Hör ni talas om valskådning är det i regel inte tumlare eller delfiner som Smögenborna syftar på, utan nyrika och något korpulenta norrmän som ligger och solar på sina lyxbåtar...

Smögen erbjuder under sommarmånaderna ett stort utbud av mat, naturligtvis med tonvikt på fiskrätter. Att sätta sig på någon av uteserveringarna och bara njuta av solen, havet och myllret av människor är anledning nog att besöka Smögen.

Midsommar på Smögen är något av en institution. Tusentals människor flockas kring bryggorna och campingplatserna, det kan därför vara lämpligt att kolla vad campingplatsen du väljer har för inriktning på midsommar. Flera platser satsar på ungdomscamping just under midsommar, vilket kanske inte är något för alla. Letar man å andra sidan efter en stor fest med mycket musik, människor och underhållning är det helt rätt plats att vara på.

 

Ytterligare en bit norrut hittar vi Hamburgsund och Fjällbacka. Det var här som Ingrid Bergman ägnade sina somrar från slutet av 50-talet fram till sin död 1982. Hennes aska spreds runt Dannholmen som var hennes och maken Lars Schmidts sommarbostad. I dag hålls hennes minne vid liv genom Ingrid Bergmans torg i Fjällbacka och vid olika evenemang.

För den som är mer begiven på romaner, eller TV-deckare, går det att boka mordvandring i Camilla Läckbergs fotspår i Fjällbacka, eller varför inte bara gå på upptäcktsfärd genom samhället och se om du kan identifiera de platser som beskrivs i romanerna. Det är dessutom svårt att tänka sig en bättre plats att sätta sig och läsa någon av böckerna i den mordiska serien.

Nu har förstås Fjällbacka mer att erbjuda än kändisar. Samhället är vackert med de tätt byggda husen, smala gränder och förstås en hamn med bryggor och uteserveringar. Både från Fjällbacka och Hamburgsund går det att ta sig ut i skärgården för fiske eller upptäcktsfärd. Det går turer till närbelägna Valö eller längre ut till Väder-öarna, där kan man njuta av naturen och de gamla byggnader som finns kvar sedan öarna var lotsstation.

 

Den turistvägsmarkerade kustvägen som vi följt längs bohuskusten slutar i Tanum. Här ligger också en av Bohusläns stora attraktioner, de världsarvslistade hällristningarna i Tanumshede och Vitlycke museum. Här finns mängder med hällristningar från bronsåldern som berättar om hur livet såg ut här för drygt tre tusen år sedan. Både museet och hällristningarna är gratis att besöka och promenadstråket runt de olika ristningarna är tydligt uppmärkt och det finns bra informationsskyltar som förklarar arkeologernas tolkningar av de många ristningarna i stenhällarna.

Strömstad är den nordligaste platsen längs bohuskusten och vårt sista stopp på den här resan. Härifrån kan man ta sig ut till Kosteröarna eller ta färjan till norska Sandefjord om semestern ska fortsätta åt det hållet. Själva Strömstad är Sveriges västligaste stad och precis som många andra stopp längs vägen en vacker plats att vandra runt i. Här finns också goda möjligheter att bada, dyka eller testa på de senaste årens innesport på västkusten: att paddla havskajak i skärgården, ett naturnära sätt att komma ut på vattnet och ett fantastiskt sätt att se den bohuslänska kustmiljön.

KUSTVÄGEN BOHUSLÄN

Den turistvägsmarkerade Kustvägen är ett betydligt långsammare men också betydligt trevligare alternativ till E6. Kustvägen följer vägarna 163, 171 och 174 förbi bland annat Kungshamn, Fjällbacka och Grebbestad. Vägen är populär bland motorcyklister och semesterfirare och det finns gott om möjligheter till både långa och korta stopp för bad, promenader eller mat och dryck.

TJÖRNBRON

 Den första Tjörnbron, som hette Almöbron, började byggas 1954 och invigdes 1960. Då var det den dyraste bron som någonsin byggts i Sverige och det knorrades en del om att spendera så mycket som 15 000 kronor på en kunglig invigningsceremoni.

Konstruktionen var en så kallad bågbro, en typ av bro som kan hantera stort trafiktryck men inte tål särskilt mycket belastning i sidled. Den svagheten blev ödesdiger när fartyget Star Clipper förlorade styrförmågan och kolliderade med bron i januari 1980. Åtta människor förlorade livet då de i den täta dimman inte upptäckte att bron rasat och körde rakt ut över kanten och föll ner i vattnet.

Beslutet om en ny bro togs snabbt och då bygget var färdigt åtta månader tidigare än planerat kunde den nya bron invigas i november 1981. Brofästena är numera placerade så att det är högst osannolikt med en påsegling och dessutom är den nya bron av typen snedkabelbro, som kan hantera större påfrestningar i sidled.

Taggar: Resor

Resan börjar i Göteborg. E6 tar oss norrut förbi Kungälv, som i sig inte är ett så dumt stopp. Här finns Göteborgs Kex:s butik Bräckboden som säljer kakor som inte blivit godkända, oftast tappade, till förmånliga priser. Här finns också Bohus fästning som gett namn åt hela Bohuslän och där man under sommaren kan få veta en hel del om landskapets historia, samtidigt som man kan lära sig skjuta pilbåge eller gå en guidad tur. Med fikabrödet inhandlat kan man sedan ta väg 168 till Marstrand och titta på Karlstens fästning.

Vi fortsätter norrut och svänger av mot Stenungsund för att ta oss över Tjörnbron.

Tjörnbron är helt klart värd ett stopp, utsikten är fenomenal och det är en väl vald plats att avnjuta en solnedgång. Men stanna inte på bron, turister som kör långsamt eller stannar orsakar irritation och en del olyckor. Kör istället över och sväng in på utkiksplatsen, där finns gott om p-platser, en restaurang och naturligtvis en fantastisk vy. Vill man upp på bron för att få till den perfekta semesterbilden finns en gång- och cykelbana som kan användas utan att provocera Tjörnborna.

 

Efter bron

Är du tidningsprenumerant? Skapa din digitala inloggning.

Registrera
Digital prenumeration
Läs allt – Testa för endast 19 kr!

Det här är en del av vårt premium-innehåll. För att läsa vidare behöver du starta en prenumeration eller logga in ifall du redan har ett konto. ✅ Tillgång till alla artiklar ✅ Digital tidning ingår ✅ Exklusivt nyhetsbrev

Läs mer

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.