Bild
Nästa artikel
I det bohemiska Northern Quarter rivs  och byggs det hela tiden, det gamla förenas med det nya.
I det bohemiska Northern Quarter rivs och byggs det hela tiden, det gamla förenas med det nya.

Historien på rull

Resa

Historiskt är det den industriella revolutionen, Rolls-Royce födelse och alla bomberna. Senare rocken, nattklubbarna – och
nu Zlatan. Englands tredje största stad har inte fått allt, men ganska mycket. Och nu förväntas svensk turistinvasion.

Det är 43 år sedan jag senast var i Manchester, då utsänd för att göra mitt livs första stora utlandsknäck. Jag följde bröderna Sören och Christer Sjösten i hjulspåren för att skildra deras liv som speedwayproffs, bodde i familjens radhus på Dronfield Road i Salford, insöp atmosfären på Belle Vues arena liksom på Old Trafford bland 50 000 United-fans.

Åren går och mycket har så klart förändrats.

– Belle Vue används som hundkapplöpningsbana numera, ett nytt hypermodernt speedwaystadium har byggts, berättar Craig Gill när vi skakar omkring i hans minibuss på spaning efter en tid som flytt.

I centrala Manchester har rivningsprocessen pågått i decennier. En efter en av de gamla fabriks- och lagerbyggnaderna har jämnats med marken för att ge plats åt skyskrapor, kontor, gallerior och restauranger. I flera fall har det varit nödvändigt med en sanering, men många Manchesterbor, Mancunians, menar att de styrande bör gå mer varsamt fram. Känns mönstret igen?

Craig Gill, trummis i bandet Inspiral Carpets och före detta discjockey på Hacienda, en av världens mest klassiska rockklubbar, blir stående utanför en adress vid änden av Withworth Street. Namnet Hacienda har bevarats, men står nu för nya lyxiga lägenheter. Det enda som minner om den forna klubbverksamheten finns på baksidan, längs med Rochdale Canal, där inskriptioner på plattor i väggen visar att Madonna, The Smiths, Stone Roses och andra storheter gjorde Hacienda världsberömt.

– Det är sorgligt att Hacienda inte kunde bevaras som klubb, säger Craig.


 

För Craig har de nedlagda klubbarna, historierna och myterna kring Manchesters musikliv också inneburit ett nytt sätt att tjäna sitt levebröd. Han driver sedan ett tiotal år Manchester Music Tour som inte bara ger en inblick i rockens värld utan också ger intressant sightseeing i Manchester och dess förorter. Han anpassar gärna sina turer efter kundernas önskemål.

– Okej, 60- och 70-tal, då ska jag ta er med ut till Hulme, Salford, Stretford och Chorlton.

Första anhalt är i Hulme, en fortfarande ganska sliten stadsdel bakom Oxford Road Station där flera hus och fabriker fått stå kvar med krossade rutor. En fastighet, tidigare ägd av BBC, är i behov av renovering, men ännu saknas pengar. Härinne finns ett litet guldkorn – The Playhouse Theatre.

Fastigheten fungerar i dag som gospelkyrka, matvarulager och välgörenhetsinrättning för behövande. Teatern är närmast gömd, men Craig har en ficklampa som lyser upp en smal trappa och uppe på en avsats breder plötsligt läktarhavet ut sig. Den bedagade salongen inkluderar också ståndsmässiga sittplatser med balkonger. Nere på den lilla scenen står ett trumset.

Här skrevs historia 7 mars 1962. Ett gäng grabbar från Liverpool tog tåget till Manchester för att göra sin första radioinspelning i tonårsprogrammet ”Teenagers Turn – Here we go” inför en studiopublik på 300 personer. Dagen därpå visste hela England vilka Beatles var.

– Då spelade Pete Best trummor. Han brukar komma hit när vi har våra jubileer för att dra in pengar. Taket på teatern behöver renoveras, berättar Craig.

 

Salford nästa, nordväst om citykärnan och utanför kanalsystemet. Här hamnar vi i Beatles dåtida 60-talskonkurrenter The Hollies hemmakvarter. Salford Lads Club, grundad 1903, och som av en händelse belägen vid Coronation Street – brittisk TV:s långkörare – har blivit kultförklarad. Den gamla klubb- och idrottshallen anses vara ett unikum och av nationellt intresse och har därför kunnat bibehållas i sitt ursprungliga skick.

– Socialt har Salford Lads Club genom åren spelat en central roll genom att få ungdomar att försöka komma bort från gatuliv och kriminalitet, berättar Lesley Holmes med många års erfarenhet som ungdomsfostrare.

Än i dag används lokalerna för spel- och idrottsaktiviteter. Många är också de besökare som vill uppleva historiens vingslag med Hollies, som gjorde flera framträdanden i gymnastiksalen när det begav sig, och The Smiths. Graham Nash, Hollies mest kände medlem, och sedermera grundare av Crosby, Stills, Nash & Young, är fortfarande medlem i klubben och på en av bilderna i gymnastiksalen ses han från en lägerskola 1956.

– Jag brukar träffa Graham här, han  växte upp bara några kvarter härifrån, säger Lesley Holmes.

The Smiths, Manchesters 1980-talsikoner, har också stark koppling till Salford Lads Club, och har fått ett eget supporterrum här. Trots att The Smiths egna medlemmar så gott som aldrig figurerade på några frontomslag så är några av pophistoriens mest kända fotografier tagna just utanför klubbens entrédörr. Bandets ledare Morrissey kände starkt för gamla filmhjältar och TV-serier och bestämde slutligen för att låta sig fotograferas på just Coronation Street – bilder som är publicerade på inneromslaget till albumet ”The Queen is Dead”.

Craig Gill brukar på begäran ta bilen ut till Stretford och 386 King’s Road och visa var Morrissey växte upp, vidare till Chorlton och 51 Keppel Road där Bee Gees-bröderna bodde under en tid. Ut ur radhuset kommer vid vårt besök en yngre kvinna som bekräftar att det är rätt adress.

– Jo, jag betalar hyran direkt till Barry Gibb. Han vill tydligen behålla huset av nostalgiska skäl.

 

Tillbaka in mot Manchester åker vi längs med kyrkogården Southern Cemetery där flertalet av Manchesters mest kända personer är begravda. Craig stoppar in en cd med Oasis, första albumet, sista spåret, ”Married with Children”. Samtidigt försöker han förklara varför just Manchester blivit så stort inom populärmusikens områden.

– Jag vet inte om det regnar mer här än någon annanstans, men invånarna här har i alla tider kämpat för att hålla sig torra och varma, på det ena eller andra sättet. Det har att göra med vår arbetartradition. Vi har haft en tolerant immigration och hämtat impulser från olika håll i världen, legender som BB King och Aretha Franklin har tydligt påverkat oss. Många av texterna, inte minst av Morrissey, handlar också om svåra förhållanden och trasiga människor.

I centrala Manchester har bombningar vid olika tillfällen påverkat utvecklingen. Flera edvardianska hus med pråliga fasader från förra sekelskiftet står trots allt kvar som viktiga historiska monument. Ett av de mer pampiga är det gamla järnvägshotellet Midland Hotel som också Adolf Hitler lär ha blivit imponerad av.

En obekräftad historia är att Hitler gav order om att inga bomber skulle fällas över Midland Hotel och närliggande Town Hall. Byggnaderna skulle sparas för framtida nazistiska huvudkvarter.

En absolut sann historia är att Midland Hotel var platsen där bilmärket Rolls-Royce föddes. Affärsmannen Henry Rolls tog tåget från London 1904 för att träffa industrimannen Charles Royce. Över en middag på Midland Hotel kom de överens om att starta företaget. Sedan är det en annan historia att själva produktionen kom att förläggas i städerna Derby och Crewe. I entrén från norra sidan har hotellet slagit mynt av det historiska mötet, en elegant uthuggen skulptur med de båda herrarna placerade i ett rödfärgat valv.

– Vill ni veta mer skvaller från modern tid kan jag också avslöja att det var här som David Beckham för första gången dejtade Victoria i Spice Girls, säger Anne Beswick, vår guide från Manchester Green Badge Tour.

 

Importerad bomull från USA gjorde att den industriella revolutionen tog fart i just Manchester. Järnvägar och kanaler byggdes för att stora skepp skulle kunna frakta varorna fem mil in i landet, annars hade de blivit kvar i Liverpools hamnar. Otaliga spinnerier byggdes och snart var Manchester världens textilhuvudstad, också kallat Cottonopolis – ett epitet som med tiden föll sönder och samman. 1968 lades det sista spinneriet ned.

Manchestersymbolen är ett litet arbetsbi som ska påvisa att staden är skapad av arbetarna själva. Fackföreningsrörelsen fick också tidigt fotfäste i Manchester vilket föranledde Karl Marx och Friedrich Engels att komma på studiebesök. De träffades på anrika Chetham’s Library byggt 1653. Flera stora bibliotek har del i att arbetarklassen också fick chans att vidareutbilda sig. På fantastiska John Rylands Library, finns över 5 000 historiska verk, bland annat Gutenbergs bibel och de första upplagorna av Shakespeares stycken.

Mitt bland alla dessa historiska byggnader poppar också det moderna Manchester fram. Mest iögonfallande är den 171 meter höga Beetham Tower, ritad av arkitekten Ian Simpson som själv också lagt beslag på de tre översta våningsplanen av totalt 48 och där lär ha planterat träd på taket.

Manchester byggdes sakta men säkert upp efter bombräderna julen 1940, men egentligen var det en annan bomb, sprängd för bara 20 år sedan, som helt kom att förändra delar av centrala Manchester.

15 juni 1996 klockan 09.43 skickade IRA en varning till BBC och polis om att en bomb inom kort skulle detonera. Människor evakuerades och vid 11.17 exploderade bomben som blåste ut flera kvarter. Som genom ett under inträffade inga dödsfall, men 200 skadades av flygande glas- och betongdelar.

– Det enda som stod pall explosionen var den här fast monterade postboxen på Corporation Street, visar oss Anne Beswick.

Bomben förde med sig att de centrala delarna i anslutning till Arndales köpcentrum måste byggas om. Nya gator och torg skapades, historiska pubar flyttades och än mer modernt arkitektritade fastigheter dök upp, exempelvis Ian Simpsons glaspalats som numera är Nationellt Fotbollsmuseum.

Det är naturligtvis oundvikligt att komma in på fotbollssnack under ett besök i Manchester. När vi som bäst fotograferar museet bland brädhoppande ungdomar blir Amel Elmi särdeles nyfiken.

– Varifrån kommer ni? Aha, Sverige. Jag känner till Ikea och så Zlatan förstås. United är mitt lag!

Till saken hör att Zlatan – under vårt besök – ännu inte hade skrivit på.

När vi åker med hyrbilen på M60 runt Manchester tornar arenorna upp sig, City of Manchester Stadium i öster och Old Trafford i väster. Rivaliteten mellan klubbarna är stor. Historiskt har Manchester City varit lillebror, men under senare år har United hamnat lite i bakvatten, så pass mycket att Cityklacken, till Citysupportern Craig Gills glädje, tagit över Inspiral Carpets låt som använts för att häckla motståndarlaget, ”This is how it feels to be small”.

Vi åker till Old Trafford, följer med på en visning inne i arenan och pratar med Don Corker, som arbetat i Uniteds organisation så länge han minns. Jag berättar att jag var här 1973 och betalade mindre än ett pund för en sittplatsbiljett på långsidan.

– Haha, tiderna har förändrats. Nu får du betala minst 70 pund om du bokar i tid.

Vad tror du om Zlatan i United?

– Är han inte för gammal? Men han är okej för mig, så länge han fixar mål.

I Old Traffords innandömen finns den officiella souvenirshopen. Inga Zlatantröjor så här långt, men utanför står frifräsarna, på ett förutbestämt avstånd från arenan. John Aleburg visar mig tillståndet från polisen att han har rätt att stå där. I bagen gräver han fram ett par nytillverkade halsdukar – Zlatan Ibrahimovic United & Sweden.

– Jag har bara sålt tio så här långt, men eftersom ni är de första från Sverige som frågar efter Zlatan får ni två för sex pund.

Nu måste jag bara ta en ”selfie” och skicka till den mest hängivne Manchester United-supporter jag vet, Andrew Davidge. Svaret kommer blixtsnabbt: ”Brilliant pic buddy! Zlatan gunna b brill at UTD. Can’t wait!

MANCHESTER

Manchester är Englands tredje största stad,  2,6 miljoner invånare med förorter.

Stadsdelar: Civic Quarter/Medieval Quarter, historiska byggnader, China Town, The Gay Village, livligt längs Canal Street, Northern Quarter, bohemiska kvarter, Spinningfields/Central Retail District/ Picadilly, shopping och restauranger, Castlefield, kanalområde, restauranger, pubar, Corridor, universitetsområde, kultur, nattliv.

Största turistattraktioner: The Lowry, Salford Quays, konstgalleri/teater (842 288 besökare/år), Museum of Science & Industry (657 763), Manchester Art Gallery (490 722), National Football Museum (401 189).

Rockhistoria: www.manchestermusictours.com, 100–300 kronor.

Fotboll: Manchester United, manutd.com eller Manchester City, mancity.com, guidad tur, 200–300 kronor.    

Att ta sig dit: Manchester Airport, direktflyg med SAS eller Norwegian från Stockholm, mellanlandning (London) med Ryanair. Tåg, buss, taxi eller hyrbil (16 km) till stadens centrum.

Mer information: www.visitmanchester.com

Taggar: Resor

Det är 43 år sedan jag senast var i Manchester, då utsänd för att göra mitt livs första stora utlandsknäck. Jag följde bröderna Sören och Christer Sjösten i hjulspåren för att skildra deras liv som speedwayproffs, bodde i familjens radhus på Dronfield Road i Salford, insöp atmosfären på Belle Vues arena liksom på Old Trafford bland 50 000 United-fans.

Åren går och mycket har så klart förändrats.

– Belle Vue används som hundkapplöpningsbana numera, ett nytt hypermodernt speedwaystadium har byggts, berättar Craig Gill när vi skakar omkring i hans minibuss på spaning efter en tid som flytt.

I centrala Manchester har rivningsprocessen pågått i decennier. En efter en av de gamla fabriks- och lagerbyggnaderna har jämnats med marken för att ge plats åt skyskrapor, kontor, gallerior och restauranger. I flera fall har det varit nödvändigt med en sanering, men många Manchesterbor, Mancunians, menar att de styrande bör gå mer varsamt fram. Känns mönstret igen?

Craig Gill, trummis i bandet Inspiral Carpets och före detta discjockey på Hacienda, en av världens mest klassiska rockklubbar, blir stående utanför en adre

Är du tidningsprenumerant? Skapa din digitala inloggning.

Registrera
Digital prenumeration
Läs allt – Testa för endast 19 kr!

Det här är en del av vårt premium-innehåll. För att läsa vidare behöver du starta en prenumeration eller logga in ifall du redan har ett konto.

✅ Tillgång till alla artiklar ✅ Digital tidning ingår ✅ Exklusivt nyhetsbrev

Läs mer

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.