Bild
Nästa artikel
Betancurias gamla kyrka lockar många besökare.
Betancurias gamla kyrka lockar många besökare.

Gott om plats på längsta Kanarieön

Resa

Fuerteventura är främst känd för sina många stränder. Ön hör till Kanarieöarna men jämfört med mer kända Gran Canaria håller Fuerteventura en låg profil.

Fuerteventura inbjuder till egna utflykter och vi tar oss enkelt fram med både lokalbuss och hyrbil. Det är tidig morgon när vi beger oss ut på vår dagstur. De små vägarna lockar oss in bland bergen och den lilla hyrbilen kämpar på i backarna.

Efter någon mil västerut når vi La Pared, där vi parkerar ovanför stranden. Det dammar till bakom oss och några fyrhjulingar radar upp sig på krönet.

En av förarna är Maaret Lukin. Hon och hennes sällskap kommer från Finland och är här på semester. De berättar att de har kört där vanliga bilar inte tar sig fram för att kunna njuta av det färgrika vulkanlandskapet. Maaret är förtjust över utsikten och pekar ut mot vattnet som vinden rullar in mot stranden i vita kaskader.

– Vi har haft en fantastisk utflykt och det är jättekul att köra den här, säger hon och lägger händerna på fyrhjulingens styre.

Guiden Mario rättar till snusnäsduken och säger att han själv njuter av utflykterna.

– Tänk att jag får uppleva det här varje dag! Det är imponerande. Vyerna, naturen, havet, bergen och tystnaden. Det är så tyst att man till och med kan se tystnaden, säger han och gör en menande gest in mot bergen.

Någon kilometer därifrån håller Marten Hoefnagels och Nils Kempkes från Tyskland på att baxa in sina surfbrädor i bilen. De berättar att de har åkt hit för att surfa och ska stanna en vecka. Det är visserligen här vid västra stränderna man kan hitta de största vågorna men det kan även finnas farliga strömmar om man kommer för långt ut. Därför passar västra sidan bara för riktigt vana vågsurfare. Nu är Marten och Nils på väg till den nordöstra delen av ön där det är fina men lite lugnare vågor.


 

Vi åker vidare och passerar små byar långt nedanför oss. En biltur utefter bergskanten är inget för förare som lätt distraheras av omgivningen. Här kör man långsamt och uppmärksamt. Var beredd på att möta både bussar, cyklister och getter i kurvor med en vägbredd som man skulle kunna tro är till för enkelriktad trafik. Det är den inte!

Det finns rastplatser med ”scenic views” där det går att stanna en stund för att njuta av utsikten, fotografera landskapet eller kanske bara ta en diskret selfie.

Vid lunchtid når vi den före detta huvudstaden Betancuria. Av huvudstadslivet märks inget i dag. Staden är visserligen ett turistmål men inte på grund av sin storlek utan för den antika miljön där tiden stått stilla i mer än hundra år. Här finns museet och den gamla kyrkan som smyckats med statyer. Uppe vid torget sitter musiker och spelar. Här och vid stadens kyrkogård hittar vi de bästa utsiktsplatserna. Det känns som en tidsresa fri från stress och storstadspuls. Det enda som kan få upp pulsen, är de smala bergsvägarna hit.

Den godaste och mest prisvärda maten finns ofta ute på landsbygden och matställena håller kanarisk meny. Det känns bra att gynna lokalbefolkningen och inte bara hotellkedjorna. Ute i byarna finns många som bara pratar spanska men det går alldeles utmärkt att använda sig av gester för att göra sig förstådd. Om du inte är mästare i scharader, går det att låna papper och penna för att rita en kossa eller fisk.

Mätt och belåten kan du sedan besöka sevärdheter eller bara strosa omkring i gamla bevarade kanariska miljöer.

 

I skuggan utanför en liten butik vid huvudgatan står en kvinna och skär tunna skivor av aloe vera. Hon lägger skivorna på armen på en turist som varit oförståndig nog att chansa på en heldag vid stranden utan solskydd. Kvinnan rättar vant till aloeskivorna och tittar frågande på turisten. Båda ler. Kvinnan vet att det lindrar snabbt för hon har hjälpt otaliga turister. Hon heter Elke Krupski och berättar för oss att hon kom som turist från Tyskland till Fuerteventura på 1980-talet.

– Jag blev förälskad i ön så jag kom tillbaka för att arbeta som guide, förklarar Elke.

Efter tio år köpte hon sin butik och bosatte sig här. Elke tycker om öns alla stränder men favoriterna är Cotillo och Sotavento.

– Där tycker jag om att promenera. Det är så vackert, säger hon.

Bredvid Elkes butik ligger en restaurang och ägaren José Lis Brito kommer ut för att göra oss sällskap. Han berättar att han har ärvt verksamheten av sin far som lärde honom laga mat och sköta restaurangen. Vi sneglar på menyn och undrar vilken hans favoritmat är.

– Det är helt klart getgrytan, säger han.

José är född och uppvuxen på Fuerteventura och han trivs väldigt bra här.

– Det bästa är lugnet i den lilla staden, landskapet runt omkring och alla fina stränder. Jag brukar åka med barnen till en liten strand vid Poso Negro. Det är nog vår favoritstrand. Men alla stränder är vackra, säger José och Elke nickar instämmande.

– Ja, stränderna är fantastiska. När jag var yngre brukade jag ofta dyka vid revet utanför Morro Jable på sydöstra delen av ön, inflikar Elke och delar med sig av historier om de stora vackra fiskarna och muränan som brukade hålla till vid revet och som dykarna till och med kallade vid namn.

 

Vi fortsätter köra norrut till den större staden Corralejo. Här finns butiker och restauranger, några pubar och dansställen. Den här staden bjuder på största chansen till nattliv och lite högre tempo. Annars är det väldigt lugnt på Fuerteventura. Från hamnen går det att ta färja över till grannöarna Lanzarote och den lilla obebodda ön Los Lobos.

Här i norr finns några större hotellområden. Vid stränderna brukar det vara lite mer vågor som lockar äldre barn och ungdomar att bada. Några surfar liggande på bodyboard. Andra gillar mer äventyrliga vattensporter.

Vid stränderna som ligger nära hotellområden och där solstolar och parasoll hyrs ut, kan det hända att du blir erbjuden ryggmassage på stranden. Det är oftast betydligt billigare än på spa-anläggningar.

Strax söder om Corralejo och hotellområdena, tornar höga sanddyner upp sig. Sanden har följt med vindarna från Sahara och byggt ett ökenlandskap vid sidan av vägen.

 

Vi åker vidare och passerar flygplatsen, ett par större städer, golfbanor, spahotell och aktivitetshotell. Utefter kusten finns de väderbitna entusiasterna som lever på att visa turister hur all möjlig vattensport går till med skräddarsydda lektioner i rätt svårighetsgrad. Någon får prova på att vindsurfa. En annan blir kapten för en eftermiddag och testar att segla en katamaran som far fram i trettio knop.

Den som är nyfiken på livet under vatten-ytan kanske drömmer om en dykkurs under semesterveckan. Snorkling är ett mindre våghalsigt alternativ. Vattenlivet kan också ses från miniubåt eller från en båt med glasbotten.

Nere vid Costa Calma hittar vi de väldigt långgrunda stränderna utan vågor. De passar för vindsurfing, dykning och snorkling. Här kan barnfamiljen känna sig trygg.

I närheten ligger en djurpark dit det går gratis bussar från de flesta hotell. Förutom djuren och olika djurshower, finns även en stor kaktuspark för de som hellre njuter av grönska och exotiska växter. Fuerteventura är en torr ö och odlade områden måste skötas noga och vattnas. Det finns inhägnade naturskyddsområden som skyddar både djurliv och växter.

Utefter de sydligaste stränderna är det nära till avkoppling och lätt att hitta en egen lugn plats. Här är det glest mellan strandtält, handdukar och solstolsuthyrare. Ingen bryr sig om vad du har på dig, eller ens om du har något alls på dig. Kom som du är och klä dig som du vill.

Även om det är gott om plats utefter stränderna och glest mellan besökarna, har många badstränder badvakter och varningsflaggor. Det är viktigt att respektera flaggsystemen. De varnar om badförhållandena påverkas av vindar och höga vågor eller om man på grund av tidvatten bör hålla sig nära stranden.

 

Nere i söder ligger den lilla staden Morro Jable som tidigare varit mest känd för fisket och sin hamn men som nu också byggts ut för turismen. Längs affärsgatan ligger både marknader och fyndbutiker där du kan förhandla om priset. Här finns också mer exklusiva märkesbutiker för den som vill lätta på en alltför stinn plånbok.

En lång strandpromenad går mellan vägen och stranden i Morro Jable och vid vissa ställen finns strandserveringar. Flera nergångar till sandstränderna är byggda med trätrall. Här finns utedusch och toalett på väg ner till stranden. Det kan vara bra att ta med lite papper till toabesöket. En förpackning näsdukar är smart att ha med i badväskan tillsammans med en flaska vatten och solskydd!

Innan vi lämnar tillbaka hyrbilen, följer vi en grusväg ner till en nästan folktom strand där några vindsurfare håller på att packa ihop. Här stannar vi tills solen sänker sig ner bakom bergen och avrundar vår heldagstur.

FUERTAVENTURA

Fuerteventura ligger tio mil från Afrikas kust och är den längsta av Kanarieöarna. Ön är cirka tio mil lång från norr till söder och över 15 mil av öns omkrets består av stränder.

Invånare: Cirka 70 000.

Språk: Spanska. På hotell och i turistorter talas även tyska och engelska.

Flyg: Tar cirka fem timmar.

Hotell: Vissa har sportigt tema och gott om träningsmöjligheter och aktiviteter. Andra lägger fokus på spa, avkoppling, golf, stad eller strand. Det finns även prisvärda lägenheter och villor.

Buss: Kostnad 30 kronor för ett par mil. En längre tur, åtta–tio mil för 95 kr. Samma pris för barn och vuxna.

Taxi: Kostar cirka 30 kr inklusive dricks för kortare tur på ett par kilometer.   

Hyrbil: Liten bil för cirka 250–300 kr/dag. Heltäckande försäkring inklusive självrisk 200 kr.

Taggar: Resor

Fuerteventura inbjuder till egna utflykter och vi tar oss enkelt fram med både lokalbuss och hyrbil. Det är tidig morgon när vi beger oss ut på vår dagstur. De små vägarna lockar oss in bland bergen och den lilla hyrbilen kämpar på i backarna.

Efter någon mil västerut når vi La Pared, där vi parkerar ovanför stranden. Det dammar till bakom oss och några fyrhjulingar radar upp sig på krönet.

En av förarna är Maaret Lukin. Hon och hennes sällskap kommer från Finland och är här på semester. De berättar att de har kört där vanliga bilar inte tar sig fram för att kunna njuta av det färgrika vulkanlandskapet. Maaret är förtjust över utsikten och pekar ut mot vattnet som vinden rullar in mot stranden i vita kaskader.

– Vi har haft en fantastisk utflykt och det är jättekul att köra den här, säger hon och lägger händerna på fyrhjulingens styre.

Guiden Mario rättar till snusnäsduken och säger att han själv njuter av utflykterna.

– Tänk att jag får uppleva det här varje dag! Det är imponerande. Vyerna, naturen, havet, bergen och tystnaden. Det är så tyst att man till och med kan se tystnaden, säger han och

Är du tidningsprenumerant? Skapa din digitala inloggning.

Registrera
Digital prenumeration
Läs allt – Testa för endast 19 kr!

Det här är en del av vårt premium-innehåll. För att läsa vidare behöver du starta en prenumeration eller logga in ifall du redan har ett konto. ✅ Tillgång till alla artiklar ✅ Digital tidning ingår ✅ Exklusivt nyhetsbrev

Läs mer

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.