Bild
Nästa artikel
En het historia

En het historia

Resor

Tunisien låter oss göra en oförglömlig resa till historiska platser.

Tunisien bjuder på trevliga utflykter, många soltimmar och långa stränder. Ändå är det ett resmål där du sällan behöver trängas med andra turister. Tunisien ligger i norra delen av Afrika och närheten till Europa gör landet lättillgängligt för oss med knappa fyra flygtimmar från Sverige. Det finns även färjeförbindelse hit från Frankrike och Italien. Kuststräckan i norr och öster mäter mer än 130 mil mot Medelhavet. Å andra sidan upptas ungefär 40 % landmassa av Saharas ökensand. Över hela landet finns gott om välbevarade historiska platser att besöka. Det är ett spännande land där vi också kan vara en smula äventyrliga.

Det är lågsäsong när vi beställer flygresan via Paris till Karthago och vi bokar rum på ett hotell i närliggande Hammamet. Transfer ordnar vi på flygplatsen. Under högsäsong från mars till oktober finns charter med Detur till Hammamet, Kemer, Sousse och Monastir. 

I mars kostar en vecka på strandnära trestjärnigt hotell inklusive flyg och mat på hotellet cirka 3 000 kronor/person. Femstjärnigt all inclusive fås för en tusenlapp till. Vill du hellre prova olika restauranger utanför hotellområdet, räcker reskassan angenämt länge. Tunisien är ett av världens mest prisvärda resmål. Vanlig lunch med dryck kostar cirka tio dinarer, vilket motsvarar 30 kronor.

Om kvällen blir öknen kall. De som övernattar i oasen samlas och värmer sig vid elden.
Om kvällen blir öknen kall. De som övernattar i oasen samlas och värmer sig vid elden.

Under vår och höst ligger temperaturen på 19–27 grader dagtid. Höstvärmen dröjer kvar långt in i november. Sommaren är varm med dagstemperaturer runt 28-35 grader medan havsvattnets gradtal håller sköna 25–27. Även under vinterns lågsäsong är Tunisien ett lämpligt resmål. På dagarna är det behagliga 16–20 grader men till kvällen blir det svala 7–12 grader.

Badtemperaturen på 15–19 grader är inget för badkrukor men vintervädret är perfekt för utflykter och det är lätt att ta sig till sevärdheterna. De som vill handla med sig exempelvis kläder, mattor och keramik, får också ett bättre pris under lågsäsong.

Den tunisiska valutan får inte föras varken in eller ut ur landet men går utmärkt att ta ut i Tunisien med våra svenska bankkort och kreditkort i vanliga uttagsautomater. Vi tar ut tunisiska dinarer för ett par dagar i en automat på flygplatsen direkt när vi landat. Uttagsautomater finns ofta nära hotellen. I hotellets reception får vi betydligt sämre växelkurs.

Det går att betala med kort i affärer och på restauranger i turistorterna och större städer men vi har ofta nytta av att ha kontanter när vi vill göra utflykter och besöka mindre turisttäta områden.

Även euron är gångbar på många ställen så en liten handkassa med euro kan vara bra att ha med sig i reserv.

I hamnstaden La Goulette beställer vi nyfångad fisk till lunch.
I hamnstaden La Goulette beställer vi nyfångad fisk till lunch.

Hammamet är nästan som två olika städer med en gammal stadsdel och en nyare. Vi bor i den nyare stadsdelen Yasmine Hammamet nära stranden. Medinan som ligger i anslutning till vårt hotell är som en egen liten stad. Området är uppbyggt som ett smakprov på Tunisiens städer och historiska platser. Här finns butiker, torg, spa, caféer och restauranger. Aktivitetslystna kan roa sig med pooler och äventyrsland. Inom en mil finns en golfbana.

Den som bara är ute efter en bekväm semester och inte är intresserad av några längre utflykter, kan koppla av på det trygga hotellområdet och Medinan. Hela området är bevakat av vakter och vi får passera metalldetektorer innan vi tillåts komma in. Naturligtvis piper detektorn för kameraväskorna varje gång vi kommer tillbaka till hotellområdet men det känns bara bra att säkerheten är god. 

Många försäljare i Medinans butiker är tyvärr påstridiga. Eftersom anslutningen till hotellet gör lokalhyrorna höga, måste butiksinnehavarna periodvis kämpa för att få försäljningen att gå runt. Vi köper några kryddor och ett par souvenirer men sedan är vi ganska bestämda när vi fortsättningsvis tackar nej till allehanda erbjudanden om bra priser och mer eller mindre unika varor. Vi skyller på att det inte får plats mer i vårt handbagage.

"Det är helt stjärnklart när vi rider tillbaka."

Vi tar hjälp av hotellet för att hitta en guide som kan köra oss på en dagstur norrut. Vår guide heter Ahmed och är som en levande historiebok. Han tog körkort 1983 och har sedan arbetat som biluthyrare och guide. Det blir en intressant resa där vi diskuterar allt vi passerar, säkerhetsläget, religion, kultur och framför allt historiska platser.

Ahmed berättar om bästa utflyktsmålen, vilka priser som är skäliga, vilken dricks som förväntas för olika tjänster och hur vi undviker turistfällor. Två mil norr om huvudstaden Tunis når vi Sidi Bou Said som ligger vid kusten och är känd som den blåvita konstnärsstaden.

Vi vandrar runt i de vackra kvarteren. Husen har vita väggar medan dörrar, räcken och fönsterluckor är blåmålade. Innan vi ska vara tillbaka och möta vår guide vid bilen, hinner vi besöka ett café högt ovanför vattnet och beställa färskpressad jordgubbsjuice. Det smakar underbart!

Nästa delmål för dagen blir Karthago som en gång var den tredje största staden i romarriket. Vid den arkeologiska utgrävningsplatsen vid havet finns välbevarade lämningar, byggnader och akvedukter. Inträde kostar cirka trettio kronor och biljetten gäller sedan på flera platser. En egen guidad tur kostar trettio kronor extra.

Vi besöker museum och en makaber barnofferplats innan det är dags för lunch på nyfångad fisk i hamnstaden La Goulette. Huvudstaden Tunis avrundar dagen och på tillbakavägen bestämmer vi att Ahmed ska visa oss lite av södra Tunisien också. En tvådagars tur på 130 mil.

"Det känns tryggt att kontrollerna görs."

Vi tankar Kian full inför turen söderut. Det blir billigt för här kostar en liter bensin bara cirka sex kronor.

Polisen stoppar oss ofta i vägkontroller men det känns tryggt att kontrollerna görs. Det är en av flera åtgärder som Tunisiens regering gör för säkerheten i landet. Det finns också vakter och poliser i turistområden och andra platser där många människor samlas.

Tunisien gränsar till Algeriet i väst och till Libyen i den sydöstra delen och de gränsområdena avråder UD från att besöka eftersom det är oroligt i dessa grannländer. Turistområden går däremot bra att besöka och utanför fönstret susar olivodlingar, lavendelbuskar och marknadsstånd med färsk frukt förbi. I El Jems amfiteater kan vi gå in på samma arena som romarna byggde för 1 800 år sedan. Det är den tredje största i världen från romersk tid.

De som vill handla med sig keramik hem har många varianter att välja på i butikerna.
De som vill handla med sig keramik hem har många varianter att välja på i butikerna.

Halvvägs upp på läktaren träffar vi Haiet Boukadida och hennes familj. De kommer från Frankrike och semestrar i Sousse.

– Den här platsen är otroligt vacker. Jag tycker att det är fantastiskt att den är så väl bevarad. Det är mäktigt, säger Haiet.

Jag håller med henne och klättrar längre upp för att få en bättre utsikt över arenan där gladiatorer och andra människor slagits för sina liv och fått strida mot vilda djur. De enda djur som kan sätta klorna i oss den här dagen, är ett par små vildkatter som följer oss med stort intresse och ibland dyker upp på något oväntat ställe. Det är lite läskigt att ställa sig upp på läktaren och jag hasar mig i sidled tills jag kommer till ett räcke och svindeln släpper.

Färden går vidare. Vi besöker en 700 år gammal berberbostad i Matmata och rider dromedar från Douz till en oas i öknen där vi ska övernatta i tält. När solen gått ner ansluter några fler turister till oss. De kommer från norra Tunisien och vi sätter oss runt den öppna elden och bekantar oss. Efter kvällsmaten blir det sång och dans runt elden. Vi kan inte sjunga med i de tunisiska sångerna men blir indragna i dansen och det håller oss varma en stund.

Temperaturen sjunker snabbt ute i öknen och vi fryser så att vi inte kan sova trots flera lager kläder och tre filtar. Det är helt stjärnklart när vi rider tillbaka innan solen går upp. Vår guide Ahmed möter oss med bilen. Vi åker vidare till en annan del av öknen där filmen Star Wars spelades in. Solen värmer nu gott och bortom vägen ser vi en hägring.

På hemvägen hinner vi stanna till vid några fler vackra platser och som färdkost köper vi med oss färska dadlar.

El Djems imponerande amfieteater är från 200-talet och den är väldigt välbevarad.
El Djems imponerande amfieteater är från 200-talet och den är väldigt välbevarad.

De sista lediga dagarna tar vi det lugnt i Yasmine Hammamet. Vi smiter förbi försäljarna ut från hotellområdet till trevliga strandpromenader och lunchställen.

Vid hotellområdet är varor ganska dyra men strax utanför i vanliga affärer, är priset avsevärt lägre. Vi handlar tvål, mandelnougat, te och en liten flaska olivolja som vi kan ta i bagaget men när mitt resesällskap Emma hittar snygga kläder till en väldigt plånboksvänlig summa, svider det att vi enbart reser med handbagage. Viljan att få med sig de där kläderna är stark. Inför hemresan tar hon tredubbla klädlager på sig och därmed går handbagaget att stänga.

– Jag frös faktiskt, ler hon och travar iväg mot den väntande taxin som ska ta oss till flygplatsen. 

FAKTA: TUNISIEN

Yta: 164 150 km2.

Invånare: 11,7 miljoner.

Språk: Arabiska. Många talar också franska. I turistområden talas även engelska.

Statsskick: Republik.

Tidsskillnad: Ingen.

Valuta: Tunisisk Dinar.

Taggar: Resor

Tunisien bjuder på trevliga utflykter, många soltimmar och långa stränder. Ändå är det ett resmål där du sällan behöver trängas med andra turister. Tunisien ligger i norra delen av Afrika och närheten till Europa gör landet lättillgängligt för oss med knappa fyra flygtimmar från Sverige. Det finns även färjeförbindelse hit från Frankrike och Italien. Kuststräckan i norr och öster mäter mer än 130 mil mot Medelhavet. Å andra sidan upptas ungefär 40 % landmassa av Saharas ökensand. Över hela landet finns gott om välbevarade historiska platser att besöka. Det är ett spännande land där vi också kan vara en smula äventyrliga.

Är du tidningsprenumerant? Skapa din digitala inloggning.

Registrera
Digital prenumeration
Läs allt – Testa för endast 19 kr!

Det här är en del av vårt premium-innehåll. För att läsa vidare behöver du starta en prenumeration eller logga in ifall du redan har ett konto.

Läs mer

Kommentarer

#1
2019-10-11 11:10

Vidriga och lögnaktiga taxi chaufförer och försäljarna ska man inte prata om. Otrevliga och oärliga är bara förnamnet. Kommer man med kryssningsfartyg stanna ombord. Tänk inte tanken att besöka skiten annars.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.