Bild
Nästa artikel
Högbo Bruks friluftsområde norr om Sandviken är ett populärt utflyktsmål.
Högbo Bruks friluftsområde norr om Sandviken är ett populärt utflyktsmål.

Det jäser i Gästrikland

Resa

I Gästrikland jäser det bokstavligt talat. Det gräddas, bakas, bryggs och destilleras. Följ med på en sällsynt smakrik landskapsresa.

Vi börjar med ett besök i Åttersta där smeten jäser i järnen på PerOls våffelfik. Vi provar somriga frasvåfflor med grädde och jordgubbar och en blåbärsvåffla med hemgjord rabarbersaft till. Den lantliga miljön med ankor som håller oss sällskap gör att det smakar ännu mer sommar. Ankorna behöver inte matas de dagar som våffelfiket är öppet. Gästerna sköter den saken. En bit från parkeringen hittar vi även en kanin som gärna låter sig bjudas på fina maskrosblad.

Våffelfik med loppis har helgöppet fram till 6/8. Då börjar ägarnas ordinarie jobb efter semestern.

– Det här gör vi bara för att det är roligt! säger Peter Perskull och Daniel Karlgren som serverar medan Daniels fru Rejn Karlgren sköter våffelgräddningen.

I Marianne och Helge Berglunds bageri och café i Kungsgården jäser olika brödsorter. Berglunds har haft KRAV-jordbruk länge men bageriet tillkom för att de ville följa hela produktionskedjan från ax till limpa.

– Jag var 58 år då. Det är en bra ålder att börja på något nytt och man måste göra det man vill ibland, säger Marianne.

Varje dag mal Helge nytt fiberrikt mjöl i stenkvarnen hemma på gården. Vi följer med och tittar på kvarnen och passar på att gå vilse i den nästan kilometerlånga gran-labyrinten som familjen planterat på ett ställe där annat inte vill växa.

 

Norr om Sandviken ligger Högbo Bruks friluftsområde. Hit söker sig många för en promenad runt sjön, ett dopp vid bryggan, till lekparken eller smådjursparken där alpackor, höns, kaniner och getter bor tillsammans. Raststugor är öppna dagtid och det finns vindskydd och grillplatser.


På Högbo Brukshotell baseras maten på närproducerade råvaror.

– Den största vinsten är ju att vi vet vad vi får, att det är bra råvaror och att vi har kontroll på hela processen men det handlar också om gamla traditioner och ett socialt engagemang, säger krögaren Stefan Johansson.

– Jag vurmar ju väldigt för ostarna, fortsätter han och visar stolt upp favoriterna.

Många Högbovaror säljs också i Gårdsbutiken. Ost och chark från gamla herrgården, grönsaker och rotfrukter från frilandet, kryddor från växthuset, tunnbröd, Högbolimpa och hantverk.

– Det känns viktigt med ekologisk djurhållning och närproducerat, tycker Anna Persson och Lottie Östlund som jobbar i butiken.

 

Österut ligger Mackmyras destilleri. Johanna Wedin har varit i företaget i sju år och hon berättar hur en skopa korn på sjunde våningen till slut ska bli en flaska whisky när processen är klar. Vi luktar på olika stadier och känner hur doften förändras.

– Jag är mest intresserad av smaker och dofter och av kombinationen whisky och mat, säger Johanna.

Sommarvärmen utanför byts i svalare temperatur när vi följer med till lagret där tunnorna lagras i minst tre år. En av tunnorna är Johannas egen och innehåller hennes favorit ”Svensk rök”.

På det lilla destilleriet Gammelstilla har Patrik Undvall och Leif Nellfors väntat i tolv år på att whiskyn ”Isak Mackey” ska bli klar och nu är väntan över. Namnet kommer från 1600-talet och Gammelstillas första brukspatron. Man håller öppet hus under lördagar i augusti.

Det finns fika och mat på Gammelstilla café i Torsåker och det går att boka visning eller en tur med flotte på dammen. Här finns ställplatser för husvagn och husbil och i närheten finns hus att hyra för de som vill stanna vid det fina bruket några dagar.

 

Gästrikland har ett par mikrobryggerier. Jädraöl har redan hunnit med ett tiotal sorter och nystartade Hopsie Daisy kommer med sin fjärde i höst. Vi tittar in och kollar hur det jäser.

– Det är en stor utmaning att gå från småskaligt till storskaligt. Det kommer mycket huvudvärk av det innan man har kommit igång, säger Erika Parneborg som driver Hopsie Daisy Brewing Company.

– Den största utmaningen är att ölen blir likadan varje gång, säger Erika.

Hela processen tar cirka tre veckor och varje dag tar hon prover för att se så att det jäser som det ska.

– En del i det här, är att hålla koll på jäsningsprocessen. Man måste kolla tid, temperatur och tryck i jäsningstankarna, berättar Erika och pyser ut lite av kolsyran.

 

Saltör Erik Englundh i Gävle har också något som jäst ett tag. Han är på väg upp till Borkbo i Hälsingland för att öppna surströmmingstunnor och vi följer med. Släkt och vänner är där för att hjälpas åt med paketering och märkning. Salteriet drivs med solenergi, en dags sol räcker till tre dagars produktion.

Erik ruskar om en stor tunna och lyssnar intensivt med örat tätt emot.

– Om det strilar som champagnebubblor, är det färdigt. Då är det dags att lägga strömmingen i burkar, berättar han.

– Fisken blir bäst om den är färsk när den saltas in så vi köper bara från lokala fiskare.

Dessutom har strömming från Gävleborgs kuststräcka en perfekt fetthalt så vi inte behöver salta så mycket, berättar Erik. Strömmingen fiskas i maj och fermenteras (jäser) i sex till åtta veckor.

Eriks favorittillbehör är mandelpotatis, messmör och gräddfil. Gärna hårt tunnbröd med stark ost på. Som Västerbottenost. Tomat och lök är också gott till.

– Man vill ha något sött och något syrligt till surströmmingen. En del vill ha mjukt tunnbröd och rulla ihop till en ”klämma”. Det är också ett bra sätt för nybörjare att smaka suring. Bästa drycken till surströmming är vatten eller en alkoholsvag öl. Mjölk fungerar också.

Pappa Hans-Erik Englundh är saltörmästare i salteriet sedan 2003. Erik och svågern Sverker kom in i företaget för ett par år sedan. Borkbosuringen säljs från Skellefteå i norr till Stockholm i söder.

 

Vi avrundar vid Gävlekusten och passerar hotell, serveringar och stränder på väg ut mot Bönans fiskeläge. Vid Böna café njuter familjen Steinestö från Norge av utsikten. De bor en vecka på närliggande Engesbergs camping och i dag har årets första dopp tagits. De tycker om Bönan för att det är stilla och lugnt vid havet.

På Caféet serveras Bönabulle med havtorn och mandelmassa och Bönalimpa med blåbär och lingon i.

– Min tanke var att baka bröd som anknyter till Bönan och som ger känslan av naturen och skogen runtomkring oss. Blåbär och lingon finns det gott om i skogarna och havtornet växer vid stränderna kring Bönan. De sägs ha varit räddningen för många sjömän som led av vitaminbrist och riskerade att få skörbjugg, berättar Lotta Schenkel som bakar. Vi tar med oss tipset på smakerna.

 

Under vår resa i Gästrikland ser vi sommarsverige från sin bästa sida. Vi åker genom odlat landskap med åkrar, ängar, sjöar, vattendrag och en hel del röda stugor. Här finns fritidstips för alla. Kultur, nöjen, sevärdheter, strövområden, fiskevatten, båtturer, vandringsleder, åretruntcamping och rastplatser.

Ta öst-västliga E16 mellan Gävle i Gästrikland och Falun i Dalarna. Klappa älgar i Kybacka Älgpark, gå en golfrunda vid vattnet mellan Hofors och Torsåker eller besök gruvfrun i Storbergets gamla gruva där snön ligger kvar året om.

Fiskeintresserade kan få både insjöfisk och ädelfisk som regnbåge, röding och öring. Packa med fiskespö!

Väg 272 mellan Gysinge i söder och Ockelbo i norr är känd för vyerna vid Dalälven, sjöarna med badplatser och där vägen bokstavligt talat går över Storsjön. Stanna vid caféer, besök Årsundas Vikingaby, få sand mellan tårna på långa sandstränder. Luncha i Högbo eller Medskogssjön och doppa tårna i vattnet eller ta en promenad efter maten. Strosa i Wijs trädgårdar i Ockelbo och ta en kopp kaffe med smörgås vid Åmots lanthandelsmuseum.      

 

Under sommarhelger åker du ångtåget mellan Jädraås och Tallås. Augustis kvällstur går i gamla lyktors sken och är som en resa genom tiden, 100 år tillbaka.

Höstens färgprakt ger friluftsintresserade gott om fiskevatten, vandringleder, svamp- och bärmarker att njuta av.

Vintern ger många skidspår. Högbo har även konstfruset längdskidspår. Hofors och Kungsberg har utförsåkning och efter en dag ute i kylan finns varma badhus och äventyrsbad.

Ismete kan ge gös, abborre och gädda. Medtag campingstol, pimpelspö och kaffetermos eller varm choklad ut på Storsjöns is i värmande vårvintersol. Gästrikland är välkomnande året runt.

HÖGBOBRÖDET

2 matskedar vetegroddar

½ dl vetekli

¾ dl rågkross

¾ dl solrosfrön

1 ½ dl rågsikt

1 dl grahamsmjöl

2 ½ dl vetemjöl

1 dl russin

1 dl skållade mandlar

1 dl torkade aprikoser

2 teskedar salt

2 teskedar bikarbonat

5 dl fil

1 dl mörk sirap

 

Alla torra ingredienser blandas i en bunke. Blanda sedan i fil och sirap. Häll smeten i en smord och bröad 1 ½ liters brödform. Strö över lite mjöl eller mannagryn. Grädda i ugn 175 grader cirka 80 minuter. Limpan behöver inget pålägg. Ät som det är eller med lite smör på.

SURGUBBERÖRA

(4 portioner)

5 filéer Borkbosuring

4 kokta potatisar

2 hårdkokta ägg

2 dl Crème fraiche

1 röd lök

2 msk majonnäs

10 cm kaviar

Ett knippe färsk dill

Ett knippe gräslök

Svartpeppar o salt

 

Finhacka alla ingredienser och rör ihop. Smaksätt med salt & peppar. Hacka färsk dill och gräslök och rör ner. Servera på tunnbröd eller kavring. (Receptet fungerar även med annan surströmming, ansjovis eller matjessill.)
Recept av Gunnar och Hanna Höghielm i Gävle.

Taggar: Resor

Vi börjar med ett besök i Åttersta där smeten jäser i järnen på PerOls våffelfik. Vi provar somriga frasvåfflor med grädde och jordgubbar och en blåbärsvåffla med hemgjord rabarbersaft till. Den lantliga miljön med ankor som håller oss sällskap gör att det smakar ännu mer sommar. Ankorna behöver inte matas de dagar som våffelfiket är öppet. Gästerna sköter den saken. En bit från parkeringen hittar vi även en kanin som gärna låter sig bjudas på fina maskrosblad.

Våffelfik med loppis har helgöppet fram till 6/8. Då börjar ägarnas ordinarie jobb efter semestern.

– Det här gör vi bara för att det är roligt! säger Peter Perskull och Daniel Karlgren som serverar medan Daniels fru Rejn Karlgren sköter våffelgräddningen.

I Marianne och Helge Berglunds bageri och café i Kungsgården jäser olika brödsorter. Berglunds har haft KRAV-jordbruk länge men bageriet tillkom för att de ville följa hela produktionskedjan från ax till limpa.

– Jag var 58 år då. Det är en bra ålder att börja på något nytt och man måste göra det man vill ibland, säger Marianne.

Varje dag mal Helge nytt fiberrikt mjöl i stenkvarnen hemm

Är du tidningsprenumerant? Skapa din digitala inloggning.

Registrera
Digital prenumeration
Läs allt – Testa för endast 19 kr!

Det här är en del av vårt premium-innehåll. För att läsa vidare behöver du starta en prenumeration eller logga in ifall du redan har ett konto. ✅ Tillgång till alla artiklar ✅ Digital tidning ingår ✅ Exklusivt nyhetsbrev

Läs mer

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.