Bild
Nästa artikel
Cascate del Mulino ligger intill väg SP10, bara några minuter med bil från originalkällan inne på Terme di Saturnia. Här ställer man bilen intill vägrenen och tar sedan ett dopp i fria. Allt är gratis. Men ensam är man inte.
Cascate del Mulino ligger intill väg SP10, bara några minuter med bil från originalkällan inne på Terme di Saturnia. Här ställer man bilen intill vägrenen och tar sedan ett dopp i fria. Allt är gratis. Men ensam är man inte.

Badsemester i Italiens varma källor

Resor

Att bada i en naturlig källa är som att bli omsluten av en varm famn. Vi har åkt till den Italienska landsbygden för att bo på agriturismo och bli lika mjuka i sinnet som i skinnet.

Det är tidig morgon och vi möts av en utsikt som får oss att stanna upp. När vi kom i går kväll var det alldeles becksvart men nu är det morgon. Luften är krispig, frisk och fylld av fågelkvitter. Blicken vandrar över träd, berg och dalar. I fjärran ser bergen nästan blå ut. Om man skulle göra ett försök att iscensätta ”lugn och ro” hade man nog gjort det precis så som det är här. Vi är på väg till frukosten på det agriturismo som vi bor på i det sydligaste av Toscana.

Läget visade sig vara lite avsides och vägen hit från Roms flygplats blev smalare och skumpigare ju närmare vi kom. Till sist var den bara en dammig och gropig grusväg men det är väl kanske just dessa anledningar som gör att det är så stillsamt här.

– Vi är en gård med lång historia, säger Alessandro Bonanni som är en av ägarna till Quercia Rossa. Han är en god berättare som tar oss med från att stället var en romersk byggnad med slavhus, via dess förfall och sedan återuppbyggnad under bondeupproret efter världskrigen.

Alessandro kommer ursprungligen från Rom. Han och hans partner köpte stället för att ha det som sommarhus men bestämde sig sedan för att göra om det till gästhus för att kunna försörja sig och bo här året om. Detaljer ur deras och husets historia syns i de olika rummen. Till exempel kommer de antika möblerna och föremålen som rokokosängar, kandelabrar och exotiska souvenirer från hemmet till den brittiska suffragetten och resenären Augusta Belloc som levde sina sista år i Florens.


Agriturismo är ett vanligt sätt att bo på i hela Italien och ett samlingsnamn för hotell eller semesterbostäder där det också finns en viss produktion av matvaror. Det kan vara en olivlund eller en vingård eller att det tillverkas ostar eller odlas frukt. På Quercia Rossa tillverkas vin, marmelad, honung och olivolja. Gården har en ekologisk profil med bland annat närodlad mat som lagas av medarbetaren Maria. Varje dag tillreder hon traditionella rätter från regionen som serveras prick klockan 20.30 i det stora husets matsal. Alessandro fortsätter:

– Det som dukas upp är enkel mat långt från de översaltade rätter som restaurangerna serverar. Det kan vara en soppa, en aquacotta, som ursprungligen bestod av buljong, tre blad spenat, några skivor tomat, en bit torrt bröd och ett ägg. Vi serverar den som en av flera rätter på en buffé men det är just den här typen av mat, som en riktig toscansk hushållerska skulle ha lagat, som Maria gör.

Hennes mat är något utöver det vanliga, det vet vi redan eftersom vi hann komma fram innan middagstid igår. När jag kommenterar att den närproducerade maten med sitt tydliga hållbarhetstänk, där eventuella rester kan uppstå i ny form vid nästa måltid också görs av toppkockar i absolut framkant skrattar Alessandro högt:

– Jag hade inte en aning om att vi var så moderna! Det måste jag berätta för Maria!

 

Efter frukost kliver vi in i vår bil och åker genom det böljande åkerlandskapet. Utanför bilfönstret passerar vinrankor och cypresser som sträcker sig i alléer upp mot gamla bondgårdar och rustika stenhus. Knappt tjugo minuter senare ser vi vattendraget Cascate del Mulino på andra sidan dalen. Vi stannar till och tar in utsikten innan vi åker vidare. Målet är originalkällan i Saturnia.

När vi kommer fram har ett envist molntäcke lagt sig över oss men det gör inget för vattnet vi sjunker ner i är behagligt varmt. Runt oss flyter människor i olika åldrar omkring med hjälp av stänger i skumplast i kulörta färger. Några samtalar stilla. Några ligger helt avslappnade och blundar med sina ansikten vända upp mot himlen. Några sitter invid kanten och håller på med sina mobiler. En tydlig doft av svavel skvallrar om att vi befinner oss på ett av Italiens klassiska kurbad. Hit till Saturnia Spa och golf resort kommer gäster från hela världen.

– Genom historien har det alltid kommit badgäster hit, berättar Nataliia Vashchenko som är spachef. Redan etruskerna upptäckte att vattnet i de naturliga källorna hjälpte läkningen av såren de åsamkat sig ute i krig.

 

Här har vatten strömmat ut ur jordens inre sedan tidernas begynnelse. Legenden säger att det var guden Saturnus, som badet fått sitt namn från, som tröttnade på att se hur människorna slogs och krigade så han kastade ner en blixt i jorden som bildade en krater med vulkaniskt vatten. Det varma vattnet hade magiska krafter som lugnade männen och gjorde att fred och frid fick råda.

Det är svindlande att tänka att det vatten som omsluter oss har gjort så sedan urminnes tider. Att människor alltid har kommit hit till just denna plats för avslappning, vård och rekreation.

– Den poolen som vi har här, är den ursprungliga källan som legenden berättar om. Här pumpas vattnet upp ur jordens inre med en hastighet av 500 liter per sekund och håller en konstant temperatur av 37,5 grader. Var fjärde timme är allt vatten i den här bassängen utbytt och det är den här konstanta cirkulationen gör att vattnet håller en jämn mikrobiologisk kvalitet.

 

Badkulturen i Toscana kan alltså spåras flera tusen år tillbaka i tiden. Romarna njöt av det varma vattnet och källorna omskrevs vitt och brett av dåtidens lärda som helande och renande. Hälsoeffekterna av termalvatten är fortfarande vida kända och sägs kunna lindra allt från reumatism, allergi, hudproblem och stela leder.

– Vi har gäster som är här i kanske en till två veckor, det kan vara äldre personer med artrit eller artros eller människor med psoriasis. Hjälpen från mineralerna i vattnet har primärt en medicinsk effekt men den lugna miljön hjälper naturligtvis också till att ge den där djupare känslan av avslappning som behövs.

Vi har betalat en extra avgift för att få bada i originalkällan som ligger inne på
det område som främst är till för hotellets gäster. Därefter rinner vattnet vidare till det allmänna badets olika pooler för att sedan ta sig via en naturlig bäck till det vattenfall som vi passerade tidigare under dagen.

 

I vattenfallet med de naturliga klippkaren badar man gratis. Vi gör som alla andra, ställer bilen invid vägkanten och byter om med bagageluckan öppen. Vi går ner för en liten backe, passerar en servering där det spelas trallvänliga gamla italienska kampsånger och möts av ett myller av människor. Så här i kvällssolen är färgerna milt beige och ljust turkos. Vattnet är varmt och strömmande och trots mängden män-niskor som ligger i de olika karen är upplevelsen stillsam och näst intill religiös. Små stenar i vattnet blir nästan som en peeling och de naturliga små fallen ger skön massage till trötta axlar.

Med Marias middag i våra magar sover vi sedan gott.

 

Runt om i hela Toscana finns flertalet naturliga varma källor, organiserade spa-anläggningar och hotell som har egna termalpooler med det svavelosande välgörande vattnet. Mellan Saturnia och Rom, i provinsen Lazio ligger Terme di Stigliano. Även här finns ett termalbad som är öppet och tillgängligt för allmänheten mot en mindre avgift, samt ett inhägnat område som tillhör Grand Hotell Stigliano. I receptionen arbetar Letizia Nardoni och hon visar mig runt. Även här går vi på historisk mark. Hit kom romarna efter att de varit ute i fält och slagits, berättar hon.

– I 40 dagar fick de sitta i karantän här. Inget som männen kunde ha dragit på sig ute i fält skulle tas med tillbaka till byarna, städerna och familjerna.

Hon berättar att grotton, en slags naturlig bastu där ånga från de heta källorna håller en temperatur av 51 grader, hjälpte till att driva ut sjukdomar. Sedan märkte de också att det mineralhaltiga, varma vattnet påskyndade läkningen av deras krigsskador.

Nuförtiden är det mest stressade citymänniskor som kommer till hotellet:

– De kommer hit med axlarna uppdragna till öronen. Man ser i deras ansikten hur sammanbitna de är. Men efter en helg med bad, behandlingar och promenader så går de ut genom grindarna med ett helt annat ansiktsuttryck. Letizia visar med hela ansiktet hur de djupa bekymmersrynkorna i pannan slätas ut.

– De lämnar oss helt avslappnade. In i själen.

I Terme di Stigliano ligger poolerna naturskönt på kullar med utsikt över berg och dal. I en av poolerna träffar vi Svante Helms och hans dotter Eva. De bor bara några mil bort i Bracciano. Svante kommer från Danmark men är gift med italienska Mascia och nu har de bosatt sig i hennes födelseort.

– Det här är andra gången jag är på ett sånt här bad. Det är ju varmt och skönt men sist luktade vi fis i tre dagar efteråt. Det gjorde mig lite väl självmedveten när jag kom tillbaka till jobbet på måndagen, säger han och skrattar.

Så är det. Att spendera några dagar i dessa naturliga källor gör att alla badkläder, håret, till och med huden luktar svavel. Men med tanke på hur mirakelgörande vattnet sägs vara så får det väl vara värt det.

Italiens varma bad

Cascate del Mulino och Termi di Saturnia ligger cirka två timmar med bil norr om Roms flygplats Fiumicino. Terme di Stigliano cirka en timme med bil norr om Fiumicino.

Terme di Saturnia spa & golf resort är Italiens största termalbad. Originalkällan ligger inne på hotellets område men mot en avgift är den också öppet för allmänheten. De tar bara emot 60 gäster per dag så man gör klokt i att boka i förväg. Mängder av behandlingar kan fås mot extra kostnad. Pris entré SPA: 25 euro/person, rabatter för barn och på eftermiddagen. Pris entré hotellets Wellness Club (med tillgång till samtliga pooler): 65 euro/person. Då ingår solbädd, parasoll, badrock, handduk, tofflor, parkering, drinkar och frukt etc.

Att bada i Cascate del Mulino är gratis. Parkering sker invid vägkanten eller på en parkering som iordningställts.

Terme di Stigliano har fem olika termalkällor som håller temperaturer från 36°C till 56°C. SPA:t erbjuder mängder av behandlingar mot extra kostnad. Pris entré termalparken: 12 euro/person vardagar, 18 euro/person helger, rabatter för barn. Hundar är välkomna mot en avgift på 5 euro.

Taggar: Resor

Det är tidig morgon och vi möts av en utsikt som får oss att stanna upp. När vi kom i går kväll var det alldeles becksvart men nu är det morgon. Luften är krispig, frisk och fylld av fågelkvitter. Blicken vandrar över träd, berg och dalar. I fjärran ser bergen nästan blå ut. Om man skulle göra ett försök att iscensätta ”lugn och ro” hade man nog gjort det precis så som det är här. Vi är på väg till frukosten på det agriturismo som vi bor på i det sydligaste av Toscana.

Läget visade sig vara lite avsides och vägen hit från Roms flygplats blev smalare och skumpigare ju närmare vi kom. Till sist var den bara en dammig och gropig grusväg men det är väl kanske just dessa anledningar som gör att det är så stillsamt här.

– Vi är en gård med lång historia, säger Alessandro Bonanni som är en av ägarna till Quercia Rossa. Han är en god berättare som tar oss med från att stället var en romersk byggnad med slavhus, via dess förfall och sedan återuppbyggnad under bondeupproret efter världskrigen.

Alessandro kommer ursprungligen från Rom. Han och hans partner köpte stället för att ha det som sommarhus men bestämde sig sedan för a

Är du tidningsprenumerant? Skapa din digitala inloggning.

Registrera
Digital prenumeration
Läs allt – Testa för endast 19 kr!

Det här är en del av vårt premium-innehåll. För att läsa vidare behöver du starta en prenumeration eller logga in ifall du redan har ett konto. ✅ Tillgång till alla artiklar ✅ Digital tidning ingår ✅ Exklusivt nyhetsbrev

Läs mer

6

I originalkällan i Saturnia pumpas 500 liter källvatten per sekund upp ur jordens inre. Det gör att allt vatten i bassängen är helt utbytt sex gånger per dygn.

Termalvatten

Det naturliga vatten som kommer från underjordiska källor rekommenderas för hudproblem som seborré, atopiska eksem, psoriasis och akne. Men även muskelvärk, artros, reumatism. Öron-, näsa-, halsproblem som inflammation i slemhinnorna i näsan (rinit), halsfluss och stämbandsinflamation (laryngit). Den sägs också ha positiv effekt på psykisk stress och generella utmattningssymptom.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.