Nästa artikel
Vinterstockholm från A till Ö
Resor

Vinterstockholm från A till Ö

Publicerad 14 januari 2009 (uppdaterad 21 september 2010)

Alpin
utförsåkning i Stockholm? Jodå, det finns ett halvdussin backar i huvudstaden, några av dem ligger så centralt att man kan åka tunnelbana eller spårvagn dit. Det gäller till exempel Hammarbybacken som kan skryta med en nedfart som är 650 meter lång. Ekebyhovsbacken på Ekerö och Väsjöbacken är några andra anläggningar. För att det ska bli utförsåkning på allvar krävs cirka tio dagars kyla och sen fixar snökanonerna resten.

Bilar får fortfarande finnas i Stockholm. Trots trängselavgifter och p-problem är det möjligt att ta med sig bilen in till city. I stadsdelar som Södermalm och Birkastan kan det vara svårt att hitta lediga p-platser. Under de intensiva julveckorna är p-husen ett bra (och dyrt) alternativ. I kvarteren runt Hötorget, Åhlén och NK ligger flera stora parkeringshus.

Cornelismuseet är bara ett av många museer i Gamla stan. Det är ett av de yngsta och handlar enbart om holländaren som kom till Sverige utan att kunna ett enda svenskt ord.  Så småningom blev Cornelis en lysande poet och behärskade det svenska språket bättre än de flesta. Den som av någon anledning inte har lärt sig älska en av landets bästa vissångare får en ny chans på Cornelismuseet. Ligger på Trångsund nära Storkyrkan.

Djurgårdsfärjorna från Slussen går året om även de år då isen lägger sig. Det är en snabblinje som framför allt går mellan Slussen och Djurgården. Under dagtid åker båtarna fyra gånger i timmen och en enkelbiljett kostar 30 kronor.  Den som vill kliva av på Skeppsholmen (där Moderna museet ligger) säger till på båten som då gör en extrasväng innan den går vidare  till Djurgården och Gröna Lund.

Evert Taube står staty vid Järntorget i Gamla stan. Härifrån är det bara ett stenkast till Den Gyldene Freden, en av hans favoritkrogar där det fortfarande tänds ett ljus på Everts stambord. Statyn som föreställer Taube har gjorts av K G Bejemark som också är mannen bakom Ferlinstatyn vid Klara kyrka. Bejemark ville alltid att hans statyer skulle stå på torg och trottoarer. "Inte bara förståsigpåare ska uppskatta det jag gör".

Folkungagatan är norra gränsen för det som i bästa New York-anda numera kallas Sofo.  Det betyder "South of Folkungagatan" och är en del av stadsdelen Södermalm.  Området är känt för massor av restauranger, affärer, skivbutiker och caféer.  I Sofo hittar man bland annat Skånegatan, Nytorget, Åsögatan och Bondegatan.

Gamla Stan eller "Staden mellan broarna" som det en gång kallades är den stora turistmagneten i Stockholm. Här ligger både Stockholms äldsta gata (Köpmangatan) och den smalaste gränden  (Mårten Trotzig gränd) samt slottet och Storkyrkan. En liten och okänd pärla i Gamla stan är retrobutiken Moderna Magnus på Storkyrkobrinken. Ã-ppen enbart på lördagar.

Halsdukar för frysande statyer, stolpar och stuprännor. I skydd av mörkret arbetar en underjordisk grupp som stickar knäskydd och långstrumpor till Stockholms gaturum. Ingen vet vem som ligger bakom projektet men de flesta drar på smilbanden när de upptäcker en färgglad långstrumpa på Mariatorget eller längs Hornsgatspuckeln.

Isbaren eller Icebar i Stockholm var världens första permanenta isbar. Hela inredningen och även glasen är tillverkade av kristallklar  is från Torne älv. Det betyder också att det alltid är minus fem grader i baren. Ett besök i Icebar måste bokas i förväg och kostar 180 kr. Gästerna får stanna kvar i 40 minuter och i priset ingår en varm cape, handskar och fritt val från barnens drinkmeny. På nyårsafton kan man boka ett besök efter klockan 23.30. Det är lite dyrare än vanligt men då ingår ett glas champagne. Baren ligger i Nordic Sea Hotel på Vasaplan.

Julmarknaderna blir fler och fler för varje år. Den klassiska marknaden på Stortorget (bilden) öppnade redan i november och till första advent var det dags för stans största, den på Skansen. Även Gröna Lund har julöppet för fjärde året i rad. Både "Kvasten" och "Vilda musen" plus 14 andra attraktioner  är igång och på Gröna Lunds restauranger serveras julmat. Tomten sägs ha åkt hela vägen från Nordpolen och sitter varje dag på Stora scenen för att ta emot önskelistor.

Kungsträdgården har en av ganska många konstfrusna skridskobanor i Stockholm. Den är öppen alla dagar i veckan (till 20.00 på tisdagar och torsdagar,  annars 18.00). Det kostar 40 kronor för vuxna och 20 för barn att hyra skridskor. Isbanan i Vasaparken är också öppen alla dagar (fram till 21.00) och hyrpriserna är desamma som i Kungsträdgården

Liljevalchs konsthall på Djurgården har fått en jättesuccé med årets sista utställning. Den heter "Den stora färgskrällen" och handlar om konstnärerna Isaac Grünewald, Sigrid Hjertén och  Leander Engström. Alla tre var utbildade utomlands och deras första utställning (1918) på Liljevalchs blev ett genombrott för den moderna konsten i Sverige. Årets utställning som pågår fram till den 6 januari visar delvis samma konstverk som på den första utställningen för 90 år sedan. Liljevalchs har byggt om museet och i entréhallen finns ett café där man kan se gamla filmer från Paris. Glöm inte bort Blå porten som är en av Stockholms bästa museirestauranger.

Muséerna är inte längre gratis i Stockholm och det kan bli ganska dyrt för en barnfamilj. I synnerhet om man vill klara av flera museer under en helg. Då gäller det att välja rätt museum som ger valuta för pengarna. Här är vår tre-i-topplista: 1) Moderna muséet på Skeppsholmen. 2) Nobelmuséet vid Stortorget. 3) Spårvagnsmuséet.

Nyår brukar många stockholmare fira på Skansen. Det är en av de bästa utsiktsplatserna för att spana in alla fyrverkerier. Jan Malmsjö läser som vanligt Tennysons Nyårsklockan och i år får han sällskap av Ann Sofie von Otter, Mikael Wiehe, Sanna Nielsen och Nyårskören. På senare år har annars området kring Slussen blivit en mötesplats för Stockholms nyårsfirare. Förra året blev raketfirandet så intensivt att polisen var rädd att någon skulle skadas. I år är det raketförbund och publiken kommer att kroppsvisiteras innan de släpps in på området.

Och himlen därtill är det välfunna namnet på Stockholms nyaste skybar. Den ligger på våning 25 i  före detta  Skatteskrapan på Götgatan. "Och himlen därtill" är både skybar och en liten restaurang med 30 platser. Tidningarna har varit avvaktande till restaurangmaten men många tycker att utsikten är Stockholms bästa.

Parkeringshuset Parkaden ligger mitt emot NK på Regeringsgatan och är ett av Stockholms allt färre p-hus i city. Politikerna funderar på att bygga bostäder i  huset men nu har Stockholms stadsmuseum låtit K-märkas byggnaden. Museet har inventerat alla moderna byggnader i city  och tycker att det är dags att slå vakt om Parkaden.  Framför allt är det den genombrutna betongfasaden som gör huset så intressant. Varje våningsplan pryds av jättelika siffror som avslöjar vilken våning man ställt sin bil.

Qvarterskrogarna håller på att ta över varje ledig lokal i Birkastan. Det som på 60-talet var en populär stadsdel att bo i har blivit ett område dit man åker för att äta eller gå på café. 1970-talets populära kvarterskrog Svenson & Butler har ersatts av ett pärlband av restauranger framför allt på Rörstrandsgatan. Vi har inte räknat dem men det är säkert 20 om man tar med caféerna.

Restaurangerna i Stockholm blir allt fler och i år var det ytterligare två krogar som imponerade på krogbibeln Guide Michelins inspektörer: Leijontornet och omtalade Mathias Dahlgren i Grand Hotel. Mathias var också dubbelvinnare när Dagens Nyheter nyligen utsåg huvudstadens bästa krogar i olika kategorier. Ã-vriga stjärnkrogar i Stockholm är Edsbacka krog (två stjärnor) samt Operakällaren, Fredsgatan 12, Lux och Esperanto.

Slussen är hotad!  Efter många år av utredningar  verkar  det  som om Stockholmspolitiker-na i början av nästa år kommer att göra tummen ner för trafikkarusellen vid Slussen. Den invigdes 1935 och var det första trafik-klöverbladet i Europa. Klöverbladet ser man bäst uppifrån restaurang Gondolen dit man kan åka med Katarinahissen. Slussen är i dåligt skick och något måste göras snart. Renovera Slussen som är ett unikt funkisbygge, tycker en del debattörer. Riv Slussen och gör det till en trafikapparat för bilister och fotgängare, tycker motståndarna. Passa på och studera gamla Slussen så länge den finns kvar!

Tehusen står sig än så länge slätt mot kaffebarerna. Det går säkert 100 caféer på ett tehus men vi känner till några pärlor i Stockholm, till exempel Chaikhana på Svartmangatan i Gamla stan. Visst kostar det en hel del men då får man också en egen kanna och kanske några hembakta scones. Det går också att beställa afternoon tea i engelsk eller fransk tappning. Trevlig lokal som gjord för dejten eller varför inte ett 50-årskalas.

Under ytan fram till 1961 och sen kom Vasa upp ur Stockholms ström. Första provisoriska museet öppnades 1962 och 1990 var det dags för nya museet, ett av Stockholms mest välbesökta. Vasamuseet, som lockar många utländska turister, förändras hela tiden och nästan varje år presenteras en ny avdelning. I slutet av november öppnades en utställning där besökarna bland annat kan lära sig hur man seglar ett 1600-talsskepp.

Vandrarhemmen har bytt utseende. Glöm det där med sovsalar. Moderna vandrarhem är ett slags enklare hotell. Världsberömda af Chapman har fått sällskap av ett modernt designvandrarhem på Gärdet (Sandhamnsgatan) i Stockholm. Här finns 112 bäddar i 53 rum som är inredda med svensktillverkade möbler i vitt, rött och svart. Enkelrum kostar från 540 kronor per person och dubbelrum från 340 kronor per person.

XIV är numret på den svenske kung som sitter till häst på Slussplan i Stockholm. Hela namnet är Karl XIV Johan och han var markalk av Frankrike när han för snart 200 år sedan (1810) blev Sveriges regent. Många tycker att det är en av Stockholms vackraste ryttarstatyer men den har fått en lite märklig placering efter det att trafikkarusellen vid Slussen byggdes i början av 30-talet. Då vändes hela statyn så att kungen rider ut från Stockholm istället för in till slottet. Fanns det ett dolt budskap i den helomvändningen?

Yngre stockholmsbesökare brukar tröttna fort på museibesök och stadsvandringar.  Troligtvis är Phazeball hallen på Olofsgatan ett skojigare alternativ. Där kan man ägna sig åt paintball-övningar och avsluta med en tårtbit eller varm korv i rymdskeppet. Ã-vningarna sägs passa barn i åldrarna 8-15 år. Mer på hemsidan www.apg.se

Zoologi i Stockholm. Lite i skuggan av Skansenakvariet  finns ytterligare ett akvarium som koncentrerar sig på fiskar och djur som lever i nordiska vatten. Det heter Aquaria och ligger nedanför konsthallen Liljevalchs. I oktober varje år tar sig Ã-stersjöns vilda öringar via en laxtrappa in i museet för att leka. Äggen kläcks  i museet och besökarna kan följa deras uppväxt fram tills att fiskarna släpps ut som treåriga småöringar.

Årets glada (bio)nyhet är att den klassiska Kvartersbion vid Hornstull är räddad. Den heter numera Rio och håller på att förvandlas till en 3D-biograf. Fram till den 4 januari visas konsertfilmen U2 3D och sen stänger Rio för att totalrenoveras och öppna på nytt under 2009. Bion kommer att byggas ihop med restaurang Copacabana och de nya ägarna utlovar både film, konserter och opera i framtiden.

Äventyr i litteraturen. Stig Larssons Millenium-triologi  har blivit en bästsäljare i hela Europa. Därför är det kanske inte så överraskande att Stockholmsvandringarna i Lisbeth Salanders och Mikael Blomkvists fotspår också har blivit en succé.  Vandringarna är fullbokade för närvarande men man har redan börjat sälja biljetter till vårens vandringar. Snart släpps den tredje boken i England och Frankrike och det gör att stadsmuseet planerar guidade turer på även franska och engelska.

Ã-arna runt Stockholm är tillgängliga genom Waxholmsbolagets många båtar. Med hjälp av dessa kan man ta sig till Utös julmarknad som hålls den 14, 20 och 21 december. På Waxholmsbolagets hemsida finns vintertidtabellen. En kortare utflykt går längs stadens stränder ut till Fjäderholmarna och tillbaka (22 december till 2 april). Båttur inklusive lunch kostar 240 kronor.                                                    

Relaterade bildspel

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.