Bild
Nästa artikel

Sverige på klassisk mark

På väg till Fotbills-EM i sommar?

I sommar spelar Zlatan Ibrahimovic på Mozarts hemmaplan. Musikstaden Salzburg och vintermetropolen Innsbruck är värdstäder för Sveriges tre gruppspelsmatcher i fotbolls-EM. 

Det höjdes ett och annat ögonbryn när Ã-sterrike och Schweiz blev värdar för sommarens EM-turnering i fotboll. Ã-sterrikarna var själva förvånade, och några insändarskribenter föreslog att hemmanationen frivilligt skulle överlämna sin friplats till ett "bättre fotbollslag"!

Innsbruck och Salszburg, de två städer där Sverige spelar sina tre gruppspelsmatcher, är betydligt mer kända för vintersport. Innsbruck har arrangerat Vinter-OS två gånger (1964 och 1976) och Salzburg har, hittills utan framgång, ansökt om att få arrangera vinterspelen. Inför OS 2010 var staden favorit men Vancouver drog vinstlotten. Salzburg sökte på nytt inför spelen 2014 och var som vanligt favorit men då gick spelen till ryska badorten (!) Sotji vid Svarta havet.

Salzburg får trösta sig med att vara värd för tre matcher vid årets fotbolls-EM i grupp D. Lika många matcher kommer att spelas i Innsbruck. I Wien spelas också tre gruppspelsmatcher men dessutom två kvartsfinaler, en semifinal samt finalen den 29 juni.

Men varför spela fotbolls-EM i två länder som är mer kända för knödel, edelweiss och utförsåkning?  Förklaringen är helt enkelt att Schweiz och Ã-sterrike ligger bra till i Europa. Från Salzburg är det till exempel bara 15 mil till München och från Innsbruck är det mycket nära till Italien och Schweiz.

Både Salzburg och Innsbruck är medelstora städer med en befolkning på cirka 150 000 invånare. Det finns gott om hotell i båda städerna men svenska laget har lite överraskande valt att bo i Lugano i Schweiz. Det är en populär turistort med ungefär lika många invånare som de städer där Sverige ska spela sina gruppspelsmatcher. Man kan väl gissa att den svenska förbundsledningen har velat hitta en förläggningsort som är trivsam samtidigt som laget inte störs av entusiastiska svenska supportrar. Ryktet säger också att Lugano sponsrat boendet med flera miljoner. Möjligen har Lars Lagerbäcks team missat att det samtidigt pågår en tandläkarkongress i Lugano och att det kanske blir trångt på uteserveringarna.


Grekland, i samma grupp som Sverige, valde Schloss Fuchtl, ett femstjärnigt hotell strax utanför Salzburg. Det är en fantastisk anläggning med lyxiga rum, gourmetrestaurang och en egen sjö på tomten. Anläggningen som är över 500 år gammal har bland annat använts för filminspelningar och i hotellarkivet finns bilder på alla de kändisar som övernattat här: Nikita Chrustjov,  Anwar Sadat och Gerald Ford är bara några av dem.

Nuvarande ägaren har en imponerande samling av exklusiva bilar som det till och med är möjligt att hyra. En utflykt med Rolls Royce i de österriska alperna kostar 75 euro i timmen. Ganska dyrt men då ingår även chaufför.

Oberoende av hur det går för Sverige i EM så är de svenskar supportrar som lyckats få tag på matchbiljetter de verkliga vinnarna. Salzburg och Innsbruck är mycket trivsamma städer, definitivt värda ett besök även när det inte pågår en EM-turnering.

Salzburg är framför allt musikgeniet Wolfgang Amadeus Mozarts födelsestad. Det märks överallt, inte minst under musikfestivalen som hålls varje sommar. När Europas fotbollselit åkt hem är det dags för den årliga Salzburgsfestivalen i juli och augusti.

För drygt tio år sedan hamnade Salzburg på Unescos prestigefyllda lista över världsarv. Det är en vacker barockstad med en ganska liten stadskärna som man lättast "angriper" till fots eller i en hästdroska. Även om Ã-sterrike var indraget i andra världskriget klarade sig Salzburg från att skadas allvarligt vid de allierades bombningar. Våra tiders byggnadsantikvarier vakar över den gamla stadskärnan och tillåter inga fula skyltar. Till och med hamburgerkedjan McDonalds har fått rätta in sig i ledet genom att ta fram en gammaldags skylt.

Inne i centrala Salzburg kommer det kanske att bli svårt för svenska fotbollssupportar att hitta logi till ett överkomligt pris. Däremot finns det gott om hotellbäddar på alla de österrikiska skidorter som har lågsäsong under EM. I år väljer skidhotellen i St Anton, Innsbruck, Zella am See, Kitzbühel och Saalbach att ha sommaröppet för fotbollsturisterna.

Under fotbollsfria dagar arrangerar hotellen utflykter i de berömda bergsmassiven i Ã-sterrike. Från St Anton eller Kitzbühl är det cirka en timmes resa till Innsbruck.

Även om mycket i sommar kommer att handla om ett nutida geni som Zlatan Ibrahimovic så spelar musikgeniet Mozart  i en annan division. Han används ofta i marknadsföringen av staden och hans namn dyker upp både på museer och i souvenirbutiker. Man kan väl gissa att det kommer att konsumeras åtskilliga miljoner "Mozartkulor" i sommar. De två adresser där Mozart  bodde (Getreidegasse och Makartplatz)  är museer idag och de verkliga entusiasterna missar inte den lilla kyrkogården i gamla stan där hela familjen Mozart ligger begravd.

I och runt Salzburg spelade man in succéfilmen Sound of Music för drygt 40 år sedan. Ã-sterrikarna har aldrig brytt sig så mycket om familjen Trapp men turister från hela världen kommer hit för att specialstudera inspelningsplatserna. Och för den som vill ligga kvar i hotellsängen finns en TV-kanal där man dygnet runt kan njuta av romantik i Alperna.

Staden där Sverige spelar en av sina gruppmatcher domineras av det jättelika Hohensalzburg, en försvarsanläggning som började byggas för 1 000 år sedan.  Det tar en halvtimme att promenera till toppen men det finns dessutom en linbana som startar nere vid torget. Hohensalzburg är en av Europas största fästningar och belöningen för den som orkar ända upp är en härlig utsikt över Mozarts stad.

Trots Salzburg-kändisar som Mozart, Herbert von Karajan och författaren Stefan Zweig  är det kanske främst andra saker som lockar en fotbollssupporter. Salzburgs turistmyndigheter har säker gjort en korrekt bedömning när de vill tipsa sommarens besökare om "heta ställen för nattugglor".

Den naturliga mötesplatsen för fotbollsturisterna blir säkert Fan-Meile i Salzburgs äldre stadskärna. Där kan man dricka en öl eller två och titta på storbilds-TV där alla matcher kommer att visas. Det berömda ölstället Die Weise på Rupertgasse kommer säkert också att bli en populär mötesplats. Där brygger man sitt eget utmärkta öl och där kan man äta österrikisk husmanskost som leberknödel, apfelstrudel och wienerschnitzel.

Salsburg brukar kallas Ã-sterrikes öl-huvudstad och det finns flera andra berömda ölhallar. Bland andra Augustinerbräu, Stieglkeller och Zipfer Bierhaus. På Augustinerbräu (Augustinergasse) har man bryggt sitt eget öl i hundratals år och sommartid finns en uteservering där man kan äta sin egen picknick till det hembryggda ölet.

Dricker fotbollsfans kaffe och äter tårta? I så fall finns det mycket att välja på i Salzburg. Till exempel en sachertårta på Niemitz Konditorei eller en schwarzwaldtårta på Café Fingerlos.

För att bli aktuell som arrangörsstad för fotbolls-EM har Innsbruck varit tvungen att bygga om sitt Tivolistadion så att den kan ta
30 000  åskådare. Det har kostat hundratals miljoner och när de tre EM-matcherna har spelats monteras extraläktarna ner för att användas på annat håll.

Även Salzburgs fotbollarena, som normalt kallas Red Bull Arena, får en ny gräsmatta ovanpå det konstgjorda gräset. Än så länge är inte konstgräs tillåtet vid EM och VM. Under Sydafrikas VM 2010 lär det däremot bli konstgräs på alla anläggningar.

Att Innsbruck är en stad för vintersport förstår man när man berättar var biljettlösa fotbollsfans ska hålla till: vid hoppbacken Bergisel. Där kommer 20 000 besökare att kunna se alla matcher på en 82 kvadratmeter stor TV-skärm.

Innsbruck är också en liten behändig stad och det mesta ligger inom 1,5 kilometer. Tivolistadion hittar man strax nedanför hoppbacken och via paradgatan Theresien-Strasse är man snabbt inne i Altstadt (Gamla stan).  Där finns ungefär lika många ölställen och kaféer som i hela Göteborg.
Stadsdelens mest berömda hus är Neuhof, försedd med en balkong som har ett gyllene tak. Huset är från 1400-talet och det som ser ut som guld är i själva verket 2 600 kopparplattor.

Innsbruck, som ligger på 600 meters höjd, är huvudstad i delstaten Tyrolen. Sevärdheterna är framför allt den gamla stadskärnan. Utanför Innsbruck ligger kejsarslottet Hofburg och renässanskyrkan Hofkirche där svenska drottning Kristina konverterade till katolicismen. Bakom slottet ligger Hofgarten, Innsbrucks enda park. Bäst utsikt över Innsbruck har man från Seegrube på 2 000 meters höjd. Där finns också en utmärkt restaurang. Den som inte vågar sig ända dit upp har en hygglig utsikt från det 56 meter höga stadstornet i city.

Unikt för Innsbruck är också Alpenzoo, Europas högst belägna djurpark med 2 000 djur typiska för Alperna.
Taggar: Resor

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.