Bild
Nästa artikel

Svenska vägkrogar har blivit bättre - och sämre

Vägkrogar Helsingborg-Jönköping:

Svenska vägkrogar har blivit bättre - och sämre. Hela fem av femton krogar fick underkänt när Vi Bilägare testade sträckan Helsingborg till Jönköping.  Glädjande var däremot att en vägkrog fick toppbetyget fem bestick medan två belönades med en "fyra".

E4:an har delvis fått en ny sträckning sedan Vi Bilägare testade vägkrogar i Skåne och Småland för fem år sedan. Motorvägen går numera till exempel utanför Strömsnäsbruk men det hindrar inte att ortens båda vägkrogar fortfarande finns kvar  trots att samhället är på väg att somna in. Vi räknade till över 20 tomma butikslokaler längs den genomfart som en gång i tiden hette Riksettan.

Att det fortfarande existerar 15 vägkrogar mellan Helsingborg och Jönköping är en överraskning. Tyvärr är det ont om bra vägkrogar och längs E4:an  är betyget "två bestick" betydligt vanligare än fyror och femmor.

Numera går det snabbt att ta sig från Vätterns sydspets till Ã-resund och egenligen behövs inget lunchstopp på en resa som tar cirka 2,5 timmar. Ändå är det dagligen tusentals hungriga bilister som stannar på sträckans 15 krogar.
Eftersom maten knappast kan vara den viktigaste anledningen gissar vi att kombinationen mack och vägkrog är ett säljande koncept. När man ändå ska tanka är det kanske lika bra att ta en matbit…

Priset för en lunchrätt inklusive dryck, sallad och kaffe varierar mellan 65 och 85 kronor. Det är ungefär vad en lunchgäst betalar även inne i storstäderna.

Märkligt nog finns det usla vägkrogar som tar lika mycket betalt som de allra bästa. Var finns logiken i den ekvationen? Kanske ska man tolka det som så att en del vägkrogar (som de båda i Strömsnäsbruk) har utvecklats till kvarterskrogar och att gästerna antagligen kommer från orten.

Att det plötsligt ligger tre utmärkta vägkrogar (Woodlands Country Club,  Dinners och Fisk & Vilt) längs södra delen av E4:an är en oväntad och glädjande utveckling. Golfrestaurangen i Ã-rkelljunga är sensationellt bra och dessutom ett exempel på att det lönar sig att servera bra mat på vägkrogar. Det är naturligtvis ingen nackdel att krogen samtidigt vänder sig till såväl golfspelare som vägfarande. Det ger ett stort kundunderlag. En annan och viktigare förklaring är förstås att det finns en skicklig kock (eller kockar) i köket. Egentligen räcker det att titta på Woodlands  inbjudande salladsbord för att inse att detta är en topp(väg)krog.


Dinnerskedjan har haft stora framgångar nästan överallt där de etablerat sig. Krogen i Värnamo är en av de bästa och här handlar det både om maten och personalen. Vid vårt besök kom en handikappad gäst fram till kocken och frågade om var det fanns kaffekoppar. Kocken avbröt det han höll på med, hällde kaffe i två koppar och bar det till bordet där en tacksam gäst väntade. Ã-vriga gäster som såg den gesten återvänder säkert till Dinners i Värnamo. Dels för att personalen är trevlig och framför allt för att listan på dagens rätter är så lång och frestande.

Fisk & Vilt vid Skåneporten är också ett charmigt lunchställe med bra mat och aptitretande take away. Den utmärkta vägkrogen som satsar på just vilt och fisk påminner lite grand om framgångsrika vägkrogskedjan Laxbutiken som etablerat sig längs E 6:an på västkusten.

Så långt är allt bra. Tre utmärkta vägkrogar som gör resan Helsingborg-Jönköping uthärdlig. Men vad ska man säga om alla vägkrogar som får betyget ett eller två bestick (underkänt respektive godkänt)? Att det den här gången är hela fem krogar som blir underkända är naturligtvis en katastrof. Det har i flera fall blivit sämre sedan vårt besök för fem år sedan och vi undrar ärligt talat om det finns något hopp för en del vägkrogar.

Om någon vägkrogsägare är i behov av ett gott råd så kommer det här: Sluta att jobba med halvfabrikat, anställ utbildade kockar och åk på studiebesök till golfkrogen i Ã-rkelljunga. Kan den restaurangen servera utmärkta hemlagade luncher för 85 kronor så borde ni också klara av det.         
                                                                         
Om du klickar HÄR kommer du till betygen för vägkrogarna.
Taggar: Resor
Svenska vägkrogar har blivit bättre - och sämre

Kommentarer

#1
Jan-Erik Danielsson
2009-09-21 15:30

Detta var bra att veta vilka vägkrogar det är värt att stanna vid. Men sätt ut GPS kordinater så man kan ställa in sin GPS på de bra krogarna.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.