Bild
Nästa artikel

Redan dags att boka drömhuset

Resor

Den som vill hyra sommarhus i Sydeuropa måste börja leta redan nu. De intressantaste husen försvinner först. Dessutom lockar flera uthyrare med rabatter på tio procent för den som bokar tidigt.

Charterföretagen har upptäckt att allt fler svenskar väljer att sy ihop sin semester på egen hand. Det är lätt att boka och betala både färjebiljetter, boende och bilhyra på nätet.  Den som absolut vill åka i augusti, Europas stora semestermånad, kommer dock att upptäcka att mycket redan är bokat och att priserna ligger i topp just under den perioden.

Men den som väljer en annan hyrperiod, reser tillsammans med en annan familj eller till och med "byter boende"  kan komma betydligt billigare undan.
Spanien, Italien, Frankrike och Danmark är länder där det finns ett stort utbud av hus och lägenheter. Det "nya" turistlandet Kroatien (och framför allt Istrien i norr) har på senare år börjat konkurrera på allvar. Där är priserna fortfarande betydligt lägre och Kroatien gör fortfarande skäl för smeknamnet "Lågpris-Italien".

Billigare att hyra
Uthyrningsföretag som till exempel Sembo vet att barnfamiljerna är den stora kundgruppen. För en familj med två-tre barn blir det ofta billigare att hyra ett eget sommarhus, själv fixa maten i det lånade köket och även ha tillgång till en egen trädgård där barnen kan leka utan att föräldrarna behöver bli oroliga.   
För bara tio år sedan var det vanligt att svenska sommarturister körde med egen bil hela sträckan ner till Medelhavet. När det gäller resmål i norra Europa är det fortfarande den vanligaste lösningen och säkert den billigaste trots de höga bensinpriserna.

För långresenärerna har lågprisflyg kombinerat med hyrbil blivit allt vanligare. Precis som när det gäller huset så är flygbiljetterna mycket billigare för den som bestämmer sig minst ett halvår i förväg.


Om en trend är att svenskarna själva bokar sina sommarresor utan hjälp av resebyrå ,så är en annan att de kan tänka sig att bo på flera platser under en långsemester. Det innebär att man till exempel hyr hus i italienska Ligurien en vecka och sedan kör över gränsen och hyr ett annat hus i franska Provence.
Just Provence är ett av de områden som svenskarna verkar gilla. Ett av skälen kan vara boken "Ett år i  Provence" av Peter Mayle som fått oss att vallfärda till en del av Frankrike som har nästan allt. Det vill säga charmiga hus (ofta inne i samhällena), nära till bad och utmärkta restauranger, både exklusiva stjärnkrogar och prisvärda bykrogar.

Ett annat skäl
Just närheten till Rivierans badstränder är ett annat skäl till att många gillar Provence. Efter en varm dag på stranden provianterar man på vägen hem, grillar biffen eller medelhavsfisken hemma i trädgården och njuter av ett glas provencalskt rosévin medan solen går ner och cikadorna börjar fila … Det låter nästan som hämtat ur en reklambroschyr men kan bli verklighet om man hittar rätt hus.

Att hitta det där huset som överensstämmer med dina drömmar är naturligtvis inte det lättaste. Bäst är naturligtvis om man har fått tips från vänner som har hyrt samma hus tidigare.

Vi Bilägare gjorde ett försök att hitta ett hus i den lilla orten Cotignac i Provence genom att söka på nätet. Cotignac är en oerhört charmig bergsby och överensstämmer nog med den dröm om Provence som många har. Här hittar man ett bageri där man kan köpa croissanter som antingen är bakade med smör eller margarin. Strax intill ligger ett slakteri, en vänlig tobakist, en antikbod och en bar där lokalbefolkningen brukar träffas. På torget Cours Gambetta finns det torghandel med ett stort utbud av grönsaker, (lamm)kött och ostar.
När vi googlar efter hus i Cotignac får vi genast två träffar, ett nyrenoverat byhus med uteplats för 4 000 kr i veckan (högsäsong) eller en studio med takterrass för 3 000 kr i veckan.  Dessa två hus hittade vi när vi begränsade sökningen till svenska sidor. Den som även letar på franska och engelska sidor kommer att hitta 100-tals lediga hus.

Byta bostad
Att byta bostad med en familj i ett annat land har blivit allt vanligare. Cirka en halv miljon svenska barnfamiljer åker varje år utomlands. Av dessa är det cirka tio procent som måste låna till semestern och enligt en undersökning som Forex bank gjort överskrider 35 procent av barnfamiljerna sin hushållsbudget.  Då kan det bli mycket billigare att bytlåna hus.

25 000 likasinnade
Organisationerna Intervac och Homelink administrerar bytlån av semesterbostäder. Det kostar till exempel 695 kronor att bli medlem i Intervac och då har man möjlighet att utan kostnad byta bostad med 25 000 likasinnade runt om i världen.

Intervac var ursprungligen en organisation för lärare som vill byta bostad men idag kommer medlemmarna från alla yrkesgrupper. Organisationen har funnits i 50 år och Margareta Gemfeldt som varit med hela tiden har själv hunnit med 24 byten. Nu är det hennes son Kalle Gemfeldt som sköter den svenska delen av Intervac.

Enligt Margareta föredrar svenskarna att byta hus med engelsmän och amerikaner. På frågan om folk inte är oroliga för att låna ut sitt hus till främlingar svarar hon:

- Det verkar som om folks bästa egenskaper kommer fram när de ska låna ut sitt eget hus och flytta in i ett annat under några veckor.

Medlemmar i Intervac får själva göra presentationen av sitt hus på organisationens hemsida och kan använda upp till 20 bilder. Här berättar de dessutom om vilka länder de vill tillbringa semestern i.  Den som kan tänka sig hela världen skriver bara "o" som betyder open.

Fel gäster?
I USA verkar kunskaperna om resten av världen vara begränsade och amerikaner brukar dra till med "Europe" när de ska beskriva sina resdrömmar.
Margareta Gemfeldt har själv fått erbjudande om att byta bostad med någon som bodde på  Virgin Island men den gången valde hon en annan bytespartner.

Hur gör den som är orolig för att få in fel gäster i sitt hem?
- Det är ju möjligt att begära referenser till exempel av en granne. Men som sagt, jag har inte själv råkat ut för några tråkigheter på 24 byten.

Sverige står knappast allra högst på önskelistorna. Däremot händer det ganska ofta att husägare från södra Europa vill prova på den svenska sommaren i ett lånat hus. Som den spanjor som satte upp Sverige bland sina önskemål och skrev "Jag älskar Sverige och speciellt Oslo".
Resmål

Adresser på nätet
Lyxigt boende:
www.classicworld.se
www.ecstay.se
Störst på resa och boende:
www.sembo.se
15 000 semesterhus i 15 länder:
www.novasol.se
Hus främst i Bretagne och Normandie:
www.francetours.se
Hus och lägenheter på lantgårdar i Toscana:
www.tematoscana.se
Hus och lägenheter på sydkusten
och i bergsbyarna:
www.andalusien.se
Byta hus i hela världen:
www.homelink.org
www.intervac.com

Classic World (EC Stay) har specialiserat sig på lite mer exklusiva villor runt om i världen. På deras hemsida finns ett lyxig villa i Provence för 19 320 kr, en annan i Toscana för 22 549. På Mallorca hittar vi ett hus som kostar 13 200 och det allra billigaste är ett litet hus vid Franska Atlantkusten för 3 800 kr per vecka. Casa Felciai i Mellersta Italien kostar visserligen 75 000 kr i veckan men då finns det 22 sängplatser. Kanske något för bröllopet eller 50-årsfesten?

Taggar: Resor

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.