Bild
Nästa artikel

Idre - Skidliftar, snövallar och en campingplats

Resor

Skidliftar, snövallar och - en campingplats. Idre fjäll bjuder på något alldeles extra. Här kan du nämligen ställa husvagnen eller husbilen mitt i backen. Några få stavtag bort väntar pisterna och en svårslagen vintersemester.

Idre är onekligen ett skidparadis. Fjället bjuder på skidåkning i alla fyra väderstrecken. Det betyder att du alltid kan vara på sol- eller läsidan och att det finns en mängd backar att välja mellan.

Idre Fjäll Camping är inte sämre. Camping-platsen ligger mitt i smeten i Idres västra skidsystem, mellan Västbranten och Västbacken. Den långa stolsliften, Väst 6an, susar förbi parallellt med själva campingplatsen. Surret från liften hörs när du kliver ur fritidsfordonet på morgonen. Väst 6an tar dig upp till Toppliften, som i sin tur tar dig upp till själva toppen av fjället.  

En bra start på skiddagen är att utgå från campingplatsen och glida nerför Västbacken. Det västliga skidsystemet är själva navet i hjulet, här kan du köpa liftkort i skidcentret och här ligger skidskola och Charlies restaurang. Lite längre västerut finns Barnens vinterland, pulkabacke, värmestuga, kafé och Vildmarksnästet; fjällpuben som serverar varma och kalla drycker och vildmarkstapas.

Enkla backar som passar i början av skidsemestern är de två blåmarkerade pistarna väster om Västbacken: Tallbacken och Ravinen. Den som vill ta det ännu lugnare väljer Blåbärsslingan eller Gröngölingen strax intill, båda är fina backar utan branter och pucklar.

Men se upp - Gröngölingen leder till Idres norra skidsystem och när du väl är där tar det en stund att ta sig tillbaka till det västra systemet. Väljer du att stanna i det norra skidsystemet finns både enkla och medelsvåra nedfarter att välja mellan. Tre av Norrbackarna är där-emot betydligt tuffare. Svarten 1, Svarten 2 och Specialaren passar varken oerfarna eller små barn. Här gäller det att hålla tungan rätt i mun. Väl nere på platta marken finns en sexstolslift som tar dig upp till Toppliften igen.


I Idres östra system finns Europas brantaste backe. Den heter Chocken och har - just det - chockerande fallhöjd. Nytt för säsongen är de fasta snökanonerna som ger våghalsarna en extra lång säsong.
Bredvid Chocken hittar du Tävlingsbacken där det brukar ske nationella slalomtävlingar varje år. Lite längre bort finns backarna döpta efter Snövit och de sju dvärgarna. Backarna närmast Tävlingsbacken - Butter, Prosit och Glader - är svarta pister medan Kloker, Blyger och Snövit är enkla och medelsvåra.

Väl tillbaka på toppen av Idre fjäll kan du också utmana dig själv med Dalarnas längsta backe. Då väljer du den grönmarkerade pisten ner. Backen är tre km lång och ger alla otränade garanterad mjölksyra. Efter 2,5 km passerar du Skicenter syd och först vid foten av Västbacken får du vila.

Men inte länge, för här gäller det att se upp för alla knattar och snowboardåkare. Från och med denna säsong håller snowboardåkarna till i Askebackarna. Här finns fyra linjer i två backar med olika svårighetsgrader från grön till svart, och två liftar.

Närmast stolliften ligger Askestigen, en skogsslinga som kringelikrokar sig nerför berget till alla yngre (och även äldre) skidåkares förtjusning. Extra roligt är att svischa genom den lilla öppna stugan och åka över de små broarna. Askestigen öppnar med en port där den glada renen Aske hejar glatt på både stora och små. Strax ovan Askestigen finns Askeland med värmestuga, wc, en stor grillplats och pulkabacke.
Längtar du hem till vagnen eller husbilen är det bara att ta Tunnelliften (knapplift) och sedan Västtransporten (också knapplift) hem till campingplatsen och vilan.

Ett heldagskort i Idre fjäll kostar 290 kr för vuxna och 235 kr för juniorer mellan 8 och 15 år. Ett 5-dagars kort kostar 1 125 kr för vuxna och 895 kr för juniorer. En nyhet från och med denna säsong är Idrepasset som gäller både på Idre fjäll och på Fjätervålens skidanläggning. Fjätervålen ligger cirka två mil från Idre fjäll och med det nya passet får du tillgång till 59 nedfarter.

Skulle detta inte räcka så finns också många fina längdspår att njuta av. En vacker tur går över Städjan och bort mot Nipfjället.

För den mer vältränade finns ett 15 km långt natursnöspår som tar dig till Burusjön via fjällskog och myrlandskap. Efter cirka fem km passerar du Brunna fäbod. Här finns ett kafé som serverar våfflor under vintersäsongen. Vill du motionsåka finns 65 km preparerade längdspår i varierande terräng och 30 km elbelysta längdspår att ta sig an.

Alla spår utgår från skidstadion som ligger  väster om Barnens vinterland.
Taggar: Resor
Idre - Skidliftar, snövallar och en campingplats
Idre - Skidliftar, snövallar och en campingplats

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.