Bild
Nästa artikel

Här är de bästa vägkrogarna

Resor

Vi Bilägare har utsett Sveriges bästa vägkrogar bland de krogar vi testat de senaste åren. Är din favorit med? Här är hela listan.

Här är de tolv bästa vägkrogarna vi testat de senaste åren. Till höger kan du se länk till medföljande reportage. Dessutom kan du se var krogarna finns på utplacerade på Sverigekartan.

1, BRÄNDÅSEN
Välskött anläggning intill bensinstation. Restaurangen renoverades under 2007 och är mycket fräsch. Riktar sig i huvudsak till bussresenärer (som kan förboka) och privatbilister. Även lastbilschaufförer som gillar bra (och inte så fet) lunchmat väljer att stanna på Brändåsen.
Betyg: ++++
--------------

2, SVARTVIKS HERRGÅRD
Paret Wioletta och Gunnar Sjöblom driver en charmig restaurang/vägkrog strax söder om Sundsvall. Man lagar själv buffén och den innehåller alltid flera goda sillinläggningar. Priset är visserligen 90 kronor men Svartviks herrgård  lockar både bilister och sundsvallsbor som vill äta gott.
Betyg: ++++
--------------

3, NÄSKE KROG
Näske krog i Bjästa (nära Ã-rnsköldsvik) är en av de få vägrestauranger som lyckats ta sig in i matbibeln White Guide. Näske har varit en av Sveriges bästa vägkrogar i många år och här kan man alltid äta klassiker som stekt salt sill och rårakor. Dagens rätt kostar 75 kronor.
Betyg: ++++
--------------


4, DINNERS ARBOGA
En av Dinners-koncernens nyaste krogar och en av de bästa. Inredningen är fräsch och köerna brukar ringla utanför entrén när en charterbuss har stannat till. Husmanskost som laxpudding och fläskkorv med rotmos får åtminstone oss att välja den här.
Betyg: ++++
--------------


5. DINGERSJÃ- WÄRDSHUS
Gammal krog i ny regi. Stor lunchbuffé med både förrätter och varmrätter för 95 kronor. Vid Vi Bilägares besök serverades en utmärkt risotto, fisksoppa och mexikansk lasagne. En av Norrlandskustens bästa vägkrogar.
Betyg: ++++
--------------


6, STAVSJÃ- KROG & CAFÉ
Avståndet till Stockholm (13 mil) ger ett perfekt läge för en vägkrog som blivit bättre och bättre de senaste åren.  Den hemgjorda pannbiffen brukar smaka utmärkt och salladsbuffén har varit mycket fräsch vid våra besök.
Betyg: ++++
--------------


7, DINNERS Ã-DESHÃ-G
En av våra favoriter som alltid håller godkänd klass. Det kan visserligen hända att Dagens rätt tar slut tidigt på dagen men det finns alltid många andra alternativ att välja mellan. I Dinners-konceptet ingår att maten ska se inbjudande ut. 
Betyg: +++
--------------

8,VIDA VÄTTERN
Klassik vägkrog och gammalt motell som ligger en bit från huvudvägen. Vi brukar ta en liten omväg för att njuta av originell husmanskost som älgkalops och laxlasagne. Även à la carte-rätter som gräddbrässerad röding (139 kr) låter gott.
Betyg: +++
--------------

9. DINNERS GÄVLEBRO
En välbesökt vägkrog där man kan äta sin lunch ovanför E4:an. Fräscht och välstädat och många olika rätter att välja mellan. Dinners Gävlebro är en av de anläggningar som även börjat satsa på take away-mat.
Betyg: +++

--------------


10, HALLSTA KROG
En krog där maten kan vara lite upp och ner. Rätter som dillkött eller torsk med äggsås låter frestande men kan bli ännu bättre när kocken anstränger sig lite till. Trevliga nybyggda lokaler.
Betyg: +++
--------------


11, HAKKE GÅRD
Originell vikingarestaurang där maten hade blivit bättre vid vårt senaste besök. Fiskfilén och isterbandet smakade bra och plus för att maten serverades snabbt.
Betyg: +++
--------------

12, HUMMELSTA
Kommer med på listan bland annat på grund av de generösa öppettiderna - alla dagar året runt! Populär anläggning där man ibland får utmärkt husmanskost som kroppkakor, laxpudding eller sjömansbiff.
Betyg: +++

Taggar: Resor

Kommentarer

#1
Erik
2009-02-14 18:36

Vad pinsamt uppenbart det blev nu att ni är en ren Stockholmstidning.
Ett tips till Vi Bilägare är att åtminstone någon gång under året besöka södra Sverige, och inte bara hålla er runt Stockholm och längs norrlandskusten.
Det är väl Håkan Bäcklund som tipsat om 90% av de där krogarna, under någon av alla sina bilresor till Kiruna.

#1
Jörgen Persson
2009-02-16 10:41

Vi Bilägare testar årligen cirka 50 vägkrogar i hela landet. Den här gången har vi gjort en sammanställning av tre tester från Örnsköldsvik i norr till Jönköping i söder.

#1
Håkan Bäcklund
2009-02-17 17:00

Erik: Jag ska börja åka söderut också, jag lovar! Annars tycker jag att vi har täckt in Sverige ganska bra eftersom vägkrogstestaren Jörgen Persson är från Malmö och jag från Kiruna.

#1
Esa
2009-02-18 22:45

Hej.
Jag tycker att den allmäna vägkrogskulturen överlag är väldigt begränsad här i Sverige. Jag reser ganska mycket runt i Finland och där finns en helt annan kultur kring vägkrogar och caféer vid bensinstationer. Är lite förvånad över varför det inte i detta biltäta land skulle fungera lika bra med kedjor liknande de i Finland, typ ABC (95 anläggningar i hela landet) som är fullservice anläggningar med, restaurang, bränsle, mataffär och ofta hamburgare kedja därtill. Se www.abcasemat.fi/en
Denna typ av servicestationer saknar jag helt klart i Sverige. Passar särskillt bra för barnfamiljer.
Kanske ni kunde åka österut och göra ett litet reportage från grannen i öster :-)
Ägaren till ABC är S-gruppen, motsvarigheten till Svenska COOP, med andra ord så får man också bonus på allt man köper och tankar om man har deras bonuskort S-förmånskort.
Detta tycker jag skulle vara något för COOP Sverige att satsa på i samarbete med OKQ8.
Det ska också tilläggas att de andra kedjorna ex. Teboil, Neste mfl. har liknande koncept, dock ej kanske lika omfattande men även de är på gång att utöka sina anläggningar för att konkurera med ABC.
ABC öppnade sin första anläggning 1998.
Vänliga hälsningar
Esa Tolonen

#1
Jörgen Persson
2009-02-19 12:49

Hej Esa och tack för tipset om ABC-kedjan i Finland. Det låter så intressant att Vi Bilägare ska försöka lägga in en reportageresa i österled för att testa deras vägkrogar.

#1
Totik
2009-06-23 14:30

Hej
Jag undrar hur Brändåsen kan komma så högt upp, jag har stannat där redan innan dom byggde om och tyckte det var bättre då, nu har priserna gått upp och kvaliteten försämrats, den fasta menyn funkar, men dagens har blivit sämre, det märks att man satsar på bussar och inte yrkeschaufförer, Tyvär så ligger Brändåsen väldigt bra till när jag kör, men jag överväger att sluta stanna där, och vad vägkrogtestarna anbelangar. så kanske dom skulle söka sig utanför Europavägarna och kolla andra vägkrogar, Vägkrog Dalahästen i Avesta är ett lysande exempel på bra dagens rätt och ett salladsbord som nästan är oslagbart.
Näe Vi Bilägare, vidga era vägkrogsvyer och res runt i hHELA sverige!

#1
Nils
2009-08-17 21:06

hur i hela Hvette kan näske krog komma så bra till var precis där och åt och kan lova att jag alldrig mer kommer att stanna där igen det var den vidrigaste "maten" jag ätit på länge!

#1
Thomas
2010-08-03 18:53

Driver ni med oss, ni på Vi Bilägare? Eller är ni såna som bara äter för att överleva till nästa dag? De här Dinners-syltorna är ju bland det uslaste i krogväg man kan tänka sig.

#2
PAKA
2010-10-16 13:22

Testa Motoristen i Naum (Vara) i nästa test.

Den tycker iaf jag är en av de bästa på E20 mellan Sveriges två största städer.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.