Bild
Nästa artikel

15 vägkrogar: här är de bästa - och de sämsta

Vägkrogar Helsingborg-Jönköping:

Vi Bilägare har testat vägkrogarna på sträckan Helsingborg till Jönköping. Här kan du se betygen.


1. CHECKPOINT SWEDEN

Åstorp
Ã-ppet: 11-14 (lunch) alla dagar.
Den här jättelika anläggningen i ett industriområde har inte förändrats sedan Vi Bilägares senaste besök för fem år sedan. Restaurangen kan ta emot många gäster men är dåligt planerad och otrivsam. Dessutom är det lite tråkigt att Checkpoint Sweden ofta är den första vägkrog som utländska turister möter i Sverige. Så här dålig är faktiskt inte maten på  alla ställen.  Salladsbordet är det enda som får överbetyg. Så här mycket grönsaker finns inte på många vägkrogar.

Under lunchen dukar man upp en stor buffé som kostar 79 kronor inklusive dryck, kaffe och sallad. Den här dagen består den bland annat av fläskkarré, kyckling och pannkakor. Vi hittar inga à la carte- rätter men kassörskan försäkrar att det finns andra rätter när "kocken har tid".

Kaffet med tvekan drickbart. Toaletterna välstädade.

Betyg: **

2. RASTA MÃ-LLETOFTA
Stidsvig
Ã-ppet: 06.30-22 alla dagar.
Ytterligare en stor restaurang i ett ganska vackert hus strax intill E4:an. Trafikbullret hörs även i matsalen men det är normalt på vägkrogar som ligger längs de stora vägarna. Parkeringsplatsen är stor, det finns campingbord för den som vill äta medhavd mat och i byggnaden ligger även en Burger King.  Själva huset är vackert men interiören är rörig och det tar en stund att leta sig fram till själva restaurangen.

Även Mölletofta satsar på en lunchbuffé som är en krona billigare än Checkpoint Sweden. Här kostar den 78 kronor och den här dagen serveras bland annat biff Lindström och pasta med broccoli-sås.  En välgjord biff à la Lindström kan smaka ljuvligt men i Mölletoftas version är det en menlöst kryddat rätt. Lika illa är det med pastan som är överkokt och serveras med en mjölig sås.


Kaffet är hemskt och toaletterna illaluktande.

Betyg:
*

3. WOODLANDS COUNTRY CLUB

Ã-rkelljunga
Ã-ppet: 11.30-14 (lunch).
Även vid vårt förra besök på golfrestaurangen i Ã-reklljunga gav vi toppbetyg till anläggningen. Numera har den bytt namn men ligger i samma byggnad och serverar utmärkta lunchrätter. Så bra att Vi Bilägares testpatrull den här gången delar ut högsta betyget fem bestick!

Woodlands Coutnry Club är visserligen en golf-restaurang men ryktet om de goda luncherna har spritt sig och matgästerna kör långa sträckor för att njuta av maten. Krogen ligger strax intill E4:an i en trivsam byggnad som också har en vacker uteservering. Halvfabrikat är portförbjudna och det är glädjande att det går att servera så bra lunchmat för 85 kronor.
De två lunchrätterna den här dagen är helstekt kotlettrad och ostfyllda färsbiffar. Båda suveränt tillagade och välsmakande. Ã-rkelljungas golfkrog har också ett bra salladsbord där man bland annat kan hitta kronärtskockor och goda groddar.

À la carte serveras mellan kl 12 och 17. Den här dagen är det spätta och black angus burger för 98 kronor.
   
Gott bröd till maten, mycket bra kaffe och urfräscha toaletter. Det kan inte bli annat än toppbetyg.

Betyg: *****


4. FISK & VILT
Ã-rkelljunga
Ã-ppet: 10-18.
Vid det som kallas Skåneporten har det växt upp ett helt område med bensinstation, hamburgerrestaurang, vandrarhem och glädjande nog också en bra vägkrog. En hundgård strax intill gör sig också ljudligt påmind.

Skåneportens Fisk & Vilt är både butik och restaurang. Här kan man dels äta lunch men också köpa picknick. De stora räkmackorna ser definitivt frestande ut.

Två av dagens rätter är torskfilé och kycklingschnitzel, båda kostar 80 kronor. Det smakar bra och maten är snyggt upplagd.

À la carte-alternativen är lite dyrare. Varmrökt laxfilé med potatisgratäng kostar 130 kronor och rökt viltkött med potatisgratäng kostar 145 kronor.
    Trevig uteservering och gott kaffe.

Betyg: ****


5. VÄGKROG 73

Skånes Fagerhult
Ã-ppet: 7.30-20 må-fre, 8.30-20 lö-sö.
Jämfört med grannanläggningen vid Skåneporten känns den här vägkrogen ganska futtig. Bensinmack, en enkel vägkrog i en barack samt ett "godisflygplan" där man säljer lösgodis.
   
Vi har svårt att förstå affärsidén med den här vägkrogen. Maten ser tråkig ut och smakar ingenting. Möjligen kan det vara ett argument att chili con carne och köttfärslimpa bara kostar 65 kronor (tio kronor mer på helger). Så billigt är det sällan på svenska vägkrogar.
   
À la carte-rätterna är bland annat spätta (89 kronor), köttbullar (68 kronor) och pytt-i-panna (68 kronor)
   
Kaffe är odrickbart. Toaletterna acceptabla.

Betyg: *

6. KALASKULAN
Strömsnäsbruk
Ã-ppet: 09-20.
Den trevlige innehavaren av krogen som vi  minns från förra testtillfället har numera arrenderat ut Kalaskulan till en innehavare som driver anläggningen tillsammans med några unga flickor. Vägkrogen ligger fortfarande i samma lokaler som en antik- och loppmarknad. Det saknas inte gäster men vi får ett intryck av att det är mest lokalbefolkningen i Strömsnäsbruk som gynnar krogen. När E4:an drogs en liten bit längre västerut fick många butiker på orten stänga men de båda vägkrogarna finns märkligt nog kvar.
   
Lunchbuffén kostar billiga 65 kronor och vi kan välja mellan köttsoppa, risotto eller pannbiff. Det mesta smakar ingenting och den eventuella matupplevelsen störs av den kraftiga mögeldoften i lokalerna.
   
À la carte: Schnitzel (85 kronor), pytt-i-panna (70 kronor) och lövbiff (85 kronor).
   
Acceptabla toaletter men hemskt kaffe.

Betyg: *

7. WÄRDSHUS TRANAN

Strömsnäsbruk
Ã-ppet: 08-20.
Vi kommer ganska sent till Tranan och restaurangen har bara ytterligare en gäst. Däremot står det fortfarande mat kvar på buffébordet.  Tranan är en släkting till Kalaskulan lite längre söderut i samma industriområde. Det är som sagt obegripligt att ett sömnigt samhälle som hamnat vid sidan om E4:an kan ha två vägkrogar. Dessutom dåliga båda två…
   
Servitrisen kan inte berätta mycket om varken restaurangen eller "Strömsnäs". Hon nöjer sig med att ta betalt och nicka mot buffébordet: "Ta där".
   
På lunchbuffén kan vi välja mellan fiskfilé med skaldjurssås samt pasta med fläskfilésås. Det kanske låter gott men upplevelsen är minimal. Smaklöst och tråkigt. Sämst är potatisen.
   
À la carte: biff (125 kronor), rödspätta (85 kronor) och grillspett med tsatsiki (85 kronor).
   
Kaffet smakar beskt. Slitna men rena toaletter.

Betyg: *

8. RASTA SJÃ-BODA

Traryd
Ã-ppet: 08-22.
Dubbelrestaurang med ett annex på varje sida av E4:an. Ett av de bästa lägena på vår teststräcka men anläggningarna har aldrig haft några ambitioner med maten. Betyget två bestick från förra testtillfället kvarstår. Och precis som då liknar maten till förväxling det som serveras på övriga "tvåor" längs E4:an.
   
Vi har inget emot kokt falukorv med pepparrotssås (78 kronor) men det får inte smaka så här menlöst. Ã-s på med pepparroten och strö lite persilja över den färglösa anrättningen!
Kalops för 98 kronor är inte heller speciellt aptitligt. Låt köttet koka lite längre så blir det inte så svårtuggat. Och mer kryddpeppar i anrättningen.
   
Andra à la carteräter är lövbiff (120 kronor), pytt-i-panna (78 kronor), ägg & bacon (78 kronor) samt köttbullar (86 kronor).
   
Kaffet drickbart och toaletten acceptabel.

Betyg: **

9. LJUNGBYSTOPP

Ljungby
Ã-ppet: 06-24.
En traditionell vägkrog där det tyvärr inte har hänt något positivt i köket. Tvärtom, och den här gången får Ljungbystopp underkänt. Vi gillar inte att det luktar stekos i hela restaurangen. Ett litet plus fört att vägkrogen har en uteplats för lunchätarna - när vädret tillåter.
   
Grillad kyckling (78 kronor) och raggmunk med fläsk (72 kronor) skulle kunna smaka gott men gör det inte. Potatisen till kycklingen är oätlig, fläsket är kallt och raggmunkarna uppvärmda. Var har kocken fått sin utbildning?
   
Dagens à la carte: fläskfilé (109 kronor), inkokt lax (109 kronor) samt ägg & bacon (82 kronor).
   
Beskt kaffe. Acceptabel toalett.

Betyg: *


10. MOTELL LAGAN

Lagan
Ã-ppet: 06.30-24 alla dagar utom storhelger.
Har alltid varit ett populärt stopp, även om vi har svårt att förstå det. Maten lockar inte men kanske hotellet, älgmuseet eller bilmuseet.  TV:n står på hela tiden och tre män ägnar sig intensivt åt några spelautomater. Vi trivs dessutom inte med att någon har satt upp ett stort antal lappar som talar om för gäster vad dom får och inte får göra.
   
Dagens rätter är fläsk med raggmunk (72 kronor) och kycklingklubba med gräddsås (78 kronor). Kycklingen är överstekt, raggmunkarna är värmda och fläsket bränt.
   
À la carte: fläskfilé (125 kronor), älggryta (109 kronor) och rödspätta (106 kronor).
   
Det luktar illa på toaletterna. Kaffet godkänt.

Betyg: *

11. DINNERS

Värnamo
Ã-ppet: 11-19.45 (lunch minst till klockan 14).
Många av Dinnerskedjans välskötta vägkrogar har fått toppbetyg i Vi Bilägares tester. Den enda invändning vi har haft har handlat om att  entréerna känns lite stökiga och det kan vara svårt att hitta var man beställer maten Det verkar som Dinners har lyssnat och på Värnamoanläggningen är det problemet åtgärdat. Krogen har en alldeles vanlig entré och det är lätt att hitta till maten och kassan.
   
Dinners i Värnamo imponerar på flera sätt. Det finns massor av lunchrätter att välja mellan och allt vi smakar är utmärkt. Vi sätter et stort plus på betyget här nedan och nästa gång blir det kanske en femma.
   
Dagens rätt kostar 85 kronor och vi väljer ytterfilé med tsatsiki och stekt potatis samt ostfyllda färsbiffar.
   
Som alltid på Dinners finns det massor av à la carte-alternativ. Bland andra lax (89 kronor), soppa (59 kronor) eller schnitzel (99 kronor)
   
Gott kaffe. Välstädade toaletter.

Betyg: ****

12. SMÅLANDSRASTA

Klevshult
Ã-ppet: 06-4 vard, 06-22 lörd, 06-24 sönd.
Ingår i Rastakedjan och ligger 300-400 meter från E 4:an. Fräscha lokaler med delvis nya möbler. Förra gången tyckte vi att personalen borde ha gått på kurs hur man lägger upp maten på ett aptitligt sätt. Ingen verkar ha gått den kursen och först när vi ber om det får vi lite hackad persilja ovanpå vår tråkiga korvgryta.
   
Egentligen borde det vara falsk marknadsföring att kalla något "korv stroganoff". Det som serveras här har inget att göra med en äkta stroganoff som varken innehåller korv eller tomatpuré. Här kostar korvgrytan 78 kronor medan en annan av dagens rätter, stekt fläsk med löksås, går på 86 kronor. Trots det höga priset är fläsket ett bättre alternativ eftersom det serveras med hygglig potatis och god löksås.
   
À la carte: schnitzel (120 kronor), pytt-i-panna (88 kronor) eller pannbiff (86 kronor)
   
Godkänt kaffe. Bra toaletter.

Betyg: **


13. GÃ-TASTRÃ-MS VÄRDSHUS

Skillingaryd
Ã-ppet 06.30-21 vard, 07.30-18 lö, 07-30-21 sönd.
Götaström ligger som många vägkrogar strax intill en bensinmack. Det existerar en slags symbios där vägkrogar drar kunder till macken och vice versa. Götaströms värdshus är en småtrevlig anläggning men det är ganska ont om lunchgäster klockan 12.15. Kan läget bara 36 km före Jönköping vara ogynnsamt?
   
Bland dagens rätter hittar vi stekt fläsk med löksås och sprödbakad lax med spenat för 75 kronor. Potatis och löksås får godkänt medan fläsket är på tok för salt.  Laxen är mest panering men spenaten smakar gott med sin tydliga muskotkryddning.
À la carte: rödspätta (99 kronor), raggmunk (99 kronor), entrecôte (139 kronor) och morotsbiff (79 kronor).

Godkända toaletter. Beskt kaffe.

Betyg: **


14. TAKE A BREAK

Hyltena
Förra gången hette vägkrogen Stop 1, numera Take A Break (som ägs av Stop 1). Stor parkering där bilarna ibland kan bli instängda av lastbilarna. Ställplats för husbilar bakom krogen och ganska trevliga omgivningar. En vacker Cadillac Eldorado står halvt nedgrävd i anslutning till p-platsen. Enligt personalen finns det ytterligare fem Take A Break-anläggningar runt om i Sverige.
   
Dagens rätt för 77 kronor är stekt fläsk med löksås och fiskgratäng. Potatisen är smaklös och fisken har en märklig bismak.
   
På matsedeln: rödspätta (102 kronor), pytt-i-panna (79 kronor) och tradarmacka (65 kronor).
   
Acceptable toalett. Underkänt kaffe. Totalbetyget ligger närmare en etta än en trea.

Betyg: **


15. TORSVIKS WÄRDSHUS

Torsvik
Erfarenheten säger oss att man ska vara skeptisk till värdshus som stavar med W. Torsviks Wärdshus överraskar oss genom att vara lite bättre än vad W:et antyder. Det finns någon i köket som kan laga mat! När vi undrar hur man kan göra reklam för Jönköpings bästa plankstek (155 kronor) får vi svaret "Ni får smaka själva". Det tyder på gott självförtroende.
   
Dagens rätt kostar 77 kronor och är stekt strömming och raggmunk med fläsk. Raggmunkarna är definitivt nystekta och vi får nästan för oss att moset till strömmingen är hemgjort.
   
À la carte: rödspätta (115 kronor), pytt-i-panna (85 kronor), lasagne (89 kronor) och kycklingfilé (125 kronor).
   
Acceptabelt kaffe. Rena toaletter.

Betyg: ***
SÅ TESTAR VI

Vi Bilägares testpatrull besöker vägkrogarna anonymt och beställer in minst två rätter. När det är möjligt tar vi alltid dagens rätt. Vi testar även salladsbordet, smakar på kaffet och undersöker hur det ser ut på toaletterna. Det allmänna intrycket av restaurangen vägs samman med omdömet på maten. Tillsammans ger det ett slutbetyg som varierar från ett till fem.

Utmärkt *****
Mycket bra ****
Bra ***
Godkänt **
Underkänt *

Taggar: Resor

Kommentarer

#1
matti
2009-09-19 00:14

torsviks wärdshus.På bilden syns att namnet har vanlig v?Vilket är rätt?

#1
Hungrig
2009-09-19 12:33

Tack för denna test!
Åkte igår E4an söderut och blev hungrig, med dåliga erfarenheter från vägkrogarna på sträckan i bagaget blev det till slut Burger king i Värnamo.
Visserligen är inte detta någon vägkrog men jag skulle gissa att McDonalds/Burgerking/Max i Värnamo har den klart största kundkretsen på den granskade sträckan...

#1
Thomas
2009-09-20 21:25

Även jag brukar stanna vid "hamburgertrion" i Värnamo,ligger bra till mellan vättern och Skåne, de övriga restaurangerna är inte speciellt bra och tar skamligt betalt.

#1
Börje Årnedal
2009-09-25 11:25

Ett gott råd är att alltid välja bort vägrestaurangerna och istället välja närmaste golfrestaurang. Det finns gott om dem utmed i princip alla större vägar. Om ni inte golfar själva, kan ni från någon som gör det. De har alla en bra katalog över alla golfklubbar och ni kan säkert få "förra årets."
Vi golfare kräver nämligen alltid bra, näringsriktig lunch till ett vettigt pris.
Ni får som bonus alltid en fantastisk miljö att äta i.
Lycka till!

#1
Nöjda
2009-11-02 16:58

Vi stannar alltid på Restaurang Brahehus. Det är helt klart den bästa vägkrog. En nackdel är att det ofta är för mkt folk där.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.