Bild
Nästa artikel

13 vägkrogar - från Uppsala till Örnsköldsvik

VI BILÄGARES STORA KROGTEST:

Vägkrogarna på sträckan norr om Uppsala har blivit färre. Många bilister  väljer att vänta med lunchen tills de närmar sig Sundsvall. Där ligger två av de tre ställen som fick högt betyg när Vi Bilägare testade 13 vägkrogar.


1. DRAGON gate

Älvkarleby
Ã-ppet: alla dagar 10-22.

Den jättelika anläggningen med både hotell, restaurang och "kulturcentrum" i Älvkarleby invigdes i oktober 2007 men det var bara första etappen och Dragon Gate är fortfarande långt ifrån klar. Den byggs uteslutande av kinesiska arbetare och för att ta sig till restaurangen i Dragon gates inre måste man passera genom ett byggområde.

Dragon Gate serverar en daglig lunchbuffé kl 10-14. Den kostar 89 kr och innehåller traditionella kinesiska kokta, friterade  och stekta rätter. Kassapersonalen talar åtminstone den här dagen enbart engelska. Ingången till restaurangen är skräpig men inredningen är påkostad. Dragon Gate kommer med all säkerhet att bli bättre när allt är klart men just nu borde restaurangen inte vara öppen.

Lunchbuffén innehåller många rätter men allt är mycket smaklöst. À la carte-alternativen är många och priserna verkar alltid sluta på en åtta. Stekt ris med kyckling kostar 108 kr, pepparkryddade räkor 198 kr, brässerad hummer 368 kr och för en barbeque som serveras på eftermiddagar får man betala 158 kr.

Den här dagens serveras inget kaffe. Toaletterna är inte helt klara och flera är dåligt städade.

Betyg: 1

2. DINNERS GÄVLEBRO

Gävle
Ã-ppet: 07-21 alla dagar.

Dinners Gävlebro är ofta en mycket välbesökt anläggning. Den är fräsch och välstädad och rätterna ser mycket goda ut.  Vid entrén finns numera en snabbdisk där gästerna kan köpa smörgåsar och drycker utan att behöva ta sig in i själva restaurangen en trappa upp.


Sommarköerna var mycket långa i år men det tog ändå högst 15 minuter innan gästerna hade fått maten. Sommartid serveras inte dagens rätt och man kan enbart välja à la carte-rätter som kostar mellan 55 och 119 kr. Det går också att få sallad i tre storlekar som kostar 15, 45 eller 79 kr.

Vi väljer pasta med skinka för 75 kr som är en ganska smaklös rätt.  Grillad kycklingfilé för 85 kr är ett något bättre alternativ.

Dryck ingår inte i sommarpriserna och Dinners eget kolsyrade vatten kostar 15 kr, liten sallad 15 kr och kaffe på maten 10 kr. Lunchnotan för två personer hamnar nära 250 kr.

Bland övriga rätter finns fläskytterfilé för 79 kr, pepparlax med limesås 89 kr och Dinners biff för 119 kr.
Kaffet är lite beskt. Toaletterna välstädade trots att Dinners Gävlebro har väldigt många gäster den här dagen.

Betyg: 3

3. HAKKE GÅRD

Hagsta
Ã-ppet: lunch 10-18, i övrigt 06-24.

Vid vårt förra testtillfälle för fyra år sedan tyckte testpatrullen att "Vägkrogen har stor potential men maten kompletterar än så länge inte den vackra lokalen". Vid årets besök har både maten och servicen blivit betydligt bättre och slutbetyget är en stark "trea". Servicen är snabb och den originella vikingalokalen är fortfarande en av våra favoriter på sträckan.

Dagens rätt är fiskfilé med citronsås och isterband med stuvad potatis, båda 72 kr. Potatisen är lite för mjuk men fisken (sej) smakar bra. Isterbandet är perfekt och den stuvade potatisen riktigt bra.

À la carte: kalops 77 kr, pytt-i-panna 75 kr, köttbullar 75 kr, rödspätta 89 kr och entrecôte 113 kr.
Kaffet beskt. Välstädade toaletter.

Betyg: 3


4. TÃ-NNEBRO VÄRDSHUS

Tönnebro
Ã-ppet: alla dagar dygnet runt.

En av Sveriges mest besökta vägkrogar där det alltid finns många rätter att välja mellan och där både servering och diskplock fungerar bra. På andra vägkrogar händer det ofta att disken står kvar på borden för länge. På Tönnebro kommer maten snabbt och glömda matbrickor avlägsnas snabbt. Tönnebro har dessutom en av sträckans bästa uteplatser, precis intill vattnet.

Vi har vid tidigare besökt tyckt att maten på Tönnebro är tråkig och smaklös. Det gäller fortfarande. Det smakar som skolmat när den är riktigt tråkig.

Dagens rätter, fiskgratäng och köttfärslimpa för 76 kr smakar ingenting och potatisen till fisken är inte bra. Vi önskar att en del av det jobb som trots allt läggs ner på Tönnebro skulle användas till att höja kvaliteten på maten.
Restaurangen har många frestande à la carte-rätter som kostar lite mer: stekt gös 99 kr, stekt strömming 87 kr, abborrfilé 92 kr, pytt-i-panna 74 kr och fläskschnitzel 99 kr.
Kaffet underkänt. Toaletterna acceptabla trots besöksruschen.

Betyg: 2

5. VÄRDSHUSET GLADA HUDIK

Hudiksvall
Ã-ppet: vard 07-24 (lunch till 17), lö-sö 08-24.

Vi som minns den gamla vägkrogskedjan Route 66 känner fortfarande igen interiören även på Glada Hudik.  Route 66 var en trevlig uppstickare bland svenska vägkrogar och Glada Hudik är i sin nuvarande version en hygglig vägrestaurang med ovanligt originell matsedel. Stället verkar uppskattat av inte minst lastbilschaufförer och har en stor parkering på baksidan. Därifrån har chaffisarna också en egen ingång till Glada Hudik. Om vi tolkar ett anslag rätt så har chaufförerna möjlighet att köpa dagens rätt även efter kl 17.

Dagens rätter: helstekt fläskkarré med gratäng och rödvinssås respektive flygande jakob med banan och jordnötter för 70 kronor.
Andra alternativ bland à la carte-rätterna är kycklingfile 109 kr, rödspätta 95 kr och biffstek 129 kr.
Kaffet drickbart och toaletterna välstädade.

Betyg: 3


6. 17 RUM & KÃ-K

Harmånger
Ã-ppet: 8-22 alla dagar, lunch 10-14.

Vägkrogen  hette tidigare "Toppsnäckan" och är en betydligt större lokal än vad man tror. Som namnet avslöjar hittar man även ett hotell (med 17 rum) i byggnaden. Restaurangen fick underkänt vid vårt förra besök och det har inte hänt något positivt sen dess. Lokalen är mörk,  det luktar toalettrengöringsmedel även inne i restaurangen. Charmlös hötorgskonst på väggarna och en spelautomat höjer inte betyget.

Bland dagens rätter: Schnitzel med stekt potatis eller pastagratäng för 74 kronor. Schnitzeln är helt oätlig och består till övervägande delen av torr panering. Pastagrängen är något bättre men inte alls värd priset.

Vi kunde från à la carte-matsedeln ha valt köttbullar 85 kr, pytt-i-panna 85 kr eller rödspätta 95 kr.
Kaffe är blaskigt, toaletterna godkända.

Betyg: 1

7. KRONANS VÄGKROG

Njurunda
Ã-ppet: vard 10-20, lö-sö 11-19.

Den sjungande kockan i köket på Kronans vägkrog sprider trevlig stämning även i restaurangdelen. Kronans Vägkrog är definitivt mycket populär bland yrkesförare. Det är också ett av flera ställen som väljer att ha lunchbuffé. Här kostar den 88 kr och då har gästerna möjlighet att välja mellan ett halvdussin rätter. Den här dagen bland annat lax med hummersås, pastagratäng, fläskkarré med champinjonsås eller  köttbullar. Karrén är riktigt bra medan det som kallas "raggarpytt" och som innehåller stora fläskbitar inte ser lika aptitligt ut.

Från menyn kan man också beställa Karlsson special som är stekt spaghetti med korv 72 kr, entrecöte 115 kr, pytt-i-panna 80 kr och stekt strömming 80 kr.
Kaffet är blaskigt. Toaletterna välstädade även om papperskorgarna är överfyllda.

Betyg: 3

8. DINGERSJÃ- WÄRDSHUS

Njurunda
Ã-ppet: lunch alla dagar 10.30-15, à la carte
till 20.00.

På samma plats i Njurunda fanns det ett gästgiveri redan i mitten av 1600-talet. Den nuvarande stora gula byggnaden är svår att missa och ligger på höger sida för resenärer på väg norrut. Det kan däremot vara svårt att hitta in i själva restaurangen som ligger till vänster efter entrén. Dingersjö har valt att satsa på en omfattande lunchbuffé med både förrätter och varmrätter. Den kostar 95 kr och det är ett pris som en del gäster uppenbarligen tycker är för mycket.  De vänder i entrén och letar vidare efter billigare lunchmat längs E4:an.

De som accepterar 95 kr och tar sig an buffén blir säkert nöjda. Dingersjö är en av norra E4:ans bättre vägkrogar och maten smakar mycket bra. Till exempel en god risotto, en varm fisksoppa, mexikansk lasagne eller stekt fisk.

Den som trots allt vill ha à la carte kan välja laxfjäril eller abborrfilé för 129 kr. Skärgårdstallriken för 179 kr är ett annat alternativ.
Kaffet smakar bra. Toaletterna välstädade och fräscha.

Betyg: 4

9. SVARTVIKS HERRGÅRD

Sundsvall
Ã-ppet: må-fre 11-13.30.

Det här är en av Vi Bilägares gamla favoriter och den håller fortfarande god klass. Paret Wioletta och Gunnar Sjöblom driver sedan tio år en av Norrlandskustens bästa vägkrogar i ett charmigt hus från tidigt 1800-tal. Affärsidén med hemgjorda sillinläggningar och flera lunchalternativ lockar både hungriga bilister och Sundsvallsbor. Den färgstarke konstnären Bengt Lindström lunchade ofta här och många av hans konstverk hänger på väggarna i matsalarna.

Buffén kostar 90 kr och bland de välsmakande varmrätterna finns den här dagen en nudelsoppa, senapspanerad alaskafilé och kotlettrad.

Rådjursfilé för 130 kr är ett frestande alternativ bland à la carte-rätterna.
Kaffet är godkänt och toaletterna fräscha.

Betyg: 4

10. BYE RAST

Söråker
Ã-ppet: må-fre 8-23, lö-sö 9-23 (köket stänger 22)

Det står visserligen "Hjärtligt välkommen" på en skylt men Bye Rast är en de få vägkrogar där man verkligen inte känner sig välkommen. En arg man bakom disken svarar aggressivt på frågor och verkar tycka att gästerna mest är ett problem. Den Trabant som gör reklam för Bye rast intill E 4:an symboliserar kanske service a la gamla DDR? Några motorcyklister som vill låna toaletten på Bye Rast blir också snabbt ovänner med innehavaren och lämnar krogen i vredesmod.

Bye serverar ingen dagens rätt men har hela 16 olika alternativ, bland annat omelett för 64 kr och köttbullar för 75 kr. Stekt renskav kostar 95 kr och rödspätta 85 kr. Trots att matsedeln innehåller många rätter går det undan i köket och maten står på bordet efter sex minuter. Omeletten får godkänt medan köttbullarna är smaklösa och aboslut inte hemgjorda.
Kaffet är blaskigt. Toaletterna acceptabla.

Betyg: 1

11. BJÃ-RNSTUGAN

Ullånger
Ã-ppet: 10-21 alla dagar (mars-okt).

Björnstugan, som bara har öppet åtta månader per år, är en ovanlig vägkrog med en mycket lång matsedel. Vid Vi Bilägares besök är det dessutom "thai-vecka" så alternativen är ännu fler.  Anläggningen är ganska stor och här finns förutom restaurangen även en loppmarknad och en något sliten lekpark för de yngsta.

Björnstugan har ingen "dagens rätt" men många alternativ till rimliga priser. Till exempel pannbiff för 79 kr och dillmarinerad strömming för 84. Det känns som om köket har höga ambitioner men det märks inte på dessa båda rätter. Pannbiffen är torr och strömmingen lite för hård i konsistensen.

À la carte-alternativen är rödspättafilé för 119 kr, lättstuvade makaroner 74 kr och wienerschnitzel 129 kr.
Kaffet med tvekan godkänt. Toaletterna dåligt städade och det luktar illa.

Betyg: 2

12. DOCKSTABAREN

Docksta
Ã-ppet: må-fre 6-23, lö 8-21, sö 8-23

Visst kan man få för sig att Dockstabaren alltid har funnits? Den klassiska vägkrogen har hunnit fylla 50 år och är på väg mot de 60.  Chaufförer som trafikerar den norra delen av E 4:an verkar gilla stället. Kanske är det den traditionella husmanskosten och den småtrevliga interiören som lockar. Vi gillar de vänliga damerna bakom disken och en gammaldags knapptavla där man väljer sin lunchrätt.

Dagens rätt är vegetarisk lasagne eller köttgryta för 79 kr. Potatisen är tråkig och köttet i grytan alltför trådigt.
Bland övriga rätter hittar vi räkfylld rödspätta och entrecôte för 109 kr samt biff lindström för 68 kr.

Kaffet med tvekan godkänt. Toaletterna välstädade men papperskorgarna överfyllda.

Betyg: 2

13. NÄSKE KROG

Bjästa
Ã-ppet: må 10-18.30,  tisd-fre 10-19.30,  lö 11-19.30,  sö 11-18.30.

Det är lite svårt att hålla reda på Näske krogs öppettider eftersom de varierar från dag till dag. Vi gissar att krogen har många stamgäster från omgivningarna och att de har koll på när favoritkrogen öppnar och stänger. Näske är fortfarande en av få vägkrogar som platsar i den svenska matbibeln "White guide" Redan det är ett mycket gott betyg. Vi Bilägare har tidigare pekat ut Näske som en av Sveriges bästa vägkrogar. Det är den fortfarande men den här gången tyckte vi att det finns två andra krogar som är ungefär lika bra (Svartviks herrgård och Dingersjö Wärdshus).

Dagens rätt kostar 75 kr men serveras inte under helgerna. Den dåliga tillgången på strömming  (fiskeförbud) gör att den fisken tyvärr saknas på matsedeln. Däremot finns alla andra klassiker som rårakor för 99 kr och stekt salt sill för 96 kr. Lammfärsbiffarna kostar 109 kr.

Vi väljer ugnsbakad laxfilé och helstekt fläskfilé för 139 kr. Båda smakar riktigt bra.
Kaffet är gott och Näske har som vanligt perfekt städade toaletter

Betyg: 4
Taggar: Resor
13 vägkrogar - från Uppsala till Örnsköldsvik

Kommentarer

#1
Mads Hansson
2010-04-26 19:12

Näske - Alltid lika nöjd efter besök. God mat, trevlig personal och kalasläge.
Docksta - Känns som lite underbetyg, ätit bra de ggr jag varit där. Men inte i klass med Näske.
Ett säkert kort är oftast att äta på golfbanerestauranger, brukar slå in golfbana på GPS:en när det börjar bli dags för mat. Blir sällan besviken. Funkar dock inte alltid på vintern.
Ser fram emot test av kaffeställen. Kan tipsa om Café Ångersjön, en bit söder om Hudiksvall.
Tack för ordet
Mads

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.