Bild
Nästa artikel
Med appen ”Mina fordon” kan du enkelt och smidigt registrera ett ägarbyte.
Med appen ”Mina fordon” kan du enkelt och smidigt registrera ett ägarbyte.

Varning för bedrägeri vid ägarbytet: Så jobbar bluffarna

Reportage

Om du anmäler ägarbyte av en bil via brev kan det ta några dagar innan det registreras. Under tiden står säljaren fortfarande som ägare av bilen i Transportstyrelsens system, något som utnyttjats av bedragare under en längre tid.

När en väninna till Kristian Kragh skulle köpa en begagnad bil i Finspång följde han med som hjälp. Det rörde sig om en Volkswagen Passat från 2003.

Säljaren visade stolt upp att bilen var skattad för hela året och ville gärna att de att skulle registrera ägarbytet genom att fylla i registreringsbeviset, för att sedan skicka det till Transportstyrelsen via brev.

Sagt och gjort. Kristians vän kunde köra hem med sin nya bil. Men när de någon dag senare skulle felsöka bilen märkte de att säljaren hade hunnit ställa av den via Transportstyrelsens e-tjänst innan papperna om ägarbyte kommit in.

På så sätt fick han skatten återbetalad till sig efter det att bilen sålts.

– Bilen köptes den 28 april och den 30 april ställde han av den. Han fick då återbetalning på hela 3 400 kronor, berättar Kristian Kragh och fortsätter:

– Bilen kostade 10 000 kronor så att ställa på bilen igen är en ganska stor kostnad baserad på priset. En ensamstående mamma har inte jättemycket pengar.

Hade de inte märkt att bilen ställts av och fortsatt köra så hade de riskerat böter på upp till 4 000 kronor då man i regel inte får köra ett avställt fordon.

De kontaktade först säljaren för att konfrontera honom men det gav inget större resultat.

– Han låtsas som ingenting och hävdar att det blivit något fel. Vi har inte kommit vidare i den frågan.

Istället fick de kontakta Transportstyrelsen men svaret där blev inte heller vad de hade hoppats på. Detta då Transportstyrelsen hävdar att avställningen inte går att ändra på i efterhand.

– Vi fick till svar att så länge han står som ägare till bilen i deras system så kan han göra precis vad han vill. Rent juridiskt är det nya ägarens bil från den 28 april. Hon är skyldig att ha försäkring på den från 28:e men hon får inte styra vad som ska ske med den.

Handslag i all ära men ett köpekontrakt är mer bindande ifall köpare och säljare skulle bli oense i efterhand.
Handslag i all ära men ett köpekontrakt är mer bindande ifall köpare och säljare skulle bli oense i efterhand.

Maria Öhman är utredare och ställföreträdande sektionschef på Transportstyrelsen. Hon berättar att detta system har utnyttjats ända sedan 90-talet.

– Det är jättesvårt att svara på hur många fall det rör sig om men jag har följt utvecklingen och sånt här händer hela tiden. De som vet hur systemet fungerar kan utnyttja det, berättar hon.

Enligt henne kan Transportstyrelsen inte göra något åt detta då systemet endast tar hänsyn till vem som står som ägare för stunden när fordonet ställs av.

– Som registrerad ägare har han tillgång till våra e-tjänster. Ett ägarbyte påverkar inte bilens status med automatik. När säljaren gör avställningen fattar vi ett beslut och det är inget som kan upphävas av oss i efterhand.

Hon berättar att det är vanligt att man vid ett köp kommer överens om att säljaren ska ställa på en avställd bil efter det att den sålts.

Säljaren kan då ställa på bilen i sitt eget namn så att köparen kan köra hem den i avvaktan på att anmälan om ägarbyte ska registreras.

– Så det här är jättesvårt att komma ifrån. För att vara helt säker på att det blir rätt bör man göra anmälan via appen eller e-tjänsten. Det är absolut inte okej av den här säljaren då han sätter köparen i en omöjlig situation, men jag ser inte hur vi ska komma åt det för avställningen gäller ju omedelbart.

6 av 10 känner sig otrygga vid begagnatköp

Enligt en undersökning gjord av försäkringsbolaget Volvia tycker sex av tio svenskar att det känns otryggt att köpa begagnat av en privatperson.

Undersökningen visar också att över 20 procent inte litar på att köpeavtal, service- och garantibok, historiken och mätarställningen är korrekt.

I undersökningen som gjordes 2016 svarade 1 200 personer från hela landet.

Finns det några planer på att man enbart ska kunna kan registrera ägarbyte via e-tjänsten i framtiden?

– Nej, det finns inga sådana planer. Det är inte alla som kan anmäla via e-tjänsten. Man måste till exempel ha ett giltigt körkort.

Lotta Mauritzson, brottsförebyggare på polisens nationella bedrägericenter känner till ett antal polisanmälningar som gjorts vid liknande fall. Men enligt henne kan det inte klassificeras som ett brott.

– I dessa fall har den som står registrerad som ägare rätt till den skatten. Det är tyvärr en risk som man tar om man köper av en privatperson, säger hon.

Men det finns ett sätt att i alla fall få tillbaka pengarna om någon hunnit ställa av en bil efter det att du betalat för den. Via Skatteverket kan man begära omprövning av ett beslut.

De kan då se vem som var ägaren av bilen när den ställdes av och på så sätt betala ut summan till rätt person. Men detta var inget som Kristian Kragh och hans vän informerades om när de kontaktade Transportstyrelsen.

– Köparen ska först och främst få tillbaka den överskjutande fordonsskatt som han eller hon har rätt till. Nästa steg blir att försöka få in pengar från personen som felaktigt fått det utbetalt till sig. Vi fattar ett beslut att personen ska återbetala beloppet.

– Vi tittar på hur vi kan gå vidare om pengarna inte betalas in, sen är jag osäker på hur man skulle kunna gå vidare med indrivning, säger Björn Dahlgren, verksamhetsutvecklare inom trafikskatter på Skatteverket.

Han känner till att denna form av lurendrejeri ibland förekommer, men han vet inte hur vanligt det är.

»Ett köpekontrakt går att hämta från bland annat Blocket och Konsumentverket.«
Då får du köra en avställd bil

Med några få undantag får en avställd bil endast köras kortaste lämpligast väg till eller från närmaste besiktning.

Fordonet måste vara trafikförsäkrat och det får inte finnas några obetalda fordonsskatter. Ett avställt fordon får heller inte bogseras.

En vanligare situation är enligt honom att fel person debiteras fordonsskatten när ett fordon ställs på. När en köpare precis fått en avställd bil ställer han på den, men om ägarbytet inte hunnit registreras debiteras då säljaren.

– Men i de här fallen är det ofta ett ärligt misstag. Sen tar inte vi ställning kring säljarens eller köparen motiv. Vi bedömer bara vem som ska betala skatten utifrån de regler som finns.

Kristian Kragh anar att detta inte är första gången som säljaren lurat en köpare. Nu hoppas han att de får upprättelse.

– Han kommer få info om att han snart kommer polisanmälas. Men anmälan kommer troligtvis läggas ner. Då kommer han få ett brev från en jurist, men det kommer aldrig hamna i tingsrätten. Men han ska i alla fall få känna lite ångest. Han har förmodligen blivit polisanmäld tidigare och garvat åt det.

Fotnot: Efter påtryckningar valde säljaren att ställa på fordonet igen innan det att ägarbytet gått igenom. Han står nu som skatteskyldig att betala beloppet för bilen.

Taggar: Reportage

När en väninna till Kristian Kragh skulle köpa en begagnad bil i Finspång följde han med som hjälp. Det rörde sig om en Volkswagen Passat från 2003.

Säljaren visade stolt upp att bilen var skattad för hela året och ville gärna att de att skulle registrera ägarbytet genom att fylla i registreringsbeviset, för att sedan skicka det till Transportstyrelsen via brev.

Sagt och gjort. Kristians vän kunde köra hem med sin nya bil. Men när de någon dag senare skulle felsöka bilen märkte de att säljaren hade hunnit ställa av den via Transportstyrelsens e-tjänst innan papperna om ägarbyte kommit in.

På så sätt fick han skatten

Är du tidningsprenumerant? Skapa din digitala inloggning.

Registrera
Digital prenumeration
Läs allt – Bli Premium-medlem

Det här är en del av vårt premium-innehåll. För att läsa vidare behöver du starta en prenumeration eller logga in ifall du redan har ett konto.

✅ Tillgång till alla artiklar ✅ Digital tidning ingår ✅ Exklusivt nyhetsbrev

Läs mer

Kommentarer

#1
2020-06-24 20:37

Använd appen så slipper man detta. 100% safe (99,99 iaf)

#2
2020-06-25 11:50

Kanske kan man skriva ett köpeavtal där man kommer överens om att säljaren inte ska ställa av bilen innan den nya ägaren har registrerats som ägare, när man anmäler ägarbyte med brev, det hindrar inte säljaren att göra det i alla fall, men visar för säljaren att köparen är medveten om saken, samt att säljaren har då skrivit under ett avtal om att inte ställa av, ett sådant avtal ställer säljaren i ett sämre läge juridiskt om denne ändå ställer av. De flesta säljare är ändå vanliga hyggliga människor som inte ägnar sig åt att få tillbaka på skatten utan köparens medgivande. Sedan bör man ju kolla säljaren extra noga innan man köper bilen privat även av andra skäl

#3
2020-06-25 16:54

Transportstyrelsen bryr sig inte om problemet.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.