Bild
Nästa artikel
Vägkrogar: Stockholm till Mora

Vägkrogar: Stockholm till Mora

Vägkrogar

På sträckan Stockholm–Mora borde det finnas massor av utmärkta vägkrogar. Tyvärr stämmer det inte. Vi Bilägares krogtestare hittade bara en enda restaurang värt betyget ”mycket bra” och det var den som låg närmast Stockholm. Resten av vägkrogarna serverade tråkig husmanskost.

Vi Bilägares krogtestare älskar husmanskost. Vi gillar köttbullar, bruna bönor, fiskgratäng och pölsa och drömmer inte alls om att hitta Sjötunga Walewska eller Hummer Thermidor på svenska vägkrogar.

Vi tycker inte om halvfabrikat och vi vill att maten ska vara välkryddad och gärna aptitligt upplagd.

Stor besvikelse
Testresan Stockholm–Mora blev ingen kulinarisk upplevelse. Det började visserligen bra på Dinners i Ekolskrog. Det var också enda vägkrogen på resan som fick betyget fyra bestick av fem möjliga.

Det betyder att vägkrogen serverar mycket bra mat. Visst går det att ha synpunkter på priserna hos Dinners men kedjans sätt att presentera grönsaker, frukt och bröd kan få den mest luttrade krogtestare på gott humör. När maten dessutom smakar så bra som den gör på Dinners i Ekolskrog så blir en krogtestare nöjd.

Resten av sträckan fram till Mora var en enda stor besvikelse. Klassiska Rastastugan i Gagnef var stängd, Dalahästen i Avesta lovade mycket men borde kunna servera bättre mat.

Uppstickaren Dala Sawadee i Insjön bjuder visserligen på thaimat men där finns mycket att förbättra.

På två ställen, Lappens Vägkrog i Hedemora och Moraklockan i Mora (Färnäs), såg vi trots allt ambitioner i köket. De sparrisfyllda skinkrulladerna i Hedemora smakade bra och pölsan på Moraklockan höll hög klass. Det är  märkligt att en rätt som ser så oaptitlig ut som pölsa kan smaka så gott med rätt kryddpepparsmak.


Varför så dålig potatis?
Väg 70, som numera går utanför flera städer, är en mycket trafikerad sträcka och här borde finnas utrymme för fler och bättre vägkrogar. Det är en populär väg för fjällresenärer och med tanke på standarden idag rekommenderar vi faktiskt att hungriga bilister tar med egen matsäck.

Dinners är visserligen en bra vägkrog men ligger väldigt nära Stockholm och då har man knappt hunnit bli hungrig.

Dalahästen i Avesta är en stor restaurang som skulle kunna utvecklas till ett vinnande koncept.  Restaurangen säljer också små lunchlådor för 40–50 kronor. Tyvärr vill man inte konkurrera med den egna restaurangen och kunderna får själva hitta någonstans att värma maten.

När vägkrogarna är dåliga brukar många välja hamburgerkedjorna. ”Där vet man alltid vad man får”, har vi fått höra flera gånger på den här och tidigare testresor.

Lunchbuffé har också blivit allt vanligare på svenska vägkrogar. Där kan gästerna själv bestämma portionernas storlek samt ta lite av olika rätter om man vill.

Tyvärr hjälper det inte när alla rätter är lika tråkiga. Vi Bilägares krogtestare brukar klaga på framför allt två saker. Potatisen och kaffet. Så var det även på den här resan och vi blev gnälligare för varje mil som gick.

Hur kan åtta krogar servera så dålig potatis och hur kan många ställen servera beskt odrickbart kaffe? Vi hittade visserligen lite bättre potatis på ett par restauranger men det vanligaste betyget var underkänt. Vi vet att det inte är tillåtet att hantera jordig potatis i samma kök som annan mat men det problemet borde väl gå att lösa om viljan finns.

1. Dinners
Ekolskrog  
Öppet 7–22 alla dagar.

Klassisk Dinnerskrog med en inbjudande entré och störtexponerade matvaror. Lokalen är stor och verkar ha plats för hundratals gäster. Trots storleken är det lätt att hitta små trivsamma hörn där man kan sitta i fred.

Just den här Dinnersrestaurangen erbjuder ingen dagens rätt utan har satsat på något som de kallar Dagens tips och som kostar 79 kr, Till skillnad från många andra vägkrogar tar Dinners ofta extra betalt för drycker som Ramlösa och lättöl. Vanligt vatten ingår dock. Hela stället känns fräscht och toaletterna är välstädade.

Vi hoppar över dagens tips som den här dagen är kycklingfilé och satsar istället på pepparlax för 95 kr och schnitzel för 99 kr. Båda smakar utmärkt och schnitzeln har lagom mycket panering och är bra kryddad. Maten är som ofta på Dinners snyggt upplagd.

Till lunch kan man också välja mellan getostfylld biff 89 kr, soppa 39/59 kr, sallad 59/89 kronor eller räksmörgås för 69 kr. Kaffet som är godkänt kostar 11 kr om man har ätit lunch.

"Bäst i test"
BETYG: 4 av 5

2. Dalahästen
Avesta
Öppet 7–19 alla dagar.

Stor och välbesökt restaurang med gott om utrymme. Trots mängden av gäster så är det rent och avtorkat på borden och personalen plockar snabbt bort de brickor och tallrikar som gästerna ibland glömmer att ställa i brickställen.

Restaurangen ligger i ett stort hus som också innehåller ett café, försäljning av matlådor och ett par klädbutiker. Stor parkeringsplats.

Stort urval av lunchrätter som kostar 80 kr och som serveras snabbt. Den här dagen raggmunk med fläsk, fisk med cognacsspetsad hummersås, levergryta och fylld lunchkorv. Raggmunkarna verkar vara stekta i förväg och därefter uppvärmda. Den cognacsspetsade hummersåsen smakar sisådär men fisken är godkänd. Bra salladsbord.

Bland à la carte-rätterna: entrecôte 160 kr, älgköttbullar 130 kr, stekt röding med räksås 149 kr och stekt kyckling med mozzarella 140 kr. Kaffet kunde ha varit bättre.

"Stor parkeringsplats"
BETYG: 3 av 5

3. Rembostugan
Avesta             
Öppet må-fre 9–20, lö 9–18 och sö 10–20.

Välkänd vägkrog i utkanten av Avesta. Gott om P-platser och många bord på uteserveringen. Matsedeln är väldigt traditionell på gränsen till tråkig.

Dagens rätt kostar 79 kr inklusive dryck, kaffe och sallad. Just den här dagen korv med stekt potatis och fisk med äggsås. Potatisen ser tråkig ut och smakar inte speciellt bra. Fisken är för torr men lyfter lite grand genom en bra äggsås kryddad med dill.

Gästerna kan också välja mellan schnitzel 89 kr, pannbiff 85 kr, biff 139 kr och pytt i panna 79 kr. Litet salladsbord och med tvekan godkänt kaffe.

Välstädade toaletter.

BETYG: 2 av 5

4. Lappens Vägkrog
Hedemora
Öppet: vard 8–21, lö–sö 9–21.

Trivsam och välskött vägkrog som verkar gynnas av folk som bor i omgivningarna. Kjell Bach, en av stamgästerna, rekommenderar besök på helgen då det enligt honom serveras en prisvärd black & white för 88 kr.

Anläggningen hette från början Tre Snäckor, blev sedan Checkers, därefter Route 66 och slutligen Lappens Vägkrog.

En duktig kock i köket har den här dagen funderat ut lunchrätterna som är tandorifylld kycklingfilé och sparrisfyllda skinkrullader. Båda kostar 75 kronor inklusive dricka, sallad och kaffe.

Bland à la carte-rätterna: Pytt i panna 78 kr, köttbullar 78 kr, entrecôte 98 kr och rödspätta 89 kr.

Kaffet är beskt, nästan odrickbart,

BETYG: 3 av 5

5. Borlänge Värdshus
Borlänge   
Öppet: må–to 9–21, fre 9–20, lö–sö 11–18.30.

Hotell och restaurang i en nyrenoverad och fräsch anläggning. Synd att  man inte valt att satsa mer på maten.

Dagens rätt är den här dagen fisk med äggsås och bratwurst för 75 kr inklusive dryck, sallad och kaffe. Fisken är torr och korven knappast värd 75 kronor. Potatisen svampig och tråkig.

À la carte: fläskfilé 135 kr, laxfile 135 kr, pytt i panna 85 kr och pasta med köttfärssås 75 kr.

Kaffet smakar beskt som om det har stått för länge i kannan.

Fräscha toaletter

BETYG: 2 av 5

6. Älvmötet
Gagnef  
Öppet 11–14 (lunch).

Det är mycket trängsel kring buffébordet och man får intrycket av att det här är ett populärt lunchställe. Maten är tyvärr ganska smaklös och varken priset (85 kr för lunch) eller maten motiverar ett besök.

Vi väljer pasta med köttfärssås och nötgryta men ingen av rätterna når några kulinariska höjder. Tvärtom. Den tredje lunchrätten, fisk, är slut redan klockan 13.15 och hade kanske varit det bästa valet.

Den som har tid att vänta lite längre kan satsa på scnitzel 89 kr, pannbiff 89 kr, köttbullar 79 kr eller stekt fläsk med löksås 79 kr.

Kaffet smakar beskt.

BETYG: 2 av 5

7. Trollkrogen
Gagnef  
Öppet: 10–18 alla dagar.

Stor restaurang, omväxlande meny med mycket husmanskost men tyvärr smakar maten inte så bra. Som allt fler lunchställen satsar Trollkrogen på lunchbuffé där gästerna kan välja mellan flera olika rätter.

Dagens tre alternativ är biff à la Lindström, fiskgratäng samt något som kallas kebabpytt och som vi inte vågar oss på. Lindström är torr och dåligt kryddad och vi tror att gratängen innehåller sej, en  gråaktikg fisk som sällan smakar bra på vägkrogar. Priset: 84 kr inklusive allt.

Stekt salt sill kostar 89 kr (den tar vi nästa gång), stekt strömming 89 kr, skomakarlåda 139 kr och Gagneflåda (med pannbiff) 104 kr.

Kaffet smakar beskt.

BETYG: 2 av 5

8. Dala Sawadee
Insjön
Öppet 11–20 utom söndagar.

Vi hoppades mycket på den här thaikrogen som har en kul skylt med två thailändskor i dalakläder. Även interiören är vacker, nästan elegant. Sen är det slut med berömet.

Dala Sawadee är tyvärr den sämsta thaikrog vi ätit på. Numera har nästan varje halvstor svensk stad en thairestaurang och där brukar maten smaka betydligt bättre än här.

I Insjön kostar den thailändska buffén 80 kr och då kan det ingå till exempel vegetariska vårrullar, nudlar samt  kyckling- eller biffgryta. Vårrullarna är på tok för sega och en av grytorna nästan kall. Det här borde gå att göra något åt och vi tror att det behövs en thaikrog längs Väg 70.

Spännande med Singaporekaffe, smakar riktigt bra.

BETYG: 2 av 5

9. Dala Wärdshus
Rättvik  
Öppet: 11–15 (lunch) dagligen.

Det som också kallas Hantverksbyn har en av sträckans bästa utsikter. Från uteserveringen, där det finns cirka 100 platser, kan man se ut över Siljan. Inomhus finns 250 sittplatser.

Även här har man satsat på lunchbuffé för 85 kr inklusive allt. Den här dagen går det att välja mellan bruna bönor med fläsk och fiskgryta. Både bruna bönor och ärtsoppa är normalt säkra kort men här har kocken misslyckats. Bruna bönor får aldrig smaka så här menlöst. I fiskgrytan har vi svårt att hitta huvudingrediensen. Mycket sås men lite fisk.

Övriga alternativ: Entrecôte 145 kr, biff 155 kr, grillad lax 135 kr. Dagens tips är fläskkarré som kostar en 100-lapp.

Beskt kaffe.

BETYG: 2 av 5

10. Kajsas wärdshus
Öja    
Öppet: 11–14 vard, 12–17 lö–sö.

Ungefär lika vacker utsikt som från Dala Wärdshus men tyvärr har maten också stora likheter. Menlös lunchmat i en lokal som påminner om en gillestuga i en större villa.

Dagens rätter för 80 kr är persiljejerpar (så stavas rätten hos Kajsa) och fiskfilé med dillmajonäs. Torra järpar med för lite persilja och torr fisk med för mycket panering. Men dillmajonäsem är god.

À la carte: Hamburgertallrik 85 kr, fläskfilé 160 kr, värdshusschnitzel och rökt lax 135 kr.

Kaffet är inte godkänt.

BETYG: 2 av 5

11. Moraklockan
Mora
Öppet: alla dagar 8-23.

Moraklockan ser ut som en gammal anläggning och den ligger i utkanten av Mora. En bra vägkrog måste ha en bra kock och här smakar det så bra att vi anar att det står ett proffs bakom grytorna i köket.

Pölsa är ingen vacker rätt men den kan vara väldigt god. Det är den på Moraklockan och det höjer betyget. Även falukorvsgratängen med äpple och purjo smakar bra. Båda kostar 65 kr och det är bland de lägsta lunchpriserna på Väg 70.

Biffsteken kostar 135 kr, pytt i pannan 70 kr, köttbullarna 70 kr och rödspättan 85 kr.

Kaffet är lika beskt som på många andra vägkrogar längs Väg 70.

"Proffs bakom grytorna"
BETYG: 3 av 5

Så testar vi:

Vi Bilägares testpatrull besöker vägkrogarna anonymt och beställer in minst två rätter. När det är möjligt tar vi alltid dagens rätt.

Vi testar även salladsbordet, smakar på kaffet och undersöker hur det ser ut på toaletterna. Det allmänna intrycket av restaurangen vägs samman med omdömet på maten. Tillsammans ger det ett slutbetyg som varierar från ett till fem bestick.

5 = Utmärkt
4 = Mycket bra
3 = Bra
2 = Godkänt
1 =  Underkänt

Taggar: Reportage,

Kommentarer

#1
2010-10-25 10:10

Jag tror faktiskt att svenska vägkrogar trots allt är bättre än de hemska vägkrogar som finns här i Australien och även i England. Speciellt på de engelska vägkrograna får man vara glad om man inte får matförgiftning. Vissa saker är internationella så som att vägkrogar har dålig mat, hantverkare aldrig kommer i tid och att banker/försäkringsbolag är skurkar i kostym.

#2
Jägaren
2010-10-25 10:42

Det skulle ha varit intressant att fått höra t.ex. Erik Lallerstedts omdöme om Dinners i Ekolskrog. Ska vi gissa på en etta?

#3
789
2010-10-25 11:41

Jag måste säga att det mest avskyvärda jag ätit "ever" var på den sk enstjärninga Edsbacka krog. Vi gick dit en kväll efter arbetet och skulle äta riktigt gott. Jag fick faktiskt kväljningar av det som bjöds. Notan slutade på drygt 2 800 kr för en tre rätters middag vilket, par ce, hade varit OK om maten var förstklassig. Men det var den definitivt inte! Jag har visserligen inte dinerat på så många vägkrogar men värre än Edsbacka krog har jag svårt att föreställa mig.

#4
Orch
2010-10-25 13:11

Fint initiativ.
Nu väntar vi på artikelserien "Gör det själv-hallar som inte ger dig nervösa sammanbrott". Eller blir det lite för känsligt om OK-förlaget granskar OKQ8?

#5
jarl s
2010-10-25 17:49

Själv äter jag aldrig på vägkrogar. Utan har med mig en äkta japansk sushikock i skuffen på min Toyota. Alltid perfekt resultat. Precis som bilen.

#6
J.Hundt
2010-10-25 18:42

Det är ju inte första gången som Vi Bilägare göt dessa undersökningar! Fick tag på en tidning sedan 2007 med samma resultat! Det skulle vara bra om man gjorde en jämförelse mellan testerna/åren för att se om vägkrogarna har tagit till sig av kritiken!
Skulle knappast tro det!

#7
789
2010-10-25 18:54

Jarl:
Du vet väl om att i Japan äter de riktigt "fina" människorna aphjärna! På TV4 visades ett inslag häromåret där man har en livs levande bakbunden apa påvilken man hade en slags kniv som man skar ett snitt runt skallen och "öppnade" huvudet och blottade hjärnan på den levande apan och åt den med en speciellt utformad sked.

Ps. Jag har insett att du inte äter på vägkrogar eftersom det är få ditos som serverar barnvälling... ds.

#8
jarl s
2010-10-25 19:42

Taskig du är...

#9
Jägaren
2010-10-25 19:52

789: Kan du berätta vad du fick att äta på Edsbacka Krog som var så dåligt? Eller var det så att betraktaren inte var anpassad för maten?

#10
789
2010-10-25 20:11

Jägaren:
Det kan naturligtvis vara så att undertecknad inte är anpassad för vad som Edsbackakrog hade på menyn där och då. Självfallet berättar jag gärna vad menyn i korthet bestod av den där höstdagen: Oxtunga, grisfötter, aladober samt oxsvanssoppa det man drack därtill minns jag inte riktigt men ska å andra sidan betänka att det var en "höstmeny" men så särledes gott var det definitivt inte. Det var naturligtvis en upplevelse men prisvärt? Nähej!

#11
Jägaren
2010-10-25 20:32

789: Hmmm, det där lät ytterst märkligt. Några frågor:

1) Fanns det inget annat att välja på eller var det enda utbudet just den kvällen?
2) Kontrollerade ni inte innan ni åkte dit vad som fanns? På sådana här ställen är det ofta väldigt begränsade menyer eftersom kockarna annars inte kan leverera perfekta rätter.
3) Varför beställde du den här maten överhuvudtaget när du på menyn såg vad som skulle serveras?
Dock måste jag hålla med om att den menyn som du nämner var ovanligt "ovanlig".

#12
789
2010-10-25 21:25

Jägaren:
Där och då bjöds det eplicit på detta som ett menyförslag bland andra. Kanhända hade det att göra att det sällskap dvs mina arbetskamrater ansåg att vi skulle testa ngt "speciellt" varpå det blev som det blev. Kan nämna att flera i sällskapet ansåg att anrättningen dvs maten var utsökt medan jag å andra sidan hade, och har fortfarande, en divirgerande åsikt därom!

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.