Bild
Nästa artikel
Test av vägkrogar: Mälaren runt

Test av vägkrogar: Mälaren runt

Vägkrogar

Här hittar du den bästa maten runt Mälaren. Vi har testat 7 vägkrogar – några som är mindre bra, andra som är värda en omväg.

Skogshyddan är antagligen en väl bevarad hemlighet för bilister som svischar förbi på E20 söder om Strängnäs.  Den ligger på en höjd strax öster om samhället och är välkänd för Strängnäsborna och de bilister som brukar välja gamla Riksvägen genom samhället.

Strängnäs är en charmig stad intill Mälaren och värd en omväg. Här har stjärnkrögaren Christer Lingström överraskande öppnat en ny krog nere i hamnen.  Han har dessutom döpt den efter sin gamla tvåstjärniga restaurang Edsbacka krog i Sollentuna.

Edsbacka Bistro i Strängnäs är en av de tre bonuskrogar som vi valt att ta med eftersom utbudet på traditionella vägkrogar runt Mälaren är så ojämnt.

Husmanskost utan krusiduller
Christer Ekström som driver Café Skogshyddan på Långberget i Strängnäs är själv halva anledningen till att den restaurangen ligger i topp av de sju traditionella vägkrogar som testats på turen Mälaren Runt. Han är en krögare som känner de flesta av sina gäster och han sprider trivsel i lokalerna. Han berättar gärna om de tre dagens rätter som serveras måndag–fredag.

Den här dagen säljer Christer Ekström in fisken genom att avslöja att dillsåsen är hemlagad. Då och då står en kaffeöverraskning på disken, till exempel hembakade läckra små semlor à tio kronor.


På Skogshyddan serveras husmanskost utan krusiduller. Ofta klassiker som raggmunk  bruna bönor. Vår snabbenkät bland gästerna avslöjar att de flesta kommer hit åtminstone några gånger i vecka. Många är stammisar, av klädseln att döma hantverkare som jobbar i omgivningarna.

Vi funderade ett tag på om Skogshyddan var värd tre eller fyra bestick men den höga  servicenivån signerad Christer Ekström fick oss att stanna för en fyra, den enda på den här resan.

Vi som testar vägkrogar för Vi Bilägare har under åren lärt oss att väga samman mat, servicegrad, hygien och läge till ett slutbetyg där allt finns med. Vi har under de senaste 15 åren testat 100-tals vägkrogar. Vi är anonyma och vi betalar alltid själva för maten.

När en annan tidning nyligen utsåg Sveriges sju bästa vägkrogar blev vi överraskade både av tidningens arbetsmetoder och slutresultatet. Det visade sig att tidningen hade låtit sju regioner i sin organisation vardera utse en bra vägkrog, inte så mycket på grund av matkvalitet utan mer baserat på läge, p-platser och skyltar.

Maten viktigast
I Vi Bilägares vägkrogstester spelar alltid maten en avgörande roll, 60–70 procent av betyget bygger på hur det smakar.

I det här testet valde vi för första gången att ta med en Ikearestaurang, den vid Kungens kurva. Vi tillhör själva dem som brukar äta en tallrik köttbullar när vi köpt våra Billy-hyllor. Det brukar smaka helt okej och nu tyckte vi att Ikeakrogen var värd att jämföras med övriga restauranger runt Mälaren.

Maten ser alltid bra ut på Ikea. När man står med den där finurliga brickvagnen och ska välja ser alla rätter så läckra ut. Tyvärr hade fisken vi valde ett hårt, närmast oätligt torrt skal och resten av maten smakade inte så bra.

Men vi återkommer till andra Ikea-restauranger i kommande tester. Här finns en potential om kockarna börjar bry sig mer om maten och kanske inte bara hur den ser ut.

Gaggeska gården i Västerås var däremot en positiv överraskning. Trevlig lokal, bra salladsbord och god husmanskost. Och stort plus för att det ligger så vackert inne på Västerås eget Skansen.

Några av vägkrogarna i det här testet serverade buffélunch som i ett fall kostade 140 kronor. Då ingick även ett par desserter. Vi såg flera gäster som verkade gilla möjligheten att testa två lunchrätter plus dessert.

En Rastaanläggning öppnar snart i Arboga. Den testar vi vid ett senare tillfälle.

1. Dinners Ekolskrog
Bålsta
Öppet: 9–22.

Dinnerskedjan håller genomgående hög klass. Det handlar bara om fyra krogar i Sverige och en i Tyskland (Hermsdorf). Affärsidén är enkel:  gästerna ska bli hungriga så fort de kommer in på en Dinnerskrog och möts av frukt som störtexponeras strax innanför entrén. Så ser det ut även i Ekolskrog som har en välplanerad restaurangmiljö där man lätt hittar en ostörd vrå.

Dinners i Ekolskrog har ingen dagens rätt men däremot ett stort antal rätter under 100-lappen. Precis som på andra krogar i kedjan har man satsat på ett ”carvery”där köttet är helstekt och skärs upp vid beställningen. Det ger saftigare kött. Det går att välja mellan kokt och stekt potatis. Stekt visar sig vara bästa valet.

Vi väljer getostfylld biff (89 kr) och schnitzel (99 kr). Schnitzel är lite torr men getostbiffen smakar riktigt bra. Fläskfilé kostar 99 kr, biff 119 kr, rimmad lax 89 kr, vegetarisk buffé 89 kr och pasta 75 kronor.

Kaffet som kostar 11 kr är godkänt. Välskötta toaletter.

Betyg:  3/5

2. Scandic
Västerås
Öppet: 11.30–14 (lunch må–fre).

Stor lunchservering som ligger innanför en hotellentré. Valmöjligheterna består i att gästerna kan äta så mycket de vill från en välskött buffé där personalen hela tiden ser till att de tomma faten byts ut.

Den här dagen är alternativen stekt strömming med mos samt ört- och vitlöksglaserad fläskkarré. Priset för båda rätterna samt dessertbuffé är 140 kr och då ingår såväl måltidsdryck som kaffe. Fläskkarrén är bra, strömmingen däremot lite smaklös. Bra potatismos men mindre lyckad potatis. Sämst är dessertbuffén som påminner lite om det man kunde få i östländer på 80-talet. Mycket socker och lite konstiga färger.

Vi tycker att 140 kr är mycket för en lunch även om det på Scandic går att äta sig mycket mätt. Vi skulle hellre sett ett lägre pris och ingen dessertbuffé. Gästerna den här dagen verkar dock nöjda och vi ser flera som testar båda rätterna och dessertbuffén.

Beskt kaffe som har stått lite för länge. Okej städade toaletter ute i hotellentrén.

Betyg: 2/5

3. Gaggeska gården
Västerås
Öppet: 10–16 vard. Även öppet under helger.

Gaggeska gården, som drivs av två systrar, ligger inne på Vallby friluftsmuseum en liten bit från E18 i Västerås utkanter. Det är ingen större omväg och utanför Vallby ligger en stor parkeringsplats med gott om utrymme.

Huset är trevligt och den som har tur att hitta ett bord i det rum där lunchbuffén står har dragit en vinstlott. Det här är en av de trevligaste miljöerna vi hittade på resan runt Mälaren.

Den här dagen innehåller lunchbuffén lasagne, ärtsoppa och laxpaj. Priset är 80 kr inklusive sallad. Ärtsoppa är en rätt som ingen tycks kunna misslyckas med och det gäller även här. Allra bäst är dock lasagnen som verkar vara hemlagad. Bra salladsbord.

Restaurangen satsar på husmanskost och under en marsvecka serveras både isterband, raggmunk, pannbiff och strömming.

Kaffet lite beskt. Välstädade toaletter.

Betyg: 3/5

4. Hallsta Krog
Hallstahammar
Öppet 11–14 dagligen (lunch).

Vi har lite svårt att förstå oss på den här vägkrogen. Den ligger bra, byggnaden ser lite kul ut men maten är inte bra. Vi väljer wallenbergare med svampsås och ugnsbakad falukorv, båda 79 kr.

Wallenbergare som tillagas enligt konstens alla regler är en utmärkt rätt. Här serveras en torr pannbiff men en smaklös och ointressant svampsås.  Falukorven har dränkts i en ketchupröra som döljer alla eventuella smaker.

 À la carte-alternativen är rödspätta 85 kr, pytt-i-panna 75 kr och entrecote 135 kr. Salladsbordet är lite väl enkelt och kaffet beskt.

Acceptabla toaletter.

Betyg: 1/5

5. Rasta vägkrog
Arboga
Nygammal vägkrog som öppnar i april. Den ingår i Rasta-koncernen som numera har 20 restauranger runt om i Sverige.  De här lokalerna i Arboga har stått tomma i cirka ett år men en vägkrog som ligger  i korsningen  mellan två Europavägar kan kanske  bli framgångsrik.

6. Edsbacka Bistro
Strängnäs
Edsbacka Bistro är ingen vägrestaurang  men i  och med den här testresan har vi bestämt oss för att varje gång ta med någon eller några ”vanliga” krogar . De ska inte ligga för långt bort från den vägsträcka som testas. Edsbacka är ett bra val. Den ligger nere i hamnen i Strängnäs och lunchrätterna som serveras kl 11.30–16.00 (onsd–fre) är ibland billigare än till exempel den buffé som vi fick på Scandic i Västerås.

En mycket god torsk kostar 110 kr och en suverän pot au feu går på 155 kr. Då ingår visserligen inte kaffe men matkvaliteten är skyhögt över vad man får på en vägkrog. Edsbacka, som bara varit öppet sedan hösten 2010, kommer att bli en publiksuccé och det kan vara idé att beställa bord i förväg.

(Eftersom Edsbacka Bistro, Gripsholms Värdshus och Taxinge slott är lite lyxigare krogar vid sidan av huvudvägen har vi avstått från att betygsätta dem.)

7. Skogshyddan
Strängnäs
Öppet: 11–14 (lunch vardagar).

Skogshyddan är ett favoritställe för dem som gillar husmanskost. Restaurangen, som drivs av Christer Ekström,  ligger i ett charmigt hus på en höjd öster om Strängnäs. Här serveras dagligen tre bra lunchrätter, den här dagen bruna bönor, raggmunk och fisk med dillsås (70 kr).

Maten är vällagad utan att vara perfekt men det finns uppenbarligen någon i köket som kan navigera på husmanskostens stormiga hav. Att betyget tre bestick som vi först funderade på blev fyra beror på den trevliga miljön och ägaren. Vi trivs när vi kommer hit och får äta god husmanskost. Stort plus för att det kan dyka upp till exempel hembakta semlor för tio kr.

Kaffet bra och toaletten godkänd.

Betyg: 4/5

8. Gripsholms Värdshus
Mariefred

Mariefred är ett av de populäraste utflyktsmålen runt Mälaren. Den som är trött på områdets vägkrogar kan hitta tröst  på vardagar mellan kl 11. 30 och 14 då det serveras lunch för en lite dyrare peng.

Värdshuset är även öppet lörd–sönd mellan 12 och 22. Priserna på varmrätter varierar från 135 till 295 kr.  Hjälmaregös har alltid varit ett bra val.

9. Taxinge slott
Nykvarn

Taxinge, en bit från E20 mellan Södertälje och Mariefred, är också ett bra val  för den som tröttnat på vägkrogsmat. Taxinge har under perioden maj–aug öppet 11–18 dagligen. Innan dess handlar det om fred–sönd 11–16.

Taxinge är främst känt som ett ”kakslott” med massor av kaffebröd men här serveras också smörgåsar och pajer.  Den klassiska köttbullesmörgåsen kostar 65 kr, köttfärspaj 85 kr och räksmörgås 115 kr. Tårtbitarna går på 40 kr.

10. Ikea
Kungens kurva
Öppet: 09.30–19 alla dagar.

Vi hade hoppats lite mer på Ikeas restaurang men det som såg gott ut smakade inte så mycket. Ibland kan det vara enormt billigt att äta köttbullar (10–20 kr) men när man väl ska betala så kostar det alltid extra för sallad, dryck och kaffe. Slutsumman för våra två rätter inklusive allt blev ändå bara 138 kr och då ingick faktiskt en tårtbit. Billigt.

Däremot imponerade inte maten. Kapkummel för 59 kr var torr och oätlig medan fläskytterfilén för 65 kr var bara något bättre. Vår sammanfattning blev att maten ser god ut på Ikeas restaurang men den smakar inte så mycket.

Gott kaffe och välstädade toaletter.

Betyg: 2/5

Så testar vi

Vi Bilägares testpatrull besöker vägkrogarna anonymt och beställer in minst två rätter. När det är möjligt tar vi alltid dagens rätt.

Vi testar även salladsbordet, smakar på kaffet och undersöker hur det ser ut på toaletterna. Det allmänna intrycket av restaurangen vägs samman med omdömet på maten.

Tillsammans ger det ett slutbetyg som varierar från ett till fem bestick:

5: Utmärkt
4: Mycket bra
3: Bra
2: Godkänt
1: Underkänt

Taggar: Reportage,

Kommentarer

#1
Raymond K
2011-05-13 11:16

Svårt att hitta riktigt bra matställen utefter vägarna. Ser ofta gott ut i meny eller på bild men är ändå väldigt ofta ganska smaklöst, men det är väl förstås svårt att få riktigt bra kockar till vägkrogar. De bästa kockarna tar nog hellre jobb på finare restauranger, dom tjänar väl bättre där. Min erfarenhet är att mindre hamburgerbarer i mindre orter har oftast mer smakfull mat och detta beror väl på att deras mat inte ligger färdig i många timmar utan tillagas efter beställning.

#2
Konrad Bärnevik
2011-05-13 13:57

Billigt i år då vår dotter slutat äta. :)

#3
mercedesglk01
2011-05-13 15:29

Hej! Vägkrogar är i pricip alltid dåliga. Dock finns det en enkel och mycket trevlig lösning på problemet. Det finns nämligen fina restauranger på varje golfklubb och dessa är vekligen öppna även för icke golfare. Maten är mycket bättre än på vägkrogar och miljö är mycket finare och lugnare. Vi golfare kräver alltid god, vällagad, näringsrik mat till rimligt pris. Oftast dagen för 60-70 kr med kaffe och allt. Dessutom kan den som inte kör få både öl, vin och en liten nubbe. Och det finns faktiskt golfklubbar i massor, ofta väldigt nära stora vägar. Men tänk på att ni blir sittande länge....

#4
2011-05-13 16:45

Men du mercedesglk, nu var det just vägkrogarna som skulle testas - de som ligger utmed vägen och som för de allra flesta är de som är aktuella under resan. Att det finns bättre alternativ förstår alla, men det var inte om det artikeln handlade - eller ens skulle handla om. Dessutom är det ytterst få golfbanor som är geografiskt placerade så som vägkrogarna är det. Jag säger ordet igen: VÄGKROG! Inget annat.
Ditt inlägg kändes mest som ett uppdämt behov av att få tala om att du spelar moderatbandy.

#5
2011-05-13 22:08

"Vi golfare kräver alltid god, vällagad, näringsrik mat till rimligt pris"

HAHA ;)

#6
2011-05-16 08:21

Tycker mercedesgikt har 100% rätt ifråga om krogtipset.
Prova, så får ni smaka. (Golfbanor finns för många och de sprider sej över fina naturområden, likt cancersvulster. Men det är en politisk fråga. Ej en matfråga.)

#7
2011-05-17 14:43

Pender, även du är ute och cyklar. Jag upprepar: nu var det just vägkrogarna som skulle testas - de som ligger utmed vägen och som för de allra flesta är de som är aktuella under resan. Att det finns bättre alternativ förstår alla, men det var inte om det artikeln handlade - eller ens skulle handla om. Dessutom är det ytterst få golfbanor som är geografiskt placerade så som vägkrogarna är det. Jag säger ordet igen: VÄGKROG! Inget annat. Artikeln är alltså ingen artikel om mattips generellt sett. En alldeles speciell typ av restauranger skulle testas och testades också: V Ä G K R O G A R !!!

#8
2011-05-17 14:54

Jag kör gärna avsides vägen för att äta, det beror lite på vad för sorts resa jag är på förstås. Nu skulle jag nog inte, och har inte sökt mej till golfklubbar i det syftet men ställen som Edsbacka Bistro, Gripsholms Värdshus och Taxinge slott (som nämns i artikeln pucko) letar jag gärna upp under exempelvis en semestertripp ... Känns som att det spelar mindre roll om krubbet kostar 100 eller 200 vid enstaka tillfällen, i varje fall brukar priset oftast spegla vad man får ..

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.