Bild
Nästa artikel
Test av väghjälp och assistansförsäkring till bilen – här är bästa valet

Test av väghjälp och assistansförsäkring till bilen – här är bästa valet

Vi Bilägare granskar

Är en assistansförsäkring en bra räddning i nödsituationer eller pengarna i sjön? Vi tittar närmare på vad som ingår i assistansförsäkringarna.

Det kan låta bra att få hyrbil eller hotell och bärgning när något krånglar med din egen bil eller du har otur. Men i många fall täcker din vanliga bilförsäkring det som ingår i en assistansförsäkring utan att du behöver betala något extra. 

Först och främst, assistansförsäkringen har aldrig varit tänkt som gratis semesternöje med hotell och hyrbil utan som ett sätt att komma undan en besvärlig knipa. Något heltäckande försäkringsskydd är det inte fråga om, du är som helhet bättre skyddad i en vanlig helförsäkring. 

Är då en assistansförsäkring onödig? Det går att svara både ja och nej på den frågan, det beror helt på vilken försäkring du redan har. 

Titta först över din vanliga bilförsäkring. Vad som ingår där framgår av ditt kontrakt med försäkringsbolaget. Bärgningshjälp och hjälp med en krånglande bil ingår där också, i alla fall om du har hel- eller halvförsäkring.

Om du bara har trafikförsäkring kan du oftast inte ens teckna assistansförsäkring. För att den ska gälla krävs vanligen att du har minst halvförsäkring i din vanliga bilförsäkring. Om du har tillägg i din vanliga försäkring för hyrbil eller hotell är villkoren ofta bättre men du betalar också mer för tilläggen än vad en assistansförsäkring kostar. I ett sådant fall är assistansförsäkringen helt onödig. 

I andra fall finns det främst två fördelar med assistansförsäkringen. Dels att självrisken för bärgning i regel uteblir helt, dels att försäkringen täcker viss del av hyrbil eller hotellkostnad. Det gör inte den vanliga helförsäkringen.

Test av väghjälp och assistansförsäkring till bilen – här är bästa valet

Stöld och brand gäller också assistansförsäkringen oftast för. Tänk bara på att den inte ersätter en stulen eller utbrunnen bil, endast hjälp med eventuell bärgning och hotell eller hyrbil. Bärgningshjälp ingår i samtliga assistansförsäkringar, annars vore det missvisande.

Du kan till och med få hjälp om du kör slut på bränsle, fast just bränslet får du stå för själv. Hotell eller hyrbil blir bara aktuellt om din bil inte kan repareras samma dag, vanligen inom fyra timmar. 

Om en släpvagn kopplad till din bil råkar ut för punktering eller haveri gäller oftast inte assistansförsäkringen. I vissa fall kan du dock få bärgningen betald av försäkringen, men inte hyrbil eller hotell. Assistansförsäkringen gäller för bilen, inte släpet. Hos vissa bolag kan man köpa assistansförsäkring för veteranbil, mc, släp eller husbil, men här har vi koncentrerat oss på vanliga bilar.

"Många har betalat av ren slentrian och inte förstått att man måste säga upp försäkringen"

En del verkstadskedjor som till exempel Mekopartner och Mekonomen erbjuder en assistansförsäkring när du servar din bil hos dem. Kostnaden är inbakad i servicepriset. Den försäkringen är inte alls lika generös som den försäkring du betalar själv, till exempel är den inte giltig i hela Europa utan ofta bara i Sverige.

Dessutom – hos Mekonomen och Mekopartner krävs en självrisk på 895 kr om bilen är äldre än tolv år vid skada. Om du själv betalar assistansförsäkringen är självrisken noll. Dessutom är det inte säkert att de är gäller för ett helår utan kanske bara tre månader istället. Värdet av dessa ”gratis” assistansförsäkringar är klart begränsat. 

Konsumentverket riktade vid en granskning 2017 kritik mot företag som säljer assistansförsäkringar. Kritiken gällde otydlighet att det handlade om ett reklamerbjudande och inte en faktura. 

– En del konsumenter kände sig vilseledda, andra var mest irriterade för att de inte förstod direkt att det var reklam. Utskicken från de här företagen påminner om en
faktura med betalningsavi och många har gjort misstaget att betala i tron att det handlar om en vanlig försäkringsfaktura och inte att du faktiskt ingår ett nytt avtal, säger Martin Sollén, jurist på Konsumentverket.

– Det är tillåtet att skicka ut reklam med inbetalningskort, men det ställs höga krav på tydlighet. Vi har sett problem på området har därför drivit ett flertal tillsynsärenden på temat som bland annat resulterat i att det nu ska finnas reklamidentifiering på framsidan av kuverten.

Test av väghjälp och assistansförsäkring till bilen – här är bästa valet

En annan miss som konsumenter har gjort är att de struntat i att betala fakturan vid nästa tillfälle. En försäkring måste aktivt sägas upp. Att inte betala räkningen gäller inte som uppsägning. Det har vissa bilägare bittert fått erfara när de fått kravbrev från inkasso för att de inte betalt assistansförsäkringen. 

På Konsumenternas försäkringsbyrå får man en del frågor om assistansförsäkringar. Helen Bernerfalk är jurist där med ansvar för motorförsäkringar: 

– Många har betalat av ren slentrian och inte förstått att man måste säga upp försäkringen om man inte vill ha den längre. En del undrar om man verkligen behöver en assistansförsäkring, andra vill bara bli av med den. 

– Det finns också de som har äldre bilar som krånglar som upptäckt att försäkringen inte gäller för dem eller att den bara gäller någon gång per år. De blir förvånade när de inte får någon ersättning. 

– Sedan finns det personer som har bilförsäkring med ”stor produkt” från ett vanligt försäkringsbolag. Då gör en extra assistansförsäkring verkligen ingen nytta. 

I de flesta fall gäller assistansförsäkringen bilen, oavsett vem som kör den. Ett undantag finns – Assistansbolaget – där gäller försäkringen bara för en person, men för flera bilar registrerade på samma person. Bra om du är ensam i hushållet och har flera bilar, men dåligt om ni är flera i hushållet som kör en bil. I det sistnämnda fallet blir Assistansbolagets försäkring väsentligt dyrare än sina konkurrenter. 

Om du köper en assistansförsäkring, tänk då på att bara använda det larmnummer som är knutet till försäkringen. Om du ringer ett annat bärgningsbolag gäller inte assistansförsäkringen. Den gäller heller inte om du kör bil med körförbud, tävlar eller gör dig skyldig till trafikbrott.


Taggar: Reportage

Det kan låta bra att få hyrbil eller hotell och bärgning när något krånglar med din egen bil eller du har otur. Men i många fall täcker din vanliga bilförsäkring det som ingår i en assistansförsäkring utan att du behöver betala något extra. 

Först och främst, assistansförsäkringen har aldrig varit tänkt som gratis semesternöje med hotell och hyrbil utan som ett sätt att komma undan en besvärlig knipa. Något heltäckande försäkringsskydd är det inte fråga om, du är som helhet bättre skyddad i en vanlig helförsäkring. 

Är då en assistansförsäkring onödig? Det går att svara både ja och nej på den frågan, det beror helt på vilke

Är du tidningsprenumerant? Skapa din digitala inloggning.

Registrera
Digital prenumeration
Läs allt – Bli Premium-medlem

Det här är en del av vårt premium-innehåll. För att läsa vidare behöver du starta en prenumeration eller logga in ifall du redan har ett konto.

✅ Tillgång till alla artiklar ✅ Digital tidning ingår ✅ Exklusivt nyhetsbrev

Läs mer

Kommentarer

#1
2020-04-17 13:52

Min särbo hade en vägassistans som gällde henne, oavsett vilken bil hon åkte i. Den användes när vi fick punktering på en resa i min bil. Fungerade utmärkt.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.