Bild
Nästa artikel
Är ryckningarna hos motorn i Krister Himbergs Audi ett fel eller en egenskap?
Är ryckningarna hos motorn i Krister Himbergs Audi ett fel eller en egenskap?

Ryckig Audi A1– fel eller egenskap?

Reportage

Flera Audi A1 med 1,4-litersmotor har ryckig
motorgång – är det ett fel eller en egenskap?

Krister Himberg i Nyköping är ägare till en Audi A1 från 2017 med 1,4-litersmotor på 125 hk. Motorn i hans bil rycker ibland i kyla, speciellt märkbart vid varvtalen 1 800–2 000 v/min. Om ryckningarna beror på ett motorfel eller är en normal egenskap hos motorn råder det delade meningar om.

– Ryckningarna började i januari 2018, drygt en månad efter att jag köpt bilen. Motorn rycker oavsett om den är kall- eller varmkörd och ryckningarna har kommit i olika hastigheter. Men det är bara när det är kallt och minusgrader ute som ryckningarna märks, när det är varmare ute känns de inte alls. Ibland har det varit kraftiga ryckningar och motorlampan har varnat flera gånger, säger Krister Himberg.

Han har klagat hos både återförsäljaren där han köpte bilen och Audi Sverige som först gett honom svaret att ryckningarna beror på en egenskap i motorn. Det är inget fel i den bemärkelsen att något går att reparera, enligt återförsäljare och generalagent.

" Vi har inte hittat något tekniskt fel på den här bilen."

Audiverkstaden Söderbergs har provkört Krister Himbergs Audi och märkt av ryckningarna. Liknande ryckningar har också påträffats i andra exemplar som verkstaden provkört. Därmed drar de slutsatsen att det handlar om en egenskap hos bilen och inte ett fel. Söderbergs har skiftat tändspolar på bilen och gjort kontroller av motorelektronik utan att hitta några felkoder. De har också gjort kompressionsprov utan att hitta några avvikelser.

– Vi har inte hittat något tekniskt fel på den här bilen. När den var inne hos oss för att motorlampan lyste har vi kontaktat tekniker på Audi Sverige och fått rådet att uppdatera motorstyrdonet och det har vi gjort. Sedan dess har vi inte hört något om att ryckningarna skulle ha fortsatt, säger Johan Forss, verkstadschef för Audi på Söderbergs i Nyköping.

Samtidigt kallar verkstaden ryckningarna för ett fel i dokument till bilägaren ”har skiftat tändspolar mellan cylinder 1 och 2 samt mellan cylinder 3 och 4 ifall felet återkommer för att se om felet flyttar på sig”. Verkstaden har också noterat feltändningskoder på motorn.

Irene Bernald, pr-chef för Audi i Sverige:

– Vi har inget generellt problem med det beskrivna uppträdandet på denna motor. De upplevda störningarna kan uppträda under vissa förhållanden, som vid körning på låga varvtal under motorns uppvärmningsfas. Det beror på att motorn ännu inte kommit upp i temperatur så att lambdasonderna kan justera bränsleinsprutningen. Här har verkstaden bedömt att det är en egenskap. Tänds motorvarningslampan är det inte en egenskap. Verkstaden har inte lyckats få varningslampan att tändas och därmed inte kunnat återskapa kundens anmärkning.

– Fast det stämmer inte, säger Krister Himberg. Verkstaden har sett larmkoderna efter att motorlampan tänds. Då fick jag veta att motorn bara gått på två cylindrar vid ett par tillfällen. Och ryckningarna kommer inte bara när motorn är kall. Så fort verkstaden inte hittar något fel så blir det till en egenskap.

Varför Audi Sverige råder verkstäderna att göra en uppdatering om det inte är något fel på bilen får vi inte svar på. Om den här egenskapen eller felet finns på samtliga Audi A1 med den aktuella motorn kan inte Audi svara på. Samma motorteknik, 1,4-liters bensinmotor på 125 hk, finns även i andra modeller inom VW-koncernen, bland annat VW Golf och Skoda Octavia. Om dessa modeller kan ha samma ryckningstendenser eller om ryckningarna på sikt kan ge avgasrelaterade problem är oklart. 

Taggar: Reportage, Audi A1

Krister Himberg i Nyköping är ägare till en Audi A1 från 2017 med 1,4-litersmotor på 125 hk. Motorn i hans bil rycker ibland i kyla, speciellt märkbart vid varvtalen 1 800–2 000 v/min. Om ryckningarna beror på ett motorfel eller är en normal egenskap hos motorn råder det delade meningar om.

– Ryckningarna började i januari 2018, drygt en månad efter att jag köpt bilen. Motorn rycker oavsett om den är kall- eller varmkörd och ryckningarna har kommit i olika hastigheter. Men det är bara när det är kallt och minusgrader ute som ryckningarna märks, när det är varmare ute känns de inte alls. Ibland har det varit kraftiga ryckningar och mo

Är du tidningsprenumerant? Skapa din digitala inloggning.

Registrera
Digital prenumeration
Läs allt – Bli Premium-medlem

Det här är en del av vårt premium-innehåll. För att läsa vidare behöver du starta en prenumeration eller logga in ifall du redan har ett konto.

✅ Tillgång till alla artiklar ✅ Digital tidning ingår ✅ Exklusivt nyhetsbrev

Läs mer

Kommentarer

#1
2019-09-15 18:57

Ryckningar och underligt uppträdande med sporadiskt lysande motorlampa låter som normalt uppförande från en VAG produkt.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.