Bild
Nästa artikel

På sladdkurs med Varg-Olle

Reportage

"Varg-Olle" Nygren är en av svensk motorcykelsports största profiler. Men visste du att han fortfarande lär ut konsten att köra speedway? Och att totala nybörjare är välkomna att prova på? Vi Bilägares utsände tog chansen.

I senaste utgåvan av Vi Bilägare (11/2010) finns reportaget från The Olle Nygren Speedway School.

Det engelska namnet kommer sig av att stockholmssonen Olle Nygren redan på 1960-talet flyttade till England, där han efter sin egen aktiva tävlingskarriär startade speedwayskola för blivande elitförare. Efterhand blev det alltfler nybörjare som anmälde intresse att "släpa vänsterben".

Sedan 1997 gästspelar Olle Nygren varje år ett par helger med sin skola vid Täby Motorstadion utanför Ã-rebro.

Några förkunskaper krävs inte - till Varg-Olles skola kommer faktiskt killar (ytterst få tjejer, tyvärr) som knappast suttit på ett tvåhjuligt motorfordon tidigare.

För några år sedan sålde Olle Nygren sina motorcyklar med tillhörande utrustning och deltar numera bara som inhyrd lärare i kurserna. Verksamheten drivs numera av Brian Runesson i Ã-rebro, som ordnar "speedway-kul" och andra aktiviteter på stadens motorstadion även när inte Olle är med.

HUR? Kursen omfattar två dagar och kostar 4 150 kronor. Då ingår motorcykel (delas med en annan förare), bränsle, olja, hjälm, skinnställ, stövlar, handskar, släpsko. Om du har egen hoj och utrustning kostar kursen 1 600 kronor.

VAD? Kurshojarna har tvåventilsmotorer som ger cirka 60 hästkrafter. (Moderna speedway-maskiner har fyrventilsmotorer som ger mindre motorbroms men i gengäld har mer lättdoserad karaktär. En smaksak vilket man föredrar.)

Här finner du intervjuer med några deltagare samt mer information om kurserna. Reportaget läser du i Vi Bilägare 11/2010!
Taggar: Reportage
På sladdkurs med Varg-Olle
På sladdkurs med Varg-Olle

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.