Bild
Nästa artikel
För cirka 6 000 kronor kan du köpa ett körkort på nätet, utan att ha tagit en endaste körlektion.
För cirka 6 000 kronor kan du köpa ett körkort på nätet, utan att ha tagit en endaste körlektion.

Falska körkort säljs på nätet: ”En katt och råtta-lek”

Reportage

Med en enkel Googlesökning hittar du flera sajter som säljer falska körkort. Bakom sajterna gömmer sig kriminella nätverk som hävdar att körkorten kan registreras i Transportstyrelsens datorsystem.

Det är inget jättevanligt brott i Sverige, men trots det är sajterna många och de ligger helt öppna på Googles förstasida. De ser ut som vilka försäljningssidor som helst med kundrecensioner, köpinformation och bilder på glada människor.

Där kan du köpa dig ett körkort utan att du någonsin suttit bakom en ratt.

För cirka 10 000 kronor ska körkortet enligt säljarna även vara registrerat hos Transportstyrelsen och på en av sajterna hävdar de till och med att man ska kunna byta ut det mot ett nytt hos Transportstyrelsen när körkortet har gått ut.

Vi Bilägare har kontaktat flera av sajterna via mejl. Efter bara några minuter får vi svar från en person som kallar sig James. Han skriver på svenska men texten är troligen översatt via Google Translate.

Han berättar att ett falskt körkort kostar 550 euro (cirka 6 000 kronor) och att ett registrerat kostar 850 euro (cirka 9 300 kronor). Det ”riktiga” körkortet har enligt honom både hologram, vattenmärke och andra säkerhetsfunktioner och ska vara inlagt i Transportstyrelsens datorsystem.

Efter ytterligare några minuter får vi svar från en annan sida. En person som kallar sig Henry berättar att ett ”riktigt” körkort säljs för 13 000 kronor. Vi skriver tillbaka och frågar hur det är möjligt att de kan tillverka ett så kallat ”riktigt” körkort och får till svar:

”Vi har våra partners som arbetar direkt med transportavdelningen som kommer att hantera registreringsprocessen. Normalt tar det en vecka för den här processen, men vi har en fördel nu under coronaviruskrisen. Detta kan tas om hand på bara två dagar och levereras på ytterligare två dagar. Vi accepterar betalning med bitcoin och world remit.”

"Lätt att påstå"

Mikael Andersson, presschef för Transportstyrelsen vill inte gärna gå in i detalj på hur processen går till när de registrerar körkort, men han menar att det inte är särskilt trovärdigt att någon inom myndigheten skulle registrera falska uppgifter.

– Jag har väldigt svårt att tro att de skulle ha kontakter som skulle göra detta möjligt. Men det är ju lätt att påstå, det är svårt att verifiera om de talar sanning, säger han.

Enligt honom skulle det krävas en hel del för att falska uppgifter skulle kunna gå igenom systemet. Om detta ändå skulle vara möjligt skulle köparen kunna beställa ett körkort direkt från Transportstyrelsen istället för att köpa ett förfalskat körkort, vilket skulle göra hela förfalskningsprocessen onödig.

Lotta Mauritzson, brottsförebyggare för polisens nationella bedrägericenter menar att innehav och försäljning av falska körkort i Sverige är ett litet men återkommande problem.

– Det har funnits en massa sajter under årets lopp som lever ett tag, sen försvinner de. Det är en katt och råtta-lek.

Varför försvinner sajterna efter ett tag?

– De är nog rädda för att bli spårade.

Hon tror att nätverken bakom sajterna också är involverade inom andra kriminella verksamheter. Ofta kan man spåra sajterna till de webbhotell de använder och be dem stänga ner dem, men att få fast upphovsmännen är desto svårare.

– Får vi möjlighet försöker vi göra det så klart. Men det ska bevisas vem det är som ligger bakom en sån här sajt och det är där svårigheten ligger.

Enligt henne används körkorten främst till att stjäla någon annans identitet snarare än att försöka lura rättsväsendet ute i trafiken. Det rör sig alltså främst om id-kapningar där man använder en bild på sig själv fast med någon annans personuppgifter på kortet.

Antalet anmälda brott om förfalskade körkort i Sverige har minskat de senaste åren. Från 2016 till 2019 har antalet anmälningar gått från 244 till 135 stycken.

– Man har förändrat körkorten över tid. När en ny generation av körkort kommer så tar det ofta lite tid innan de som tillverkar falska körkort kan ställa om till det nya sättet.

Har det blivit svårare med tiden att identifiera ett falskt körkort?

– Det har blivit svårare, men det är fortfarande stor skillnad i material. Om man släpper ett kort i bordet så hör man skillnaden.

När Vi Bilägare frågade försäljarna var korten skickas ifrån fick vi svar från två sajter. Den ena hävdade att de skickas från en filial i London och den andra berättade att de fraktas från Tyskland. Men Lotta Mauritzson menar att dessa verksamheter även kan finnas i Sverige.

– Det har funnits fall där man har hittat utskrifter under husrannsakan. Även om hemsidan inte ser svensk ut är det ingen garanti att körkorten inte tillverkas i Sverige.

Att tillverkarna av de falska körkorten skulle kunna hacka Transportstyrelsens datorsystem eller ha kontakter på insidan tror även Lotta Mauritzon är högt osannolikt.

– Jag har hört de ryktena också, men jag tror inte att det är särskilt troligt.


Falska körkort säljs på nätet: ”En katt och råtta-lek”

Körkortet slopas som id-handling

Efter år 2022 ska körkortet inte längre fungera som en id-handling. Istället ska en ny och säkrare legitimation hjälpa polisen att motverka bedrägerier.

För drygt ett år sedan lämnade id-kortsutredningen över ett förslag till regeringen där man föreslår att endast polisen ska kunna utfärda statliga id-kort.

Förslaget skulle innebära att de id-handlingar som idag utfärdas av myndigheter som Skatteverket och Transportstyrelsen inte längre skulle gälla. Detta då de inte anses vara tillräckligt säkra.

Det id-kort som utredaren vill ska ta över som den viktigaste handlingen ska ha ansiktsbild och fingeravtryck på ett chip och det ska inte gå att ansöka om det utan att vara personligen på plats.

Vid ansökan ska polisen kunna kontrollera, med hjälp av ansiktsbilden och program för ansiktsavkänning samt fingeravtryck, om personen finns med i registret över id-kort och passregistret och om uppgifterna stämmer.

Id-handlingen ska ha en giltighetstid på fem år. Ett B-körkort behöver i nuläget förnyas efter 10 år. Den nya id-handlingen förväntas börja gälla år 2022.

Taggar: Reportage

Det är inget jättevanligt brott i Sverige, men trots det är sajterna många och de ligger helt öppna på Googles förstasida. De ser ut som vilka försäljningssidor som helst med kundrecensioner, köpinformation och bilder på glada människor.

Där kan du köpa dig ett körkort utan att du någonsin suttit bakom en ratt.

För cirka 10 000 kronor ska körkortet enligt säljarna även vara registrerat hos Transportstyrelsen och på en av sajterna hävdar de till och med att man ska kunna byta ut det mot ett nytt hos Transportstyrelsen när körkortet har gått ut.

Vi Bilägare har kontaktat flera av sajterna via mejl. Efter bara några min

Är du tidningsprenumerant? Skapa din digitala inloggning.

Registrera
Digital prenumeration
Läs allt – Bli Premium-medlem

Det här är en del av vårt premium-innehåll. För att läsa vidare behöver du starta en prenumeration eller logga in ifall du redan har ett konto.

✅ Tillgång till alla artiklar ✅ Digital tidning ingår ✅ Exklusivt nyhetsbrev

Läs mer

Så blir straffpåföljden

Den som tillverkar falska körkort gör sig skyldig till urkundsförfalskning vilket kan leda till fängelsestraff upp till sex år.

Att använda ett falskt körkort för att identifiera sig innebär brukande av falsk urkund. Om man använt ett falskt körkort för att på något sätt få ekonomisk vinning kan man även åka dit för bedrägeri.

Kommentarer

#1
2020-04-30 08:17

Heja alla nysvenskar som berikar vårat samhälle.

#2
2020-04-30 12:41

Inför ett teoriprov inför varje gång ett körkort förnyas, ett praktiskt körprov kräver mer av systemet, men visst skulle det vara möjligt om det bedöms som ett stort problem med dåliga förare i trafiken. Även osäkra/ovana förare är en risk i trafiken, själv tycker jag att det borde finnas någon form av regelbunden uppföljning för att behålla körkortet.

#3
2020-04-30 16:05

Förr byttes utländska körkort mot svenska utan någon kontroll över ev äkthet. Finns historier om hur man försökt byta in lånekort från stadsbiblioteket i Teheran till svenskt körkort...

#4
2020-05-03 11:06

Billigare att köpa körkort på nätet. Än att ta körkort på det vanliga sättet.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.