Bild
Nästa artikel

Blir Volvo C30 Årets Bil?

CAR OF THE YEAR 2007

Tre småbilar, två familjebussar, ett högbygge, en hybrid - och Volvo C30. En brokig samling bilar utgör finalisterna till titeln Årets Bil 2007. Att tippa vem som slutligen vinner vill nog ingen ge sig på.

- Finalplatsen är verkligen ett erkännande att C30 både märks och angår många, säger projektledaren Håkan Abrahamsson. Flera andra bilar är ju efterföljare till existerande modeller, men C30 är en helt ny typ av bil för Volvo och den är avsedd för nya kunder.

Huruvida finalplatsen även kan leda till en plats på prispallen för Volvo C30 är emellertid osäkert. Hittills har bara två Volvobilar tagit sig högt i Årets Bil-tävlingen. 1983 kom Volvo 760 trea efter Audi 100 och Ford Sierra. 1999 var Volvo S80 med bland finalisterna och kom på femte plats.

- Det vore en riktig skräll om vi skulle vinna Årets Bil, säger Håkan Abrahamsson. Bilarna från kontinenten har ju en tradition att ta hem tävlingen. Men vi är i alla fall med och konkurrerar och det är väldigt positivt för Volvo.

Av alla tävlande bilar utser juryn sju finalister. Men i år består listan för ovanlighetens skull av åtta nya bilar.

- Det beror på att det blev oavgjort om sjunde plats, förklarar generalsekreteraren i Årets Bil-juryn, Eduardo Ezpilicueta.

Ny teknik

Vilka bilar som kom jämsides in på sista finalplatsen är emellertid en hemlighet. Hur juryn har röstat inför finalen avslöjas aldrig.

Att två familjebussar är med bland de slutliga Årets Bil-kandidaterna är inte så vanligt. Men Citroën C4 Picasso och Ford S-Max är ett par sällsynt smarta varianter på busstemat.

Däremot blir nog ingen förvånad över att finna både Fiat Grande Punto, Peugeot 207 och Opel Corsa bland de bilar som kan vinna. Små, europeiska bilar favoriseras ofta av juryn. Det kan man utläsa ur vinnarstatistiken.


Titeln Årets Bil har delats ut sedan 1964. Av de 43 vinnarbilarna hittills är ungefär hälften i Golfklass eller mindre (fast Golf har bara vunnit en gång, 1992). Fiat har vunnit sammanlagt åtta Årets Bil-titlar, Renault sex.

I stadgarna för Årets Bil uppmanas juryn att särskilt beakta ny och användbar teknik. Antagligen var det den regeln som hjälpte Honda Civic till en finalplats. Den säljs ju också som hybrid.

Roomster är Skodas första finalist i Årets Bil och den är tillräckligt annorlunda, praktisk och prisvärd för att kunna placera sig högt.

I den slutliga omröstningen ska var och en av de 58 jurymedlemmarna fördela 25 poäng vardera på minst fem av de åtta finalisterna. Ingen bil får tilldelas mer än tio poäng. Juryn har nu knappt en månad på sig att fundera på vilken bil som är mest värd titeln Årets Bil 2007. Vinnaren utropas i mitten av november.
Taggar: Reportage

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.