Nästa artikel
BILAR ÄR ROCK´N ROLL
Reportage

BILAR ÄR ROCK´N ROLL

Publicerad 27 oktober 2008 (uppdaterad 21 september 2010)
Brustna hjärtan har inspirerat låtskrivare i alla tider, men när det ska var fart och fläkt, rock´n roll, då är det bilar som gäller. Vi Bilägares Nils-Eric Frendin bjuder nu på ett klassiskt reportage från 1998 - som tar upp allt från Chuck Berry till Eddie Meduza.
Guldåldern för bilmusiken var 50- och 60-talet. Platsen var förstås USA där bilen alltid varit kultur. Efter kriget blev bilen var mans egendom, en frihetssymbol som avspelade sig även i musiken. Chuck Berry, Beach Boys, Carl Perkins, Wilson Picket, Jackie Lee Cochran, Jan & Dean, Paul Revere & Raiders, Trashman, alla härjade de på topplistorna med billåtar.

Den som på allvar drog igång med rockiga billåtar var Chuck Berry. John Lennon lär ha sagt att om man skulle försöka ge rock´n roll ett annat namn vore det lika bra att kalla den Chuck Berry. Och visst ligger det något i det. Chuckens svängiga 50- och 60-talslåtar har influerat generationer av rockartister, Beatles, Stones, Hendrix, Springsteen för att nu nämna några.

Chucken gillade bilar. Första kärran lär ha varit en Ford 34:a Tudor, som köptes på avbetalning för 35 dollar. När karriären rullat igång och pengarna strömmade in gick han över till det glassigare märket Cadillac.

Många av hans sångtexter handlade om bilkörning, rafflande biljakter eller utflykter på tu man hand med en snygg "babe" vid sidan om sig i framsätet.

Så var fallet med den allra första skivan "Maybellene" som spelades in i Chicago 1955. Den blev förstås en hit och tillika början på en sagolik artistkarriär. Sångtexten som från början hade titeln "Ida May" handlar om hur Chucken med sin Ford V8 kör ikapp med Maybellene i en Cadillac Coupé de Ville. Det våldsamma racet får Forden att börja koka men en regnskur kyler ner motorn och till slut hinner Chucken ifatt Cadillacen i en uppförsbacke.

 "I saw Maybellene,
in a Coupé de Ville
Cadillac rollin
on the open road
Nothin´outruns
my V-8 Ford"

En annan Berryklassiker på biltemat är "No particular place to go". Den handlar om en månskenstur i bil med en vacker dam som slutar snöpligt när inte säkerhetsbältet går att lossa.

"Can you image
the way I felt,
I couldn´t unfasten
her saftey belt".

Den verkliga storhetstiden i billåtssammanhang var 60-talets första hälft. Centrum för det hela var Kalifornien med soliga beacher, välsvarvade badbrudar, surfing och hot rods. En livsstil som snabbt bejakades av tonårsgenerationen.

Naturligtvis fick den sin egen musik, "The California sound", och de främsta företrädarna för den var grupper som Beach Boys och Jan & Dean. Under några år gjordes hundratals skivinspelningar och nya grupper såg dagens ljus stup i kvarten. Många av dem hade en enda hit och försvann sedan in i historiens glömska men en del, som hade det där lilla extra, stod sig bra och står sig än idag.

Sångtexterna under den här eran handlade om framför allt två saker - surfing och hot rods. Hot rod på den tiden stod för en trimmad och uppsnofsad standardbil. En Cheva, Ford, Mercury eller Pontiac till exempel. Den som hade den vassaste och häftigaste kärran var kung på gatorna.

Den låt som verkligen satte fart på hot rod-musiken var Beach Boys hit 409 (baksidan på Surfin Safari) från 1962. Sifferkombinationen 409 är cylindervolymen, uttryckt i tum (6,6 liter) i Chevrolets klassiska big block motor, som bland annat satt i fenmonstret Impala.

Låten skrevs av Brian Wilson, då 19 år, och låtskrivarfenomenet Gary Usher. Under en biltur gick snacket om vilken bil som var deras absoluta drömkärra. Det visade sig att båda två gick och suktade efter en Cheva med den nya 409-motorn. Där i bilen kom de första textraderna till den blivande superhiten.

"She´s real fine my 409, my 409.
I saved my pennies and I saved my dimes,
for I knew there would be a time,
when I would buy a brand new 409.

409:an var den låt som säkrade Beach Boys kontrakt med skivjätten Capitol Records och därmed den världskarriär som följde.

50 låtar på en månad
Gary Usher var verkligen fenomenal på att skriva låtar och hade hundratals på sitt samvete. Han var djupt inblandad i Beach Boys framgångar, men innan dess skrev han många låtar tillsammans med radiodiscjokeyn Roger Christian. Båda var dragracing-fantaster och mycket av inspirationen  till sångtexterna kom från den miljön.

Under en månad 1963 satte de ett bisarrt rekord genom att komponera och spela in 50 hot rod-låtar. Snacka om att inspirationen rinner till.

Gary, som dog 1990, fick aldrig sin dröm om en 409:a uppfylld. När han hade pengar nog för att köpa en var en Plymouth 426 Hemi Superstock en betydligt häftigare bil.

Ford leder låtligan
vissa bilmärken blev mer omsjungna än andra. Ford Mustang var en het bil på 60-talet och den förekom flitigt i sångtexterna. Vem minns inte " Mustang Sally" med Wilson Picket t ex. Lägger man ihop alla Ford-modeller är det nog detta bilmärke som förekommer flitigast i låtsammanhang.

På andra plats, slagen med en noslängd, ligger Cadillac. Cher och Bruce Springsteen är två av många artister som sjunger om det märket och vi får väl inte glömma våra svenska storheter från 60-talet - Hep Stars. I mars 1965 fick de sitt stora genombrott när de första gången medverkade i TV, i programmet Drop In med just Cadillac. Låten gick rakt in på Tio i topp och snart var Hep Stars ett hett namn i hela Norden.

Så värst mycket ljuv musik har inte våra svenska bilmärken Volvo och Saab inspirerat till, men några låtar har det blivit. Volvo P 1800 blev en låt med gruppen Daytonas och Volvo har besjungits av rockbandet Medallions och Eddie Meduza. En riktig färsking i sammanhanget är Svenne Rubins "En gammal Amazon".

Det är ännu mera tunnsått med Saablåtar - den enda vi lyckats uppbringa är "Drivin in my Saab" med den numera insomnade Norrköpingsgruppen Sonic Surf City. En rejäl hyllning till Saab V4:a som förefaller lite obegriplig eftersom Surf City var ett 90-talsband och V4:an näst intill veteranbil då. Men varför skulle man inte kunna göra låtar om veteraner?

Det finns många flera svenska artister som sjunger billåtar. Roxettes tar en tur "In my car", Robban Broberg sjunger om en likbil och Ulf Lundell om "En gammal Dodge". Orup är ett känt Merca-freak som kan tänka sig att ge flickvännen det mesta av sina ägodelar men ryter till "Du får inte min Mercedes". Kisa Magnusson och Heta och Feta linjen gjorde Janis Joplins "Mercedes Benz".

Nils-Eric Frendins reportage är från 1998, och sedan dess har en hel del hänt. I länken bredvid hittar du en billåtslista men några hundra låtar - är dina favoriter med? Annars borde du bjuda på dina favoriter i kommentarsfältet.

Missa inte heller att tävla om en iPOD!

 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2008-10-27 12:31
Erik (ej verifierad)

Allmänbildande!

#2 • Uppdaterat: 2008-10-28 17:26
Mufflon (ej verifierad)

En artikel om bilmusik som inte nämner Kraftwerks "Autobahn"? Hmpf!
Wir fahr'n fahr'n fahr'n auf der Autobahn
Vor uns liegt ein weites Tal
Die Sonne scheint mit Glitzerstrahl
Die Fahrbahn ist ein graues Band
Weisse Streifen, grüner Rand
Jetzt schalten wir ja das Radio an
Aus dem Lautsprecher klingt es dann:
Wir fah'rn auf der Autobahn...

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.