Bild
Nästa artikel

Bästa vägkrogarna längs E4:an – bara en får högsta betyg

Reportage

Att laga god mat nära vägen har visat sig vara en svår konst. Vår matpatrull har testat 16 restauranger på sträckan Jönköping–Helsingborg och flera av dem får uruselt betyg. Men en lyckas sensationellt bra. Här finns bästa käket på södra E4.

Sveriges mest trafikerade väg. Tiotusentals människor som passerar varje dag. Nog borde det finnas underlag för bra vägkrogar utmed södra delen av E4:an.

Många är också de som känner sig kallade att locka hungriga resenärer. Om vi räknar bort de stora kedjorna som lägger köttpuckar mellan bröd finns ett femtontal restauranger på sträckan Jönköping–Helsingborg som kan kallas vägkrogar.

Våra enkla kriterier är att restaurangen ska ligga alldeles i närheten av vägen, det ska vara smidigt att parkera och det ska serveras dagens lunch, helst för under hundralappen.

Old Mikes Diner i Ljungby och Örkelljunga faller egentligen utanför ramen, det finns ingen dagens och priserna är lite högre, men eftersom den nystartade kedjan än så länge bara finns på desssa två ställen väljer vi att ta med den ändå.

Lite dyrare än snittet är också lunchen på Restaurang Syltan som finns på konstmuseet Vandalorum på åkrarna utanför Värnamo. Lunchen för 125 kronor känns dock som rena fyndet. En snitsig innekrog skulle kunna servera samma sak som varmrätt och ta dubbelt så mycket betalt.

Vi Bilägares testpatrull har ätit sig igenom fler än 70 vägkrogar de senaste åren och aldrig tidigare har högsta betyget, fem av fem bestick, känts mer självklart.

Annars är mycket av E4-maten av typisk vägkrogsstandard. Vissa ställen är dock bättre än andra, några ska man akta sig för!

Torsviks värdshus, 2/5. »Ett oskick som nästan borde vara kriminellt.«
Torsviks värdshus, 2/5. »Ett oskick som nästan borde vara kriminellt.«

1. TORSVIKS VÄRDSHUS

Torsvik | 2/5 | öppet: 8–20, dagens 11–15

Vad är mer vägkrog än schnitzel? Den som serveras som dagens lunch på Torsviks värdshus (89 kr) påminner dock mer om en omelettinlindad köttbit. Paneringen kan inte innehålla mycket annat än ägg, annorlunda men helt okej.

Det andra alternativet är torsk, panerad den också. Fiskbiten är rejäl men smakar inte så mycket och den degiga paneringen har sett sina bästa dagar. Potatisen har skinn, ett oskick som nästan borde vara kriminellt.

”Det finns någon i köket som kan laga mat”, heter det i en gulnande lokaltidningsartikel som sitter vid ingången. Texten refererar till ett vägkrogstest i Vi Bilägare från 2009. Sedan dess verkar det ha gått utför. Vi kan dock skönja vissa ansträngningar, bland annat när det gäller de smakrika såserna.

En lite sliten känsla hänger annars över stället. Muren vid entrén verkar ha blivit påkörd, tegelstenar ligger på backen. På uteplatsen frodas ogräset. Toaletten är av äldre modell men välstädad. Kaffet är rykande hett och smakar hyggligt (betyg 3 av 5).

Som à la carte finns bland annat köttbullar (85 kr), veckans rätt för 99 kr (ryggbiff vid vårt besök) och lax på planka (175 kr).

Road Star, 1/5. »Maten lobbas upp på tallriken.«
Road Star, 1/5. »Maten lobbas upp på tallriken.«

2. ROAD STAR

Hyltena | 1/5 | öppet: 8.30–22, dagens 11–15

Det här måste vara rekord i oaptitlig servering. Maten lobbas verkligen upp på tallriken.

Fläskgrytan, ett av fyra lunchalternativ (89 kr), är sannerligen ingen fröjd för ögat. Den känns ”hemlagad” men lyckas på något sätt vara totalt smaklös och den sönderkokta potatisen är bara sorglig.

Grekiska biffar låter roligare än vad det är. Biffarna är gryniga med svampig konsistens och till det serveras en stabbig sås som skinnat sig och överkokt potatis.

Förmodligen är det bättre att hålla sig till pizzorna och grillrätterna, det verkar de flesta gästerna göra.

Lokalen känns nedgången, inte minst toaletten som luktar fuktskada. På värmeplattan under kaffekannan ligger några mynt men kaffet smakar bränt ändå, trots att det bara är ljummet (betyg 1 av 5).

Ljuspunkten är den vänliga personalen som verkar vara vid gott mod. Det krävs dock en ordentlig uppryckning om vi ska överväga att stanna här igen.

Götaströms värdshus, 3/5.
Götaströms värdshus, 3/5.

3. GÖTASTRÖMS VÄRDSHUS

Skillingaryd norra | 3/5 | öppet: 8–18, dagens 11–15

Redan vid brickdisken märker vi att det här är ett kliv upp i kvalitet. Tänka sig, en vägkrog som lägger upp maten med varsamhet!

Wallenbergaren som är det ena av två lunchalternativ (95 kr) är en ”hemlagad” biff med god kryddpepparsmak och frasig panering. Till det serveras finfint potatismos och brunsås, tyvärr inte skirat smör.

Den panerade spättan är perfekt tillagad men en riktig saltchock. Har köket tagit fel på krydd- och decilitermått? Gurkmejasåsen är om möjligt ännu mer salt.

Restaurangen ligger i ett stort motellkomplex mellan E4:an och en golfbana. Skylten mot vägen är en av sträckans största och här stannar många bussar.

Salladsbuffén är bättre än snittet, kaffet på termos gott och fylligt (betyg 4 av 5), toaletten välstädad.

Absolut inget dumt alternativ för lunch tre mil norr om Värnamo.

Rasta Klevshult, 2/5. »Det luktar halvfabrikat lång väg.«
Rasta Klevshult, 2/5. »Det luktar halvfabrikat lång väg.«

4. RASTA KLEVSHULT

Klevshult | 2/5 | öppet: 7–23, dagens 7–23

Rasta har numera 25 anläggningar runt om i landet, bara på den här sträckan finns kedjan på tre ställen. Restaurangen i Klevshult ligger några hundra meter från E4:an i ena änden av en jättelik buss- och lastbilsparkering.

Som vanligt på Rasta är menyn lång med bland annat köttbullar (96 kr), pannbiff (96 kr), räksallad (99 kr) och två dagens lunch (96 kr). Lunchen får man själv fiska upp ur kantiner, bra för att välja portionsstorlek men det ser ganska slafsigt ut.

Maten är den enklaste enkla, den går ned men saknar finess. Korvgrytan tar oss tillbaka till skolbespisningen och det luktar halvfabrikat lång väg.

Pytten serveras utan ägg och stekytan har mjuknat av varmhållningen.  Värre är dock att maten är fisljummen. Vi är en hårsmån ifrån att lämna tillbaka tallriken och kräva ny mat.

Apropå tallrikar är de ovanligt små. Vi kan inte bestämma oss för om det är ett tecken på snålhet eller ett sätt att minska svinnet.

Lokalen är nedsläckt och en tv med gårdagens handboll står påslagen. Salladsbuffén är hyfsad. Kaffet blaskigt och återigen bara ljummet (betyg 2 av 5). Toaletterna rena.

Nja, särskilt sugna på att återvända blir vi inte.

Restaurang Syltan, 5/5. Toppklass! Längst till vänster: vitlöksbakad aubergine med ragu på puylinser, tomat, rotselleri, morot och sesamkräm. Längst ned till höger: kryddstekt kyckling från Mariebergs gård i Trollhättan, dillrisotto, skånsk sparris och sötsur dillsky.
Restaurang Syltan, 5/5. Toppklass! Längst till vänster: vitlöksbakad aubergine med ragu på puylinser, tomat, rotselleri, morot och sesamkräm. Längst ned till höger: kryddstekt kyckling från Mariebergs gård i Trollhättan, dillrisotto, skånsk sparris och sötsur dillsky.

5. RESTAURANG SYLTAN

Värnamo Södra | 5/5 | öppet: 11.30–16, dagens 11.30–14

Oj! Tallrikarna som serveras vid bordet sprakar av färger och upp virvlar doften av färska kryddor. Som med ett trollslag förflyttas vi från vägkrog till finkrog.

Titta bara på bilden här intill och ta in beskrivningen av maten. Det här är något annat än industriell brunsås!

Kycklingen med frasigt skinn, perfekt al dente risotto och spänstig sparris har texturer som nästan aldrig finns på vägkrogar. Rikligt med parmesan och en otroligt smakrik sky spär på lyxkänslan.

Auberginen med krispigt yttre och krämigt inre är lika läcker och ännu mer fräsch. Bra men relativt enkla råvaror har förvandlats till något större än summan av delarna.

Vägkrogspatrullen brukar lämna en del av maten för att överleva testdagarna men inte här.

De två lunchalternativen kostar 125 kr men känns oerhört prisvärda med tanke på kvaliteten. Övriga rätter är isterband från Örserum (169 kr) och färsk tagliatelle (165 kr).

Restaurangen finns inne på konstmuseet Vandalorum som ligger i några faluröda lador en minut från motorvägen. Lokalen är ljus och det råder en lite ”viskig” biblioteksstämning.

Pigg sallad, gott kaffe (betyg 5 av 5) och fräscha toaletter fullbordar saken. Vi lyfter på hatten och delar ut ett rungande toppbetyg till Sveriges kanske bästa vägkrog.

KÖKSCHEFEN: VI ÄLSKAR ATT LAGA MAT

Grattis till testvinsten!

– Nämen gud, vad glada vi blir! säger Christian Ek, kökschef på Restaurang Syltan.

Hur kan ni vara så bra?

– Från början var tanken att det här skulle vara ett café. Sedan kom jag med i bilden 2013. Jag var köksmästare på Toftaholms herrgård och kände att jag ville göra något annat. Vi försöker sätta maten på kartan och lagar allt från grunden. Det är hjärtat i hela verksamheten. Vi jobbar bara med svenska råvaror och gärna lokalproducerat. Vi älskar att laga mat.

Ser ni er som en vägkrog?

– Det gör vi faktiskt. Vi har både E4:an och 27:an utanför och speciellt på helger är det otroligt mycket folk som hittar hit. Vi har folk som kommer från alla möjliga håll och kanter som vill äta våra berömda isterband. Det är roligt! Annars satsar vi på traditionell husmanskost, kanske med en touch av något lite finare. Vi har lite finare upplägg på tallriken och jobbar mycket med ögat och smakerna och framför allt råvarorna. Det är vår röda tråd.

Vad tycker du om vägkrogar generellt?

Jag har ganska dåliga erfarenheter. Man satsar inte så mycket på kvalitet, det är mer kvantitet.

Varför är det svårt att driva en bra
vägkrog?

– Jag tror att det ofta är svårt att hitta kockar. Vägkrogar klingar kanske inte jättestarkt hos kockar. Ska man driva en vägkrog måste det komma in en eldsjäl som kan restaurangbranschen och har en målbild om vad man vill göra. Det går inte att tänka att man ska tjäna pengar genom att använda billiga råvaror. Det funkar inte så. Gästerna kommer inte tillbaka.

Varför är er lunch dyrare än snittet?

– Det handlar mycket om råvarorna. Vi är kravcertifierade och köper miljömärkt. Vi har lite högre pris men jag har inte hört några kommentarer om det. 125 spänn för den husman som man äter här, för mig är det billigt.

Hotell Vidöstern, 3/5.
Hotell Vidöstern, 3/5.

6. HOTELL VIDÖSTERN

Värnamo Södra | 3/5 | öppet: dagens 11.30–14.30, middag 18–21

Det är svårt att mäta sig med Restaurang Syltan på andra sidan E4:an. Hotell Vidöstern är mer som en vanlig vägkrog, fast maten är lite bättre än vanligt.

Tidigare höll kedjan Dinners till i samma byggnad men det är tio år sedan nu. Vid brickdisken möts vi av två tallrikar, en med panerad fisk och en med spagetti och köttfärssås, som visar hur dagens lunchalternativ ser ut (95 kr).

Fisken har tjock och frasig panering och smakar som en bättre fish and chips. Hur köket kan lyckas med detta och sedan paja helheten med skinnpotatis är en gåta.

Köttfärssåsen lassas upp som en riktig skogshuggarportion. Såsen är välkryddad och toppad med parmesan, pastan osalt och överkokt. Återigen klarar köket det svåra och svajar med det enkla.

På salladsbordet finns egna grönsaksinläggningar, kaffet är helt okej (betyg 3 av 5). Toaletterna rena.

Om Restaurang Syltan skulle vara stängt är Vidöstern ett habilt lunch-alternativ.

Rasta Värnamo, 2/5.
Rasta Värnamo, 2/5.

7. RASTA VÄRNAMO

Värnamo Södra | 2/5 | öppet: 6–24, dagens 11–20

På samma sätt som grannen Biltema ser Rastas nya anläggning ut som ett stort betongblock som släppts ned på åkern vid trafikplats Värnamo Södra. Charmigt är kanske inte det första ordet vi kommer att tänka på.

Insidan är nästan en kopia av kedjans restaurang i Markaryd, det är luftigt och det finns plats för många. Vi beställer en dagens rätt (98 kr) som är sejfilé i räk- och dillsås, samt köttbullar (96 kr) från à la carte-menyn.

Köttbullarna ger den kladdiga serveringen ett ansikte. Anrättningen är dränkt av brunsås och personalen har inte brytt sig om att torka bort stänket från tallrikskanten. Bollarna ser ut att vara ”hemmarullade” men smaken är omisskännligt Mamma Scan.

Sejfilén serveras med så mycket sås att översvämningsvarning måste utfärdas. Fisken är torr och räkorna sega, att såsen smakar dill är alltid något.

Rasta skryter i sin egen tidning om att kaffet är ”vägarnas bästa” och visst smakar det helt okej (betyg 3 av 5). Toaletten välstädad.

Öppettiderna är ett trumfkort men annars finns så mycket bättre matställen i närheten.

Motell Värnamo, 3/5. »Salt, flott och gott!«
Motell Värnamo, 3/5. »Salt, flott och gott!«

8. MOTELL LAGAN

Lagan | 3/5 | öppet: 6.30–22, dagens 11–15

Den här delen av Småland kör hårt på älgturismen. Precis intill Motell Lagan ligger en ”elchpark” som verkar locka många tyskar. Motellet serverar också älggryta (139 kr) för den som hellre äter skogens konung.

Restaurangen känns nyrenoverad och menyn som visas på tv-skärmar glittrar och rör på sig. Doften av nybakad kanelbulle möter oss i entrén. Dagens lunch kostar 99 kr och vi får välja mellan helstekt fläskytterfilé, raggmunk, räksallad och grillad laxsallad.

Raggmunkarna är gjorda enligt konstens alla regler, precis lagom frasiga, och fläsket lika välstekt. Salt, flott och gott!

Ytterfilén är inte alls lika rolig, det magra köttet är segtuggat som en skosula. Vi fick välja mellan stekt och kokt potatis och valet föll på stekt, alltid ett säkrare val på vägkrog. Potatisen har skalet kvar och smakar oklanderligt, tack för det.

Salladsbordet är lite vassare än snittet, kaffet helt okej (betyg 3 av 5) och toaletten hyfsat städad. Sammantaget en typisk vägkrog som ändå känns välskött och lite ombonad.

Hotell E4:an Ljungby, 3/5. »Kanske har personalen en dålig dag.«
Hotell E4:an Ljungby, 3/5. »Kanske har personalen en dålig dag.«

9. HOTELL E4:AN LJUNGBY

Ljungby Södra | 3/5öppet: dagens 11–14

Hotellet vid Ljungbys södra infart satsar på att locka barnfamiljerna. Skyltar utanför berättar om gratis barnmeny och på uteplatsen finns en hoppborg. För de äldre lyfts planksteken (136 kr) fram som en specialitet.

När det gäller dagens lunch (99 kr) finns inte mindre än fem alternativ: fläskpannkaka, högrev i dillsås, panerad rödspätta, räksallad och tacotallrik.

Kanske har serveringspersonalen en dålig dag eller så slarvar man helt enkelt. Uppläggningen är nämligen osedvanligt slafsig, till och med för en vägkrog.

Högrevsbitarna är i alla fall goda, det möra köttet vittnar om lång tillagning, och dillsåsen går i klassiskt sötsyrlig stil. Dessutom är den kokta potatisen bra tillagad – dra på trissor!

Fläskpannkakan visar sig vara vanliga pannkakor med en skopa stekfläskbitar över. Helt okej men väldigt enkelt.

Salladsbordet är ganska sunkigt med många bruna blad. Kaffet starkt och fylligt (betyg 4 av 5). ”Städtimern” på toaletten visar att senaste städningen utfördes för fem dagar sedan men det ser ut att vara hyfsat rent.

Några detaljer skulle behöva slipas men betyget blir ändå en trea, "medel".

Bolmen fisk, 2/5.
Bolmen fisk, 2/5.

10. BOLMEN FISK

Hamneda | 2/5 | öppet: 10–17

Det lilla rökeriet ligger precis bredvid E4:an och serverar varm och kall mat. Ändå finns ingen kniv-och-gaffel-skylt ute på vägen, bara märket med kaffekoppen. Att fisken står i centrum och både röks och serveras på plats tycker vi låter som utmärkta förutsättningar för en annorlunda vägkrog.

Serveringen är liten och känns som ett café. Kanske att skyltningen är rätt ändå? Här finns också en fiskdisk för den som vill köpa med sig olika läckerheter.

Lax dominerar menyn: laxtallrik (139 kr), laxsallad (119 kr), laxburgare (89 kr) men det finns också rätter som schnitzel (99 kr) och kycklingnuggets (99 kr).

På laxtallriken väntar en varmrökt dubbelfilé av hög kvalitet, kalasgott men varför är firren kylskåpskall? Tillbehören är urtråkiga, smaklös potatisgratäng och en tinad salladsmix på ärtor, majs och paprikabitar, samma som flera vägkrogar använder. Laxsalladen är oväntat nog en likadan filé med likadan salladsmix och två sladdriga burksparrisar. Slappt, tycker vi.

Kaffe med märklig bismak kostar 19 kr (betyg 2 av 5). På toaletten är torkhanddukarna slut.

Den prunkande omgivningen inbjuder till utelunch men kanske är det bättre
att handla med sig fisken.

Wärdshus Tranan, 1/5. Kör förbi!
Wärdshus Tranan, 1/5. Kör förbi!

11. WÄRDSHUS TRANAN

Strömsnäs-Traryd | 1/5 | öppet: 8–21, dagens 11.30–15.30

Värdshus som stavar med W är sällan ett gott tecken. Restaurangen i hörnet av en sliten industribyggnad skriver på sin hemsida att man ”tror starkt på lokala ingredienser och traditionella recept”. Denna tro verkar vara långt från fanatisk. Lokalen och den slafsiga lunchbuffén (85 kr) är snarare starkt aptitdämpande.

Isterband och stuvad potatis låter gott och det är också korvarna men stuvningen är mest slemmig och potatisen misshandlad. Den panerade spättan har så hård skorpa att den är svår att penetrera. Fisken är torr och full av ben. Salladen är pliktskyldig, kaffet tunt och bränt (betyg 2 av 5), toaletten sliten men ren. 

Vi ser ingen anledning att stanna här.

Rasta Markaryd, 2/5.
Rasta Markaryd, 2/5.

12. RASTA MARKARYD

Markaryd Södra | 2/5 | öppet: 6–24, dagens 11–20

Ännu en filial av Rasta och precis som i Värnamo handlar det om en betonglada av samma sort som finns vid alla dessa handelsplatser runt om i landet. Här serveras dagens lunch som buffé och vi får välja mellan ”tisdagsspecial” (94 kr), gräddstuvad pytt (96 kr) och levergryta (96 kr).

Upplägget är ganska rörigt med kantiner i flera rader och lock som ska lyftas. Mannen framför oss i kön bränner sig på en skållhet serveringsslev, tack för varningen.

Levergryta är en ovanlig lunchrätt i dessa dagar och efterfrågan lär väl inte skjuta i taket av denna tolkning. Leversmaken är tydlig men köttbitarna är segare än tuggummi.

Tisdagsspecial innebär stekfläsk tillsammans med en slags vägkrogarnas ”best of”: raggmunk, bruna bönor och tjock gräddsås. Tillbehören får man själv plocka men fläsket finns bakom disken och serveras av personalen. Smakar helt okej.

Kaffet är menlöst (betyg 2 av 5), toaletten välstädad.

Bästa vägkrogarna längs E4:an – bara en får högsta betyg

13. ANGUS GRILL 73:AN

Skånes Fagerhult | 2/5 | öppet: 10–18, dagens 11–15

Nedanför det så kallade ”godisflyget” finns vägkrogen som erbjuder den billigaste lunchen längs den här delen av E4:an, 79 kr. Två olika rätter ska finnas att välja mellan men den ena är slut när vi kommer. På den övriga menyn finns bland annat köttbullar (99 kr), kyckling-spett (99 kr) och angusburgare (179 kr).

Köket gör det enkelt för sig och serverar panerad sill och köttbullar med likadana tillbehör: potatismos, lingonsylt och en tinad salladsmix. Sillen är god, moset okej, men den trista grönsaksblandningen är ett helt onödigt halvfabrikat.

Köttbullarna smakar som den vanliga köpevarianten, gräddsåsen har en oväntat fast konsistens som påminner lite om crème brulée.

Salladsskålen innehåller ledsna grönsaker, kaffet är nybryggt men smakar bränt diskmedel (betyg 1 av 5). Toaletten acceptabel.

Någon större trivsel infinner sig inte i den barackliknande lokalen. Maten duger kanske om man vill spara några kronor men det är inget ställe att ta en omväg för.

Old Mike's Diner, 3/5.
Old Mike's Diner, 3/5.

14. OLD MIKE'S DINER SKÅNEPORTEN

Örkelljunga | 3/5 | öppet: 8–23

En ny kedja som finns både här i Örkelljunga och vid Ljungby Södra och snart kanske på många fler platser. Planer finns på att bygga 17 restauranger utmed E4 och E6. Omdömet gäller både Örkelljunga och Ljungby eftersom konceptet är identiskt.

Inspirationen är hämtad från USA och med hamburgare (95–175 kr), revbensspjäll (185 kr), chiligryta (185 kr) samt pasta och sallad (95–125 kr) vill Old Mikes vara ett lite tjusigare alternativ till andra vägkrogar och burgarställen.

Inredningen är luftig och noga genomtänkt med en Texas-saloon som förebild. Ur högtalarna strömmar ”Sweet home Alabama” och ”Bad moon rising”.

Vid entrén uppmanas man att sätta sig vid ett bord och beställa via en app i mobilen. Upplägget är så modernt att några gäster vänder i dörren, det visar sig dock gå lika bra att beställa över disk.

Vi väljer hamburgare och får in maten på bakplåtspapper på en stålbricka. Köttpucken är gjord på högrev men puritanerna skulle nog inte vara helt nöjda med att köttet tillagas well done. Burgaren är ganska liten, kanske måste den hungrige lägga till 15 kr för att få dubbla köttbitar. Vegetariska burgare av oumph och haloumi går också att få.

Tillbehören är oklanderliga: krispiga pommes, god coleslaw med ingefära, saltgurka, bönsallad och en egen barbecuesås. Klart bättre än de stora burgarkedjorna men också dyrare.

Att menyn är skriven på engelska kan vi tycka är lite löjligt. Befinner vi oss fortfarande i Sverige eller har vi utvandrat?

Woodland's Country Club, 4/5. »Absolut ett bra ställe att stanna på.«
Woodland's Country Club, 4/5. »Absolut ett bra ställe att stanna på.«

15. WOODLANDS COUNTRY CLUB

Eket | 4/5 | öppet: 7–21, dagens 11–14

Flera gånger har vi delat ut toppbetyg till den internationellt klingande golfkrogen i Örkelljunga. Maten spelar fortfarande i en högre division jämfört med de flesta vägkrogar men riktigt lika imponerade som tidigare blir vi inte den här gången.

Dagens lunch, lasagne för 95 kr, serveras som en ovanligt läckert presenterad buffé. Bland de andra rätterna finns hamburgare (149 kr), entrecote (239 kr), fläskstekmacka (109 kr) och ”Pytt Bellman” (119 kr).

Lasagnen är just en klassisk lasagne, kanske inte så speciell men välgjord och bra kryddad. Trevligt också att en slät potatis- och purjolökssoppa ingår i lunchpriset.

Pytten ska enligt menyn vara gräddstuvad men den som serveras är högst ostuvad. Vi får vibbar av Findus frysta Oxpytt men det smakar salt och gott och de två äggen som tillagats perfekt ”sunny side up” och inlagda rödbetor är smarriga tillbehör.

Matsalen är ganska liten men det finns också en trevlig uteplats under tak. Den grönskande omgivningen är fjärran från vägkrogens lastbilsparkering. Salladsbuffén försöker lite mer än vanligt, kaffet är fylligt och gott (betyg 4 av 5), toaletten fräsch.

Absolut ett bra ställe att stanna på men vi hade lite högre förväntningar på maten. 

Möllertofta värdshus, 3/5.
Möllertofta värdshus, 3/5.

16. MÖLLETOFTA VÄRDSHUS

Mölletofta | 3/5 | öppet: 6.30–22, dagens 11–19

Vi räknar till 15 olika rätter på menyn men när vi försöker beställa pannbiff (87 kr) hänvisas vi till lunchbuffén (99 kr).

– Jag är ensam i köket. Jag hinner inte laga något mer, säger mannen bakom kassan.

Buffén visar sig dock vara omfattande med allt från kåldolmar och kycklingvingar till vårrullar och friterade räkor i 16 kaloririka kantiner. Det mesta vi provar smakar bra men det är ingen viktväktarmat direkt. Potatisen med skinn är den största plumpen.

Husets pyramidform är ett bra exempel på säregen vägkrogsarkitektur. Luften där inne är dock kvav, kaffet blaskigt (betyg 2 av 5) och på toaletten finns barnförbjudet klotter.

Kanske inte den mest förfinade vägkrogen men den som söker en diger buffé har kommit rätt.

Taggar: Reportage

Sveriges mest trafikerade väg. Tiotusentals människor som passerar varje dag. Nog borde det finnas underlag för bra vägkrogar utmed södra delen av E4:an.

Många är också de som känner sig kallade att locka hungriga resenärer. Om vi räknar bort de stora kedjorna som lägger köttpuckar mellan bröd finns ett femtontal restauranger på sträckan Jönköping–Helsingborg som kan kallas vägkrogar.

Våra enkla kriterier är att restaurangen ska ligga alldeles i närheten av vägen, det ska vara smidigt att parkera och det ska serveras dagens lunch, helst för under hundralappen.

Är du tidningsprenumerant? Skapa din digitala inloggning.

Registrera
Digital prenumeration
Läs allt – Bli Premium-medlem

Det här är en del av vårt premium-innehåll. För att läsa vidare behöver du starta en prenumeration eller logga in ifall du redan har ett konto.

✅ Tillgång till alla artiklar ✅ Digital tidning ingår ✅ Exklusivt nyhetsbrev

Läs mer

Kommentarer

#1
2020-03-05 10:26

Som vegetarian stannar jag aldrig vid vägkrogar, har egen matsäck om jag kör långt. Tror det skulle finnas en stor efterfrågan på relativt billiga men "matiga" soppor, med en brödkant till, även vegetariska och veganska.

#2
2020-03-06 17:42

Ska det vara så svårt att laga god mat!?

#3
2020-03-07 08:48

Man äter oftast billigare och bättre om man stannar vid ett gatukök i en mindre by då de lagar till maten medan man väntar och då får man mat som inte legat på uppvärmning halva dagen.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.