Bild
Nästa artikel
Podcast

Vi Bilägares långkörarpodd 2021

Publicerad 29 december 2021
Avsnitt 260: Vi summerar 2021 års långtest av Honda Jazz, Mercedes-Benz GLB, Seat Leon e-hybrid, Toyota Yaris, Volkswagen ID.3 och utser vinnaren efter 4000 mil. I vår extra omfångsrika långkörarpodd tipsar vi också om hur man bäst klarar långresan – och vad man absolut INTE ska göra!

Tryck på play och lyssna på Vi Bilägares podcast. Medverkande i detta avsnitt är Calle Carlquist, Anders Helgesson, Tommy Wahlström och Nils Svärd.


I veckans avsnitt av Vi Bilägares podcast går vi igenom årets långtestbilar med plus och minus för varje modell. När turen kommer till Seat Leon får den kritik av Calle Carlquist.

– Den gav mig ingenting, den är som ett kylskåp eller som trettonde gästen på en middagsbjudning.

Nils Svärd fyller på och beskriver röststyrningen som ”fenomenalt dålig”.

– Den avbryter plötsligt när man sitter i samtal, även om det är helt tyst. Och när man väl behöver hjälp förstår den inte enkla kommandon på svenska. Jag säger ”ring Johan”, men den ringer SOS Alarm. Men den går tack och lov att stänga av.

Å andra sidan drog laddhybriden bara 4,9 l/100 km vilket får anses vara riktigt bra med tanke på att bilen ofta körts långa sträckor och inte alltid kunnat laddas.

– Vi har inte haft något optimalt användningsområde för en laddhybrid men ändå är den snål. Seat Leon är på par med småbilen Toyota Yaris trots mycket större kaross. Det tycker jag är imponerande, säger Nils Svärd.

Röststyrningen i Seat Leon går tack och lov att stänga av.

Testförarna berättar också om sina bästa tips inför långresan. Nils Svärd tipsar om att se resan som avslappnande och något att se fram emot snarare än ett nödvändigt ont.

– Skippa de stora industriområdena med snabbmatskedjor. Ta med egen mat och stanna på ett vackert smultronställe.

Calle Carlquist undviker gärna musik i bilen om han är själv i bilen.

– Jag tycker det ska vara tyst, det är en unik möjlighet att få lugn och ro samtidigt som man är koncentrerad. Det är behagligt. Musik och telefonsamtal gör att hjärnan förvandlas till en gegga där man inte kommer ihåg resan. Det är det värsta jag vet: resor jag inte kommer ihåg. Snacka om tidsödande!

Däremot gäller det att inte fastna i godishyllan på macken.

– Det finns hur mycket kalorier som helst på de här ställena. Det sprutar ut kanelbullar genom dörren. Vi blir tjockare och tjockare, och så blir det Kexchoklad på stolsklädseln.

Anders Helgesson vill att bilen ska vara i toppskick när han ger sig av.

– Rätt däcktryck, spolarvätskan är påfylld, torkarbladen är rengjorda. Känslan av att allt är välfungerande gör mig tryggare som förare.

– Det man absolut inte ska göra är att åka när det är mycket trafik. Kan du undvika det, så gör det.

Prenumerera med Apple Podcaster Prenumerera med Spotify Prenumerera med Google Podcasts

 

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (8)

  • 29 december 2021 hx30 - rikta dig till…
  • 29 december 2021 Men Pi, i ärlighetens namn…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.