Bild
Nästa artikel
Podcast

Hyundai Ioniq 5, DS 4 och AutoIndex om attityd och status i trafiken

Publicerad 2021-10-19 10:08 (uppdaterad 2021-10-19 10:09)
Avsnitt 250: Calle berättar om hur en koreansk elbilsutmanare står sig mot tyska konkurrenter, Maria har provkört fransk laddhybrid med designfokus och Klas avslöjar vilka bilägare som gillar att köra fort – och vilka som föredrar att ta det lugnt.

Maria Dahlin kör just nu den Toyota Yaris som ingår i Vi Bilägares långteststall.

– Jag har blivit helt besatt av appen som betygsätter hur föraren kör. På senaste resan in till jobbet fick jag 89 poäng av 100 och den ger tips på hur man kör snålare, säger hon.

En annan finess som bilen har är helljus som aktiveras automatiskt.

– Jag provade det på motorvägen härom kvällen och i 95 fall av 100 funkar det jättebra. Men det finns tillfällen när den inte upptäcker mötande bilar och ibland när den satt på helljuset ångrar den sig. Det blir som att jag helljusblinkar på andra. De blinkar dessutom tillbaka när de tycker att jag ska blända av.

Tekniken är till för att köra körningen mer vilsam, men för Calle Carlquist blir det precis tvärt om.

– Jag sitter hela tiden och undrar om bilen ska blända av. Mötande bilister tror att jag är en idiot i trafiken som inte stänger av helljuset, säger han.

Volvo halkar efter

Calle Carlquist har också gjort en ovetenskaplig studie av sträckan mellan Uppsala och Stockholm. Där såg han en dag fem Tesla Model Y och sju MG ZS EV, men inte en enda eldriven Volvo.

– Jag blir riktigt orolig. Det är att av Sveriges största företag. Volvo går nästan inte att hitta på topplistan över de populäraste elbilarna. De sålde 38 elbilar i september och ligger på 37:e plats. Det håller på att ske ett gigantiskt skifte. Spännande, men fullständigt livsfarligt för Volvo om det fortsätter så här. Tåget går nu.


Tryck på play och lyssna på Vi Bilägares podcast. Medverkande i detta avsnitt är Klas Skarin, Calle Carlquist och Maria Dahlin. Du hör också Philippe Houy, marknadschef för DS4.

Du kan lyssna i spelaren genom att trycka på play-knappen. Du kan prenumerera på Vi Bilägares podcast helt gratis via iTunes eller valfri podapp! Vi finns också på Spotify!

Prenumerera med Apple Podcaster Prenumerera med Spotify Prenumerera med Google Podcasts

 

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (41)

  • 2021-10-25 12:06 BöseBlicke skrev: ONTOPIC …
  • 2021-10-25 11:25 ONTOPIC (till redaktionen)…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.