Bild
Nästa artikel

Så här ska det låta, inte så!

Krönika

"Själv lyssnar jag helst inte på någonting alls under långa turnéers bilresor. Det finns inget som går upp mot bilåkandets koncentrerade stillhet."

Och så en dag sitter jag här och testar bilstereoanläggningar. Det är egentligen inte så konstigt som man kan tro. Jag har producerat och mixat ett trettiotal skivor, spelat på ett hundratal och lyssnat på tusen.

Under åren borde jag rimligen ha tillägnat mig en del idéer om hur musik ska låta och inte. Men det är som med den mesta kunskap. Man tror inte man kan något förrän ställd inför ett riktigt dåligt exempel, då kommer åsikterna med lätthet:

- Så här ska det låta, inte så!

Det borde inte vara så svårt att konstruera en bra ljudmaskin för bilkupén. Förutsättningen är otroligt gynnsam, då man sitter som inuti ett par hörlurar. Tillverkaren vet dessutom exakt var lyssnaren kommer
att vara placerad till skillnad från när det sätts ihop en vanlig hemanläggning.

Allt är upplagt för en lyssnarfest om det inte vore för ljudet från däcken och den fördömda motorn som förstör allting. Det är som att sitta i städskåpet och lyssna med dammsugaren på. Intressant klassisk musik, jazz eller folkmusik faller bort under de förutsättningarna och kvar blir sådant som är både komponerat och mixat för att spelas i bil. Pop helt utan dynamiska finesser som till exempel Phil Collins, Eagles eller svenska Tomas Ledin.


Inte alls på något sätt dålig musik, men liksom hoptryckt både i arrangemang och mix för att fungera även med störande ljud från omgivningen.

Själv lyssnar jag helst inte på någonting alls under långa turnéers bilresor. Det finns inget som går upp mot bilåkandets koncentrerade stillhet. Det som ofta saknas i livet i övrigt finns här i form av tydligt mål, disciplin och tystnad och skapar en sällan upplevd frid.

Det är nog inte bara jag som njuter av det meditativa lugn som infinner sig när man under några timmar kan stänga ner stora delar av hjärnans medvetna verksamhet och bara ägna sig åt tankeflykt.

När varje fundering tillåts flyta runt utan riktning för att plötsligt associera över till en helt annan tanketuva. När min gode vän och spelkamrat Nisse Landgren plockar upp mig med bilen på väg till någon av våra konserter, kliver jag in och säger "jahadu". Nisse svara "jodå" och så sitter vi knäpptysta i trettio mil.

Visst pratar vi ibland men efter tjugofem års turnerande har vi sagt det mesta och det är skönt att också vara tysta tillsammans när man är bra kompisar. Under våra sammanlagt tusentals mil på vägarna har vi inte under en enda gång (detta är sant) spelat musik i bilen. Det är som att sitta i ett rullande tempel, det är bara rökelse och doftljus som fattas. Men nu är ju inte alla som vi, musiker med huvudet redan fullt av toner, som längtar efter tystnad.

Visst förstår jag att det är lugnande och meditativt för de flesta att kräma på en skön rocklåt på väg till jobbet, men jag gissar också att det är rätt mycket slentrianlyssning som pågår. Bilstereon åker igång utan att folk hinner tänka på om de verkligen vill lyssna. Det ska bara vara så, det får inte vara tyst.

Idag är tystnad en lyx och bristvara. Det är musik i varje affär, hiss och till och med parkeringsgarage.

Kanske borde fler passa på att för ovanlighetens skull följa en tanke tills den tar slut. Det bästa flummande som finns. Gratis och helt oskadligt.

Tankeflykt i bilen.

Taggar: Krönika

Kommentarer

#1
urban Duhrin
2009-08-24 14:25

Jahadu, jo nog är det ljud överallt. Man blir tokig när man skall gå i en affärer och det skränar musik överallt. Likaså P-garage som du skrev. Varför där???? Övrigt också. Det enda stället jag tyckte om musik var på ett hotell, tidigare Best Wester i Borås. Lugn stilla soft musik. Nej, det är så mycket brus överallt så hjärnan kokar över.

#1
Harry
2009-08-24 14:52

Har man, som jag, tinnitus, så är man rätt tacksam för att det finns lite bakgrundsmusik. Skulle det vara helt ljudlöst omkring mig så skulle jag nog behöva låsas in på Säter, eftersom jag alltid har brus och pip i huvudet dygnet runt. Och det, måste jag nog tillägga, är inte för att jag har lyssnat på för starkt ljud tidigare. Det är något som kommit ändå.

#1
Jan
2009-08-24 15:22

Visst är det avslappnande med en bilresa som genomförs under total tystnad. Många tankar hinns tänkas, inspirerade av djupa dikesrenar, utspridda ödehus, slumrande byar, mötande bilar och ett och annat djur, döda eller levande.
Fram för fler förlösande fåordiga frizoner.

#1
Janne i Stuna
2009-08-24 17:23

Höj ribban.....skaffa en bil med sollucka. Att färdas i lugn takt med luckan öppen(går även på vintern). Ljudet av fåglar tränger igenom det mesta och knyter oss närmare naturen - rekommenderas!

#1
Janne Wiklund
2009-08-24 19:38

Håller med Urban Duhrin. När man går ut t.ex. på en restaurang med sin käraste, äter gott (och dyrt!) och hela tiden tvingas skärpa sig för att höra vad hon säger genom musikkulissen, då är botten nådd. Tur att man bor i en håla ute på landet i vardagslag. Här kan man öppna dörren om man vill ha musik. Fågelsång kallas det...

#1
Kalle
2009-08-24 22:20

Skall Du köra bil eller lyssna på musik? Jag tror inte det går att kombinera. Bilkörning fordrar koncentration, vilket även aktivt musiklyssnande gör. Skillnaden är att bristande koncentration vid bilkörning kan leda till döden för dig, någon medtrafikant eller någon vid sidan av vägen. Jag tror inte att någon som koncentrerat sig på musik riskerar samma sak. Självklart lyssnar jag på musik när jag kör, men jag låter inte musiken vara huvudsaken. Jag till och med stänger av musiken när trafiken kräver mer av mig. Vill inte verka gnällig men bilkörning är en sak som kräver koncentration...
Kalle Anka

#1
Henrik
2009-11-17 14:38

Det är möjligt att man kan känna total tystnad i en modern lyxbil. Men alla har inte råd till det, i min gamla (och billiga) bil krävs det någon slags musik för att dölja vindbrus, motorsurr och dubbdäcks-smatter. Man kan iallafall inte diskutera och än mindre meditera i det oljudet.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.