Nästa artikel
”Många tvingas välja bilen – tåg är för osäkert”
Krönika

”Många tvingas välja bilen – tåg är för osäkert”

Publicerad 15 oktober 2022 (uppdaterad 24 oktober 2022)
Mycket var bättre förr, enligt Erik Rönnblom – bland annat tågtrafiken.

Detta är en krönika. Det innebär att innehållet är skribentens egen uppfattning.


Det var bättre förr. Det är bara äldre människor som säger så. Kanske för att de har ett längre tidsperspektiv att jämföra med. Men det senaste årets eländen känner säkert alla till. Ett av de mindre, trots allt, var flygkaoset som många drabbades av när de äntligen skulle komma iväg.

Tåg är milt uttryckt ett darrigt alternativ. Inget alls, om man med säkerhet vill komma fram när det är tänkt och planerat. Det var bättre förr. Ånglok behövde inte kontaktledningar och växlarna sköttes manuellt. Tågen både kom och avgick när de skulle. Det klarar vi inte i dag!

Många känner sig tvungna att välja bilen eftersom tågtrafiken är för osäker. Men det börjar ju bli vansinnigt dyrt med de bränslepriser vi har.

Vatten- och kärnkraften som staten, det vill säga vi, byggde och bekostade gav oss förhållandevis billig el. Men anslutningen till den europeiska elmarknaden för åtta år sedan innebär nu skyhöga priser, trots att kraftverken är betalda flera gånger om.

Vi förväntas köpa dyra elbilar av miljöskäl och villaägare anmodas fylla taken med solceller. Höga insatser för hushållen och kraftigt ökade intäkter för staten. Det saknas såväl kraftbalans som kostnadsbalans.

Det var bättre förr!

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (4)

  • 15 oktober 2022 Ska jag med flygavgång på…
  • 15 oktober 2022 Det är dessutom dyrt, skall…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.