Nästa artikel
”Elbilar måste bli mycket billigare”
Krönika

”Elbilar måste bli mycket billigare”

Publicerad 2024-04-06 06:30
För bara tre år sedan låg priserna på kombibilar i Golfklassen runt 300 000 kronor. Det räcker inte långt i dag, skriver Erik Rönnblom.

Detta är en krönika. Det innebär att innehållet är skribentens egen uppfattning.


Bilbranschen har darriga ben. Siffrorna pekar mot en kraftig nedgång av nybilsförsäljningen. Och föga förvånande, i vart fall för mig, rasar intresset för en ny elbil till oroande låg nivå. Volvo har slutat med dieselbilar. Snart går det inte att köpa en bensindriven heller. 

Visst, vi har en konjunktursvacka, höga räntor och matpriser. Varmt inomhus trots skenande elpriser går före en ny elbil. Särskilt när den inte ger lägre kostnader i närtid. Det visar vårt jämförande test från förra året. Bensinbilen vann alla ronder!

Det är inte kostnaderna för en bensinbil som är för låga. Det är elbilen som är för dyr. Det dröjer innan man går plus. Frågan är när miljöinvesteringen lönar sig. Det är lite luddigt där. Precis som när det gäller elbilarnas förbrukning, det vill säga räckvidd vintertid. Tydligare information behövs! Och motivation. När når min elbil brytpunkten och blir helt grön?

Jag har verkligen inget emot elbilar. Men för min del får renare alternativ vänta. I hopp om att priserna under tiden stabiliserar sig på en avsevärt lägre nivå.

För bara tre år sedan låg priserna på kombibilar i Golfklassen runt 300 000 kronor. Det räcker inte långt i dag.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (62)

  • 2024-04-08 13:11 hx30 skrev: Elnätsavgifterna…
  • 2024-04-08 13:06 Vargen Börja med att svara…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.