Nästa artikel
Efter färjefadäsen: ”Nu är jag mycket bättre förberedd”
Krönika

Efter färjefadäsen: ”Nu är jag mycket bättre förberedd”

Publicerad 25 mars 2023
Att långtestbilen vägrade starta gjorde Niklas Carle mer redo för oförutsedda händelser.

Detta är en krönika. Det innebär att innehållet är skribentens egen uppfattning.


Familjen och jag hade kört från Göteborg i tidningens nya Saab 9-5. Ni kanske minns den? Den röda. Resan hade gått som en dans genom ett bistert vinterlandskap. Barnen hade sovit hela vägen och vi stod precis i begrepp att köra av bilfärjan som leder oss sista biten hem då bilen av okänd anledning vägrade starta. Vi var i princip ensamma på båten (det var på juldagen) och stod längst fram, så att putta bilen i land var inga större problem.  

Med fast mark under fötterna, lättad över att inte vara den som hindrat båtkaptenen från att åka hem och fortsätta helgfirandet (det var dagens sista tur) börjar problemen att hopa sig. Bilen var fortfarande stendöd och eftersom vi öppnat dörrarna flera gånger hade skillnaden mellan de 23 minusgraderna utanför och kupéns 22 plusgrader minskat avsevärt, vilket väckt barnen. Var lade vi overallerna nu igen? Någonstans i bagageutrymmet, just det. Hungrig? Okej, vänta lite. Kan du kolla numret till assistans? Men kolla om grannen kan hämta barnen först!

»Händelsen fick mig dock att tänka till och ändra några små och enkla saker.«

Att drabbas av en död bil några mil utanför Stockholm innebär sällan livsfara, även om det är sent på juldagskvällen och en bit till närmaste bebyggelse. Händelsen fick mig dock att tänka till och ändra några små och enkla saker. När det var dags för nästa långresa låg de varma kläderna ytterst i packningen och jag visste vad det var för nummer till assistanstjänsten. Vidare laddade vi på med lite extra mat och dryck och av bara farten uppdaterades förbandslådan med en rejäl sax och nya plåster.

Hittills har mina små preppingförsök varit tämligen onödiga, men hade jag råkat ut för något liknande i dag som julen 2010 hade det garanterat varit enklare för alla inblandade.

Hur förbereder du dig för en långresa? Vet du var förbandskudden ligger? Att tänka på faror kan vara jobbigt, men har man gjort det en gång räcker det oftast för att skapa lugn och ro för lång tid framöver.

Du som behöver inspiration och experttips finner dessa här.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (1)

  • 25 mars 2023 "okänd anledning vägrade…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.