Bild
Nästa artikel

Det är förbryllande och ofattbart fånigt

Krönika

"Jag vet inte hur det är för er men när jag tänker på sex är det inte i första hand i samband med lukten av olja, bensin och spolarvätska men… där är vi alla olika."

Jag har fått mejl från nyfikna läsare som undrar om jag kan vara den Johan Norberg som spelar gitarr. Det stämmer, det är jag.

Då undrar du hur i hela friden jag hamnade som krönikör på Vi Bilägare. Det är en befogad fråga utan ett enkelt svar men det finns fler likheter mellan gitarr- och bilbranschen än man kan tro.

Båda dessa tillverkningsindustrier vänder sig i reklamen nästan uteslutande till en manlig konsument och - man är övertygad om att det är hans könsdrift som styr alla beslut. Jag vet inte hur många reklambilder jag sett med kvinna i baddräkt med Fender Stratocaster, kvinna i baddräkt ligger på motorhuv, kvinna i baddräkt håller i ett paket strängar(!), kvinna i baddräkt står bredvid en förstärkare, sprutar skum över bil samt, i de almanackor som fortfarande obegripligt nog hänger på bilverkstäder runt om i landet: kvinna helt utan baddräkt.

Det är i stort sett bara fordon och elgitarrer som säljs på det här sättet. Du hittar aldrig en annons för trumpet, dragspel eller bastuba med en plutande fotomodell men i motorbranschen finns det ingen stoppkloss; bandvagnar, baklastare och grävmaskiner inramas gärna av en eller ett par tjejer, som om lusten att fortplanta sig skulle komma över en när man ser en tjej och ett par riktigt feta traktordäck. Jag vet inte hur det är för er men när jag tänker på sex är det inte i första hand i samband med lukten av olja, bensin och spolarvätska men… där är vi alla olika.


Det är förbryllande och ofattbart fånigt. Jag tänker: det finns väl inte en enda snubbe som är så korkad att han köper en ny bil bara för att det på reklambilden hänger ett par mjölkkörtlar i närheten av vindrutetorkarna. Vem i hela världen åker dit på ett så fånigt grepp? Och vem beställer en Gibson Flying V efter att ha sett en flicka med halvöppen mun hålla handen runt greppbrädan i ett ackord som inte finns?

Nu ska jag hoppa till barnprogrammet Fem myror är fler än fyra elefanter för att du ska förstå min kommande analogi: Magnus, Brasse och Eva har en tävling som heter "En ska bort". Man plockar fram fyra föremål där tre har en gemensam nämnare och en fjärde som inte hör dit. Jag citerar ofta detta, och även nu när jag säger att en ska bort i det här sammanhanget, och det är jag.

De flesta män i musik- och motorbranschen verkar stortrivas med att reduceras till idioter utan hjärna som bara drivs framåt av tanken på att få fortplanta sig innan dagens slut. Det är bara jag som är en sur, politiskt korrekt tråkmåns som tror att en riktig karl också ser andra dimensioner i livet.

Jag möter det överallt och hela tiden. Alla musikstudior jag varit i under åren prenumererar på Slitz och Café eller något annat liknande herrmagasin. En bilverkstad utan obligatorisk naken-almanacka finns säkert men jag har aldrig varit där. Hela världen är naturligtvis till brädden fylld av män som tänker med skinnflöjten och utan att tveka en sekund köper allt som kan förknippas med nakna fruntimmer. Så måste det helt enkelt vara, annars borde den här typen av bilder försvunnit för länge sedan. Men det har de inte. Det kommer nya hela tiden och så länge vi män tycker att det är bra, så kommer detta att finnas kvar. Själv tycker jag att det är dåligt.  

Taggar: Krönika

Kommentarer

#1
Roy
2009-01-30 19:42

Jag har läst den här krönikan förut, men den är dråpligt skriven och så sann! Alltför sann.
Gudarna ska veta att läckra brudar är... läckra! I rätt sammanhang. Vem skulle inte vilja bli betraktad som ett sexobjekt? Men inte jämt, väl? Det finns säkert de som även i de mest seriösa sammanhang står och funderar på den kvinnliga föredragshållarens bröst, ända eller ben - eller vad man nu har för läggning. Jag tror inte (men vet egentligen inte) att kvinnor är lika sexfixerade som män. Inte till den milda grad, alltså.
Oförargligt? Nej, förnedrande för kvinnor i allmänhet och för männen i synnerhet.
Får bilverkstäder aldrig kvinnliga kunder? Hur intressant är det för dem att se almanackor med unga,välutvecklade och framför allt välretuscherade nakna tjejer?
Eftersom jag själv fotograferat mycket, så vill jag att en blid ska uttrycka något, ha ett sammanhang. Men en naken tjej hållandes i en brandsläckare på en bild där den enda brasan är hennes, känns liksom inte motiverad. Tjej nödtorftig skyld av en transparent(!) regnkappa, hållandes en freudianskt sprutande brandslang. Naken tjej grenslandes en kompressor - en högst sannolik situation...
Nä, det hela är ju bara pinsamt löjligt.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.