Nästa artikel
”Det är alldeles för glest mellan poliskontrollerna”
Krönika

”Det är alldeles för glest mellan poliskontrollerna”

Publicerad 24 juni 2023
Hastighetsgränsen ses ibland mest som en rekommendation och inte en lag, skriver Erik Rönnblom.

Detta är en krönika. Det innebär att innehållet är skribentens egen uppfattning.


Var har alla poliser tagit vägen? När man var färsk och just klarat körkortet så var ju en överraskande poliskontroll något man darrade inför. Hade man kört lite för fort? Hur är det nu – fungerar den där blinkersen som krånglat då och då? Många tankar for genom huvudet när man bromsade in.  

Nu behöver man inte oroa sig. Att bli invinkad till vägkanten är något som sker ytterst sällan. Trots att jag kör en hel del, dessutom i ett storstadsområde så var det två år sedan som jag senast fick visa körkort och göra ett nykterhetstest. Och blinker används ju inte numera. Så vem bryr sig om den funkar eller inte? Det är tydligen bara vid den årliga bilbesiktningen som den måste fungera.  

Hastighetsbegränsningar ses tydligen mest som en rekommendation och inte en lag som alla behöver följa. Antalet omkomna i trafiken har ökat så här långt innevarande år. Tyvärr kan det bero på ökad nonchalans och högre hastigheter.

Ett av de mest irriterande och farligaste felen är alldeles för kort avstånd till framförvarande bil. Visserligen finns enligt Trafikförordning 1998:1276, 16 § följande text: ”Förare får inte utan giltigt skäl köra med överdrivet låg hastighet, plötsligt bromsa eller på något annat sätt hindra andra förares körning.”

Sverige behöver trafikpoliser vars uppgift är just trafiken! 

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (35)

  • 1 juli 2023 Hastigheten är ju lätt att…
  • 1 juli 2023 JKi skrev: J.L skrev: Varför…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.