Nästa artikel
Bilverkstaden i mobilen: ”Vill vi ha det så här?”
Krönika

Bilverkstaden i mobilen: ”Vill vi ha det så här?”

Publicerad 29 oktober 2023
”Hade någon sagt för tio år sedan att det är så här det kommer att gå till att få hjälp med bilen 2023 hade jag skrattat och skakat på huvudet”, skriver Niklas Carle.

Detta är en krönika. Det innebär att innehållet är skribentens egen uppfattning.


Min telefon ber mig flytta kameran längre från motivet medan objektivet frenetiskt försöker hitta något att fästa skärpan på.

Efter lite vevande hit och dit dyker det upp en mysko remsa text i fönstret. Jag trycker till och landar i ett formulär med två frågor: ”Vad heter du?” och ”Vill du testköra?” Niklas Carle och nej. ”Vänta, en person kommer snart och möter dig.”

Under de gångna månaderna har jag upplevt missförstånd, avbokningar och förseningar. Lätt hänt när all kommunikation sker via en app, vilken dessutom har en irriterande autokorrigering för all text som skrivs in. Nej, när det handlar om att beskriva ett fel eller slåss för ett garantiärende och en lånebil så finns det enklare kommunikationsmetoder än att skicka digitala lappar.

”Då hade jag skrattat och skakat på huvudet.”

Efter ett par minuter kommer en person ut med en pappmugg kaffe i handen. Vi ”finner” varandra, han lokaliserar mig i sin bärbara dator och ber mig – innan han åter försvinner in bakom en vit vägg – att skicka en bild på mitt körkort i appen. Den första blir fel, missar körkortsnumret, men den andra blir bra.

Efter en minut dimper ett lånebilsavtal ner i telefonen, vilket jag godkänner samtidigt som personen som bad mig skicka körkortsbilden kommer tillbaka. Nyckeln till lånebilen finns i appen, säger han.

Hade någon sagt för tio år sedan att det är så här det kommer att gå till att få hjälp med bilen 2023, då hade jag skrattat och skakat på huvudet. Nu står jag här, lagom vilsen och innerligt tacksam över att jag kom ihåg att ladda min telefon just i natt.

Mer om appar finns i vårt test av apparna i våra långtestbilar som du kan läsa här.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (8)

  • 31 oktober 2023 Min bilhandlare har sagt att…
  • 30 oktober 2023 Christer skrev: Anders…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.