Bild
Nästa artikel
Googles självkörande projekt har fått namnet Waymo och blir ett eget företag under Alphabet Inc.
Googles självkörande projekt har fått namnet Waymo och blir ett eget företag under Alphabet Inc.

Waymo sköter Googles självkörning

Nyheter

IT-jätten har skapat ett nytt företag som ska ha hand om utveckling av teknik till förarlösa bilar.

Waymo styrs under Googles moderbolag Alphabet och huvudkontoret finns i Kalifornien. Enligt vd:n John Krafcik, som tidigare jobbat på Hyundai i USA, är företagsnamnet en sammanslagning av meningen "A new way forward in mobility”, fritt översatt ”en ny väg framåt inom mobilitet”.

John Krafcik poängterar att Waymo inte är ett bilföretag. Istället samarbetar man med partners som Fiat Chrysler Automobiles. FCA ska specialtillverka 100 självkörande Chrysler Pacifica flexbilar som Google ska stoppa sin teknik i och testa på amerikanska vägar. Systemet använder sig av radar och lidar och teknologin ska vara i nivå 4 och 5 på skalan över självkörande bilars komplexitet.
 
Diskutera: Vad tycker du om Waymo?
 
Taggar: Nyheter
Nivåer på autonoma bilar
  • Nivå 0: Ingen automation.
  • Nivå 1: Förarstöd exempelvis i form av ACC (Adaptive Cruise Control) för att hålla avstånd till framförvarande fordon eller för att hålla fordonet inom ett körfält.
  • Nivå 2: Förarstöd som kombinerar styrning, acceleration och inbromsning
  • Nivå 3: Fordonet kan ta över körningen fullt ut under vissa förhållanden, exempelvis på valda vägsträckor vid vissa tidpunkter, men föraren ska alltid vara beredd att ta över fordonet.
  • Nivå 4: Fordonet kan ta över körningen fullt ut under vissa förhållanden, exempelvis på valda vägsträckor vid vissa tidpunkter. Fordonet ska också klara av att stanna på ett säkert ställe om föraren inte tar över när fordonet indikerar att AD-körning inte längre är tillåten.
  • Nivå 5: Fordonet klarar körningen på alla vägsträckor och under alla förhållanden.

Källa: Trafikverket

Kommentarer

#2
2016-12-14 10:33

Bilister får stå ut med "åkglädje" istället.

#3
2016-12-14 11:34

Det finns nog inte plats för körglädje i trafiken i framtiden, det gör det ju knappast idag heller på många platser, hur kul är det att sitta i en ändlös kö?
Körglädje får väl ske på bana, med egen kul bil eller hyrbil.

#4
2016-12-14 15:50

Det finns ju redan fungerande system. Kallas kollektivtrafik. Bygg ut den!

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.