Nästa artikel
VW Beetle lika törstig - nu som då
TROTS 60 ÅRS SKILLNAD:

VW Beetle lika törstig - nu som då

Publicerad 28 augusti 2008 (uppdaterad 21 september 2010)
60 års skillnad. Ändå så drar 2008 års Volkswagen Beetle lika mycket bensin som sin föregångare från 1948. Häpnadsväckande siffror - som nu uppmärksammas i en kampanj för miljön.
- Under de senaste sex årtiondena har biltillverkare varit nyskapande inom allt utom bränsleeffektivitet. De har inte uppmärksammat att tiderna har ändrats och att vi behöver effektiva bilar som påverkar miljön så lite som möjligt, säger Kerstin Meyer vid Transport and Environment (T&E).

Det är Transport and Environment (T&E) och Friends of the Earth Europe (FoEE) som lanserar kampanjen där två Volkswagen Beetles jämförs. En "skalbagge" från 2008 och en från 1948.

Kampanjen ska uppmärksamma omgivningen om att de båda bilarna drar lika mycket bensin. De båda bilarna drar enligt T&E och FoEE 7,5 liter per 100 kilometer - trots att det skiljer 60 år mellan modellerna.

Målet med kampanjen är att uppmana medlemmarna i EU-parlamentet att förbättra arbetet med bränsleeffektiva bilar.

- Om nya bilar var dubbelt så effektiva som de är i dag skulle vi vara på rätt väg. Det är upp till medlemmarna i EU-parlamentet att sätta målen och Europas tillverkare att producera de rätta produkterna, säger Kerstin Meyer.

I början av september kommer EU-parlamentets miljökommitté att rösta om en fastställd gräns för hur mycket koldioxid nya bilar får släppa ut.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2008-08-30 05:53
Sune Sandström (ej verifierad)

Heltokig jämförelse!
Beetle har mycket högre prestanda och mycket högre säkerhet än en bagge från 1948. Sätt dit en modern motor som ger samma prestanda i den gamla baggen och den kommer att dra mindre än 0,3 liter per mil. Resultatet blir världens farligaste miljöbil.

#2 • Uppdaterat: 2008-09-01 18:10
Yang (ej verifierad)

T&E och FoEE gör sig själv en otjänst genom denna typ av jämförelse mellan öpplen och päron. De tycks tro att folk är dumma! Det är inte folk, utan alla genomskådar naturligtvis deras vinklade argumentation. Dumt! Respektlöst!

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.