Bild
Nästa artikel
Nyheter

Volvokonsulten misstänks vara rysk spion – nu åtalas han

Publicerad 26 augusti 2021
I dag startar Sveriges största spionrättegång på 18 år.

En man som misstänks ha spionerat på Volvo Cars och Scania för Rysslands räkning ställs i dag inför rätta i Göteborgs tingsrätt. Det skriver SVT Nyheter.

Den misstänkta 47-åriga göteborgaren har arbetat som konsult för både Volvo Cars och Scania. Enligt åtalet ska han olovligen ha fört över information från sina arbetsdatorer till sin privata dator, och sedan vidare till bland annat USB-minnen.

Mannen greps på en restaurang i Stockholm i februari 2019 under ett möte en rysk underrättelseofficer som enligt Säkerhetspolisen ska ha haft en täckmantel som diplomat i Sverige. Diplomaten greps aldrig och lämnade landet strax därefter.

Nu är konsulten åtalad misstänkt för spioneri alternativt olovlig underrättelseverksamhet. Enligt åklagaren har han begått brott som kan utgöra men för Sveriges säkerhet. Spionverksamheten ska ha pågått från sommaren 2017 och fram till gripandet 2019.

Rättegången väntas pågå i tre dagar och avslutas den 1 september. Vid en fällande dom riskerar mannen fängelse i upp till sex år. Den misstänkta mannen förnekar brott.

Det här är första gången på 18 år som någon ställs inför rätta för spioneri i Sverige.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (1)

  • 26 augusti 2021 Han lär inte vara den ende…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.