Nästa artikel
Volvo XC90 i självkörande testflotta hos DiDi
Nyheter

Volvo XC90 i självkörande testflotta hos DiDi

Publicerad 21 april 2021
Biltillverkaren ska förse kinesiska företaget med bilar som ska användas till förarlösa taxiresor.
DiDi, som sysslar med utveckling av transporttjänster fick 2020 ett antal specialbyggda XC60 levererade från Volvo. De användes i ett pilotprogram med självkörande taxibilar i Shanghai.

Nu utökar företagen sitt samarbete och nästa steg är att Volvo tillhandahåller flertalet XC90 till DiDi, som monterar in sin hårdvaruplattform Gemini, avsedd för autonom körning. Företaget håller just nu på att expandera sin testverksamhet i Kina och USA och målet är att kunna erbjuda förarlösa taxitjänster. 

– DiDis växande förarlösa taxiprogram tillsammans med våra säkra bilar är den perfekta kombinationen för att vinna kundernas förtroende för självkörande åkning, säger Håkan Samuelsson, vd för Volvo Cars.

Volvo lyfter fram det faktum att XC90-bilarna kommer att ha kvar sina egna inbyggda säkerhets- och backupsystem vid sidan av DiDis självkörande funktioner. När taxitjänsten Uber 2018 var inblandade i en dödsolycka med en självkörande XC90, visade efterföljande utredning att de kopplat bort Volvos säkerhetssystem vid testtillfället. 
 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.