Nästa artikel
Volvo ska bygga bilar i USA
Nyheter

Volvo ska bygga bilar i USA

Publicerad 30 mars 2015 (uppdaterad 30 mars 2015)
Volvos fabrik i kinesiska Daqing öppnade för cirka ett år sedan, nu lovas även tillverkning i USA.
Volvo satsar 500 miljoner dollar på att bygga personbilar i USA. Men det är ännu okänt var fabriken ska byggas och när den väntas stå klar.
Med två fabriker i Europa, två i Kina och en kommande anläggning i USA har Volvo nu etablerat tillverkning på samtliga av sina huvudmarknader. Inom fyra år ska hela modellprogrammet vara utbytt och de senaste produktionsanläggningarna spelar så klart en stor roll i detta.
 
När Volvos fabrik i USA väntas stå klar är oklart. Biltillverkaren har inte ännu inte avslöjat var i landet som den ska byggas eller fabrikens väntade kapacitet. Det sägs inte heller något om hur många jobbtillfällen som satsningen skulle skapa.
 
Förra året sjönk Volvos försäljning med åtta procent I USA. Volvo hoppas nu på lanseringen av nya XC90, och i förlängningen även den nya fabriken, för att långsiktigt vända detta.
 
Diskutera: Vad tycker du om Volvos satsning på produktion i USA?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2015-03-30 18:28
Axelman

Man bygger väl fabriker när man behöver dem inte bara för att de är bra att ha? Det är väl långt till kapacitetstoppen i de befintliga fabrikerna i Kina. Viss överoptimism tycker jag man kan skönja hos de kinesiska investerarna. Det finns flera olika havererande projekt i sverige och SAAB verkar också bli ett sådant till slut. Kanske svensk saklighet ( om nu det finns nåt sådant ) kan frisera till de till synes lätt yviga vännerna i Kina.

#2 • Uppdaterat: 2015-03-30 19:03
Tvärnit

Märkligt att de efter alla år fortsatt har USA för ögonen där enbart udda existenser köper "svenskt".
Det finns liksom även andra marknader här på klotet om än inte fullt så glamorösa vilket överlevande biltillverkare fattade för länge sedan.

#3 • Uppdaterat: 2015-03-30 19:31
systembolaget

Helt rätt av Volvo, kan de få upp försäljnings volymerna i USA så är sysselsättningen räddad i många fabriker.

#4 • Uppdaterat: 2015-04-03 03:00
Peter i Sydney

Det hörde vi redan på 80-talet men det ¨bidde¨ aldrig något.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.