Nästa artikel
Volvo PV betalar inte bolagsskatt
Nyheter

Volvo PV betalar inte bolagsskatt

Publicerad 10 juni 2015
Volvo PV får ta minusresultaten.
Sedan kinesiska Geely tog över Volvo Personvagnar så har företaget inte betalat bolagsskatt i Sverige, det rapporterar Dagens nyheter.
Volvo har bekräftat de uppgifter som nu kommit fram om att det svenska underbolaget Volvo Personvagnar AB inte betalat bolagskatt i Sverige sedan 2010.
 
Det är Dagens nyheter som granskat boksluten för de bolag som ingår i Volvo Car Group. Det visade sig då att trots Volvogruppens vinst på 1,49 miljarder kronor i fjol så gick Volvo Personvagnar AB med 3,4 miljarder kronor i förlust före skatt.
 
Svenska skatteregler gör att ett bolag som redovisar förlust kan skjuta på inbetalningen av bolagsskatten. Volvo har valt att låta Personvagnar AB gå minus medan vinsten redovisats i bolag som registrerats i andra länder.
 
Volvo Car Groups informationschef Stefan Elfström framhåller dock att Personvagnar AB betalat drygt 50 miljarder i andra skatter och avgifter i Sverige sedan 2010.
 
Diskutera: Vad tycker du om att Volvo PV inte betalat bolagsskatt i Sverige på fem år?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2015-06-10 08:13
Hackenbush

Volvo gör inget som inte andra företag gör om kan. Klart att de undviker skatt.

#2 • Uppdaterat: 2015-06-10 08:31
trasten

Volvo gör alltså samma sak som GM. Man låter inte bilföretaget i Sverige gå med vinst för att undvika skatten i Sverige.

#3 • Uppdaterat: 2015-06-10 09:28
VW Polo 2012

Kan det vara därför Volvobilarna är så "billiga"?!

#4 • Uppdaterat: 2015-06-10 11:11
Skalman1

Suck och stön..
Detta är inget nytt och inget som är Volvo personifierat. Naturligtvis väljer alla biltillverkare, oavsett land, att skatteplanera så mycket man kan. Det är ju inget olagligt!
Dessutom är det definitivt inget som Volvo är ensamma om i Sverige. Finns massor med globala storbolag i Sverige som betalar ingen eller mycket lite bolagsskatt, ex SCA, Sandvik, Atlas Copco, osv.
Alla de mängder med vinstdrivande vårdföretag som är på tapeten titt som tätt, kanske mer för några år sedan, skyfflar ut sina enorma vinster (PÅ SKATTEPENGAR!!), till skatteparadis = ingen bolagsskatt.
Dessa typer av artiklar är indirekt ren nedsmutsning av Volvo. Man kan tycka vad man vill om förfarandet, men faktum är att det är fullt lagligt, och hade det varit riktigt tjuv och rackarspel hade Riksdag och Regering för längesedan stängt dessa möjligheter med skatteplanering.

#5 • Uppdaterat: 2015-06-10 13:11
Reverend Benny

@Spirou
Du som verkar ha koll på företagsskatter kanske har exempel på några länder som Sverige bör ta efter när det gäller företagsbeskattning så vi slipper bolag som smiter med skatt?
Och vilka ska jag rösta på för att få denna bättre politik?

#6 • Uppdaterat: 2015-06-10 15:07
Reverend Benny

@Spirou
Men vilka länder har detta nytänk som du nämner? Och om bolaget behöver betala halv bolagsskatt än som idag, ingenting alls, så kommer väl inte det göra att fler bolag stannar i Sverige?
Och vad säger EU om vi halverar bolagsskatten i Sverige?

#7 • Uppdaterat: 2015-06-11 09:10
Reverend Benny

Betalade Volvo PV mer i bolagsskatt i Sverige när det ägdes av Ford?
Kanske något att fundera över innan man raljerar över att allt blev sämre i kinesiskt ägo.

#8 • Uppdaterat: 2015-06-10 08:54
milkylainen

Precis samma sak som GM gjorde med SAAB. La förlusttyngda utvecklingsuppdrag i Sverige, flyttade vinsten och slapp betala skatt här.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.