Nästa artikel
Volvo pausar C40 och XC40 – och byter till bakhjulsdrift
Nyheter

Volvo pausar C40 och XC40 – och byter till bakhjulsdrift

Publicerad 28 november 2022
Orderböckerna för Volvo Cars är fulltecknade och därför införs ett tillfälligt beställningsstopp för de eldrivna modellerna C40 Recharge och XC40 Recharge.

Det råder ett tillfälligt beställningsstopp för Volvos helelektriska modeller C40 Recharge och XC40 Recharge. Den som besöker Volvo Cars digitala konfigurator möts i skrivande stund enbart av budskapet att modellerna för stunden inte går att beställa.

Volvo Cars informationschef Magnus Holst har svaren på hur detta kommer sig och när spärren hävs.

– Det enkla svaret är att vi har sålt slut på allt vi har att erbjuda, säger han till Vi Bilägare. Vi står just nu i skarven mellan två modellår och kommer öppna upp möjligheten till beställning igen inom ett par dagars tid. Det blir under den här veckan.

Orderboken hos Volvo Cars är fortsatt välfylld. Enligt Magnus Holst dras företaget fortfarande av vissa leveransstörningar från underleverantörer vilket också påverkar Volvo Cars egen leveranstakt.

– Det är ingen hemlighet att vi i dag har längre leveranstider än vanligt. Men för våra helt elektriska bilar, som C40 Recharge och XC40 Recharge, beror det på att både vi och våra kunder blev minst sagt överrumplade över regeringens besked att plötsligt upphöra med miljöbonusen. Vi sålde väldigt många elbilar på bara ett enda dygn och därför har vi nu tillfälligt tvingats stoppa möjligheten att beställa dessa bilar. Men jag har kontrollerat med vår försäljningschef och beställningsstoppet hävs senare denna vecka.

”Det är ingen hemlighet att vi har längre leveranstider än normalt”, säger Volvo Cars informationschef Magnus Holst.

”Årsmodellsskarven” kommer också innebära att de helelektriska versionerna av XC40 och C40 enligt holländska sajten Autoweek går från framhjulsdrift till bakhjulsdrift, något som även Volvos nyligen presenterade lyxsuv EX90 senare ska erbjudas med.

Elmotorn på instegsversionerna flyttar därmed från framaxeln till bakaxeln, men modellerna kommer även fortsätta finnas i fyrhjulsdrivna utföranden med en elmotor på varje axel.

Helt uppdaterade XC40 Recharge och C40 Recharge får även större batterier. Enligt uppgift ska den bakhjulsdrivna varianten leverera motsvarande 252 hästkrafter, medan den fyrhjulsdrivna modellen precis som i dag får 408 hästars samlad systemeffekt. Räkna med en ungefärlig räckvidd på mellan 47 och 54 mil per laddning beroende på bilmodell och batterikapacitet.

Modellerna blir tillverkarens första bakhjulsdrivna modeller sedan tillverkningen av första generationen Volvo V90, sprungen från den gamla 900-serien, lades ned år 1998.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (28)

  • 4 december 2022 40-taklisten Jag menade inte…
  • 4 december 2022 Jag kollar alltid vändradien…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.