Nästa artikel
Volvo och Autoliv går samman om självkörande bilar
Nyheter

Volvo och Autoliv går samman om självkörande bilar

Publicerad 6 september 2016
Huvudkontoret för Autolivs och Volvos nya gemensamma bolag ska ligga i Göteborg.
Biltillverkaren och bilsäkerhetsföretaget ska bilda gemensamt bolag för att utveckla mjukvara till självkörande bilar.
Volvo Cars och Autoliv ska bilda ett så kallat joint venture-företag kring autonom teknik. Huvudkontoret kommer att ligga i Göteborg och där ska inledningsvis 200 anställda från Volvo och Autoliv arbeta med start i början av nästa år.

Målet är att utveckla mjukvara till självkörande bilar, bestående av förarassistanssystem (ADAS) och teknologier för självstyrande bilar (AD). Tekniken hamnar i Volvos bilar, men ska också säljas till andra biltillverkare av Autoliv, som sedan delar vinsten med Volvo. De första ADAS-produkterna väntas bli tillgängliga på marknaden under 2019, och den första AD-teknologin 2021.

– Det finns inga andra företag som kan hävda att de gjort mer för fordonssäkerheten globalt än Autoliv och Volvo. Detta nya företag är dessutom ett erkännande av att självkörande bilar är nästa steg som väntas förändra trafiksäkerheten i grunden, säger Jan Carlson, styrelseordförande, VD och koncernchef för Autoliv.

– Genom att vi kombinerar våra kunskaper och resurser skapar vi en världsledare inom utveckling av AD-mjukvara. Det innebär att vi kan lansera denna spännande teknologi snabbare till våra kunder, säger Håkan Samuelsson, VD och koncernchef för Volvo Cars Group.
 
Diskutera: Vad tycker du om samarbetet?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2016-09-06 15:56
Styggavargen

Så år 2022 behöver jag inget körkort längre? Bara hoppa in och trycka på pekskärmen för att ta mig till jobbet. Hade varit skönt att slippa alla köer och krockar på motorvägarna, bara sitta i baksätet och läsa tidningen på väg till jobbet.

#2 • Uppdaterat: 2016-09-06 16:48
pinjong

Frågan är väl hur länge man överhuvudtaget ska behöva åka från hemmet för att jobba. Det känns redan otidsenligt. :-)

#3 • Uppdaterat: 2016-09-06 19:02
Swemba

Där håller jag med pinjong! Vi går troligtvis mot en framtid där man i princip kan sköta de flesta jobb varifrån man vill. VR kommer att förändra mycket.
Att sitta i milslånga köer till och från jobbet varje dag är minst sagt otidsenligt och har garanterat ingen framtid.

#4 • Uppdaterat: 2016-09-07 14:29
mw73

Håller med tidigare kommentarer.. att sitta ensam i en bil 15 mil om dagen för att göra ett jobb jag lika bra kan göra hemifrån 90% av tiden är inte rimligt..

#5 • Uppdaterat: 2016-09-07 14:54
Hackenbush

Många företagsägare/Chefer anser att de som jobbar från hemmet inte jobbar så effektivt. Eller latar sig istället så det kommer att ta väldigt lång tid innan det allmänt blir ok att jobba hemifrån.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.