Nästa artikel
Volvo Cars ger anställda 24 veckors föräldraledighet
Nyheter

Volvo Cars ger anställda 24 veckors föräldraledighet

Publicerad 1 april 2021
Över 40.000 anställda världen över har numera rätt att vara hemma från jobbet med sina barn med 80 procent av sin lön, inspirerat av den svenska föräldraförsäkringen.
Långt ifrån alla länder har så generösa regler för nyblivna föräldrar som Sverige. Därför har Volvo Cars beslutat att ta efter det svenska sättet och från och med nu ge alla anställda världen över rätt till 24 veckors föräldraledighet, oavsett kön, med 80 procent av grundlönen som standard.

Initiativet har fått namnet "Family Bond" eller "Familjeband" och ledigheten kan tas ut under de första tre åren av föräldraskapet av de som jobbat minst ett år på företaget. 

Inspirationen kommer från den svenska föräldraledigheten men också från ett pilotprojekt som företaget genomförde i EMEA-regionen (Europa, Mellanöstern och Afrika) under 2019, där 46 procent av de sökande var pappor. Och att få mer jämvikt mellan könen i ansökning om föräldraledighet är ett mål Volvo Cars strävar efter.
– Vi vill skapa en kultur som stöder ett jämställt föräldraskap oavsett kön, säger Håkan Samuelsson, VD på Volvo Cars.

I länder som Sverige där de lokala bestämmelserna är mer fördelaktiga kring föräldraledighet kommer de lokala bestämmelserna att ha företräde, enligt Volvo Cars. 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.