Nästa artikel
Volkswagen och Porsche återkallar
Nyheter

Volkswagen och Porsche återkallar

Publicerad 26 september 2019 (uppdaterad 27 september 2019)
Behöver ändra i systemet som kontrollerar airbags och säkerhetsbälten i Tiguan, Sharan, 911 och Panamera.

En mjukvara har utvecklats för att råda bot på problem med krockkuddar och bältessträckare i bilar från Volkswagen och Porsche. Enligt Reuters påverkas 227.000 fordon globalt och felet består enligt Volkswagen i att krockkuddar och bältessträckare kan aktiveras av misstag när bilen inte är inblandad i en krock, men varningslamporna lyser.

I Sverige omfattas 145 fordon av Porsche av återkallelsen. Modellerna är Panamera, Cayman, Boxster och 911, modellår 2016 och 2017.

Svenska Volkswagen berättar att 3.048 av deras bilar berörs, och att de är av modellerna Tiguan, Sharan och CC. Så här beskriver Marcus Thomasfolk, informationschef på Volkswagen, problemet. 

”I isolerade fall har några fordon av modellerna Tiguan, Sharan och CC aktiverade varningslampor vilket då kan resultera i ett deaktiverat airbagsystem. I väldigt sällsynta fall kan, trots detta, de främre krockkuddarna eller bältessträckarna utlösas oavsiktligt. Om det däremot inte finns något fel i styrenheten och varningslampan inte är aktiverad, kommer dock krockkuddarna och bältessträckarna utlösa på avsett sätt när sensorsystemet detekterar en krock.

 Anledningen till den möjliga oavsiktliga utlösningen är detekteringen av en signal som av kontrollenheten tolkas som en sannolik krocksignal. Krockkuddarnas varningslampa aktiveras om en osannolik signal detekteras, vilket leder till deaktivering av airbagsystemet för att undvika att krockkuddarna löser ut oavsiktligt.

 För att åtgärda problemet har Volkswagen utvecklat en mjukvara som ska förhindra krockkuddarna eller bältessträckarna från att utlösas vid andra tillfällen än avsett. För detta återkallar Volkswagen 51.200 bilar i Tyskland. Vi har ännu inte fått informationen om hur detta berör svenska bilar, men räknar med att få den inom kort.” 


Svenska Porsche har informerat berörda bilägare via brev som gick ut i augusti. 
–  Lösning finns och det rör sig om cirka 1 timme på verkstad under vilken airbag-styrenenheten programmeras om, alternativt i vissa fall byts, säger Andreas Lundberg på Porsches informationsavdelning. 

Diskutera: Vad tycker du om återkallelsen?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2019-09-27 09:53
Stefan Eriksson

Bra att de tar ansvar för sina produkter-denna gång! Kan det vara för att det är bilar ur deras premiumsegment?
Pöbeln, dvs vi som åker i deras 2:a klassvagnar får förmodligen inte samma behandling.

#2 • Uppdaterat: 2019-09-27 21:58
milkylainen

Låter som trasig hårdvara... verkar lite efterblivet att fixa det med mjukvara?
Men men... mjukvarufixar har vi ju hört om förr? :)

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.